[BG] Сезонна гарнитура,
пълна с аромати, които ще ви поведат към екзотични посоки.
[FR] Un accompagnement de saison
plein de saveurs qui vous feront voyager en contrées exotiques.
Малко след началото на учебната година, купищата дини покрай булеварда в
квартала постепенно отстъпваха място на купчините тикви. Това беше
най-сигурният знак, че лятото окончателно е заминало, по-силен дори и от
миризмата на печени чушки от балконите.
Тук купчини тикви няма, но преди две седмици забелязах експлозия в оранжево
на зеленчуковата сергия на пазара, където се отбивам всяка събота. Вече е
сигурно, есента е тук и е време за тиква. През последните дни приготвих вече
три рецепти с тиква, при това всичките солени. Следващият път вече ще е
тиквеник!
Хубавото на днешната рецепта е, че е лесна и сравнително бърза.
Комбинацията от подправки е изключително добре подбрана. Леко киселият вкус на
сумака и специфичният аромат на кимиона се компенсират чудесно от плътния и
леко сладък сос с кисело мляко. Така приготвената тиква върви много добре на
печено месо (аз я сервирах с патешко филе на тиган).
Продукти:
1 кг тиква-цигулка (не много водна)
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1 ч.л. кимион
2 ч.л. смлян кориандър
½ ч.л. лют пипер
2 ч.л. сумак
1 ч.л. сол
За соса:
125 г кисело мляко
2 с.л. сусамов тахан
Сокът на 1 лимон
1 с.л. мед
Сол и черен пипер на вкус
Няколко стръка пресен кориандър за поръсване
Фурната се загрява на 190 градуса.
Тиквата се обелва, почиства от семките и нарязва на парчета в купа. Отделно
се смесват зехтинът, смления с преса чесън, кимионът, кориандърът, лютият
пирпер и солта. Парчетата тиква се овалват в получената смек, докато се покрият
равномерно. Поставят се в леко намазнена тава и се пекат за около 35-40 минути
(до омекване), като се разбърква от време на време.
Продуктите за соса се разбъркват в купа или блендер. Подправя се на вкус
със сол и черен пипер.
Тиквата се поднася със соса, поръсена с пресния кориандър. Сервира се
самостоятелно или като гарнитура за месо.
Il y a deux semaines j’ai
remarqué une explosion d’orange sur l’étale du maraicher où je fais mes courses
au marché le samedi matin. Ca y est, l’automne est ici et il est venu le temps
des potirons, courges et toutes autres cucurbitacées. Depuis deux semaines j’ai
déjà préparé le potiron en trois manières différentes (dont celle-ci), toutes
en version salée. La prochaine fois ce serait enfin une recette sucrée, il est
temps !
La recette aujourd’hui est très
facile est assez rapide. Je trouve que les épices vont merveilleusement bien
ensemble. Le gout acidulé du sumak et la puissance du cumin sont bien balancés par
la douceur de la sauce au yaourt, tahini et miel. Le potiron rôti de cette
manière accompagne très bien les viandes (je l’ai servi avec un magret de
canard légèrement caramélisé).
Ingrédients :
(pour 4 parts, la recette est
avec quelques modifications du blog The Food Dept)
1 kg de potiron (butternut)
2 càs d’huile d’olive
2 gousses d’ail
1 càc de graines de cumin
2 càs de coriandre moulue
½ càs de piment d’Espelette
2 càc de sumak
1 càc de sel
Pour la sauce :
125 g de yaourt
2 càs de tahini
Le jus d’un cirton
1 càs de miel
Sel et poivre
Quelques brins de coriandre
fraiche
Préchauffer le four à 190°C.
Peler le potiron et enlever les
pépins. Le découper en gros morceaux et le mettre dans un bol. Mélanger séparément
l’huile d’olive, l’ail écrasé, le cumin,
la coriandre, le piment, le sumak et le sel. Enrober les morceaux de potiron
avec le mélange d’épices et les mettra dans un plat légèrement huilé. Enfourner
pendant 35 – 40 minutes (jusqu’à ce que le potiron soit tendre) en mélangeant
de temps en temps.
Pour la sauce, mélanger tous les
ingrédients dans un bol ou avec un blender, saler et poivrer.
Servir le potiron rôti avec la
sauce et parsemé de la coriandre fraiche, en accompagnement d’une viande.
Comments
Благодаря, Мира! Изглежда и звучи страхотно!
Роси, благодаря :)
Хубава седмица!
Много харесах и вълшебно изглеждащите макарони и страхотните ти снимки.
Сърдечни поздрави, хубава и вдъхновена есен, Диана