[БГ] С лек кремаво-виолетов нюанс и богат вкус.
[FR] Aux nuances couleur crème et violets et gout
riche.
Ето и следващата обещана супа, пак без „парчета”. Зимно време правя доста
често карфиолена крем-супа, която подправям най-често с индийско орехче или
къри. В тази ореховите ядки дават допълнителна гъстота и мекота на вкуса. За „раздвижване”,
може да добавите лютив пипер. Поне в оригиналната рецепта имаше такъв, но аз се
ограничих само с копъра, за малко свежест в топлата чиния.
Продукти:
1 средна глава карфиол
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
1 дафинов лист
4 с.л. орехови ядки
2 чаши бульон
½ - 1 чаша прясно мляко
¼ чаша течна сметана
1 с.л. ситно нарязан копър
1 с.л. олио
Щипка (прясно настъргано) индийско орехче
Карфиолът се почиства и нарязва на розички. Лукът се нарязва на ситно и се
задушава в олиото. Добавят се нарязания на ситно чесън и се измития и отцеден
карфиол и се задушават за 1 – 2 минути. Налива се бульона, добавят се
индийското орехче и дафиновият лист и се оставя да ври на тих огън за 15 минути
(или докато карфиолът омекне).
След като карфиолът е сварен, дафиновият лист се изважда, прибавят се
орехите и супата се пасира (при пасирането цветът се променя към леко виолетов
заради добавените орехи).
Полученото пюре се подправя със сол и черен пипер и се
разрежда до желаната гъстота с течната сметана и прясното мляко.
Преди сервиране се поръсва със ситно нарязания копър и малко счукани орехи.
Et voici l’autre soupe promise, aussi sans « morceaux ». En hiver, je prépare souvent de velouté de chou-fleur, à laquelle j’ajoute souvent
du muscade ou curry. Dans cette recette les noix rajoutent un peu plus de
consistance et richesse au gout. Pour éveiller le tout, vous pouvez ajouter un
peu de piment. Il y en avait dans la recette originale, mais je me suis limitée
à l’aneth qui ramène un peu de fraicheur dans l’assiette chaude.
Ingrédients :
(la recette est légèrement
modifiée du blog Cubes N Juliennes)
1 chou-fleur moyen
1 petit oignon
1 gousse d’ail
4 càs de cerneaux de noix
2 tasses de bouillon
½ - 1 tasse de lait
¼ tasse de crème liquide
1 càs d’aneth finement haché
1 càs d’huile
Une pincée de noix de muscade
fraichement râpée
Nettoyer le chou-fleur et
détacher les fleurettes. Emincer l’oignon et le faire revenir dans l’huile
chaude. Ajouter l’ail finement haché et les fleurettes de chou-fleur lavées et
égouttées et les faire revenir pendant 1 – 2 minutes. Verser le bouillon, ajouter
la noix de muscade et la feuille de laurier, couvrir et cuire au feu doux
pendant 15 minutes (ou jusqu’à ce que le chou-fleur soit ramolli).
Quand le chou-fleur est cuit,
enlever la feuille de laurier, ajouter les noix et mixer (la couleur passe un peu dans
le violet à cause des noix). Ajouter le lait et la crème à la purée de
chou-fleur afin d’obtenir la consistance souhaitée, rectifier l’assaisonnement.
Parsemer de l’aneth haché et
quelques noix concassés avant de déguster.
Comments
Хубава петъчна вечер,Мира!
Усмихнат ден!