[BG] Богата салата с
хрупкава бресаола за пролетните и летните вечери.
[FR] Salade gourmande à la bresaola
croustillante pour les soirées de printemps et d’été.
Бях приговила тази салата преди няколко седмици, когато пролетта все още се
колебаеше дали да дойде насам и когато времето беше доста по-подходящо за чаша
червено вино край камината, която нямам. Но пък имаше зелена салата и репички в
изобилие. Харесвам салати, които могат да се използват за предястие или
гарнитура, а защо не и направо за лека вечеря? Харесвам съчетанието на няколко
продукта, но имам праг, над който се спирам. Обичам в салатата да има няколко
вида зеленчуци, някое месо и малко сирене или друга „глезотия”, но не виждам
никакъв смисъл да се слагат, например, шунка, яйца, пушени гърди, кашкавал и сирене
заедно, всичко това полято обилно с майонеза.
Интересното на тази рецепта е, че в нея се използва бресаола. Това е вид
италиански колбас, приготвен от солено и подправено говеждо месо, изсушено
впоследствие и консумирано сурово, нарязано на тънки резени. Бих го доближила
до нашата пастърма, макар и вкусът му да е доста по-неутрален (или поне моите
спомени за пастърмата са, че тя беше с доста изразен вкус). Ако не намерите
бресаола, може да я замените с пастърма, пушена шунка или друг подобен колбас с
малко мазнина. След като запечете бресаолата, оставете я да изстине напълно на
въздух, в тавата. Така ще се получат тънки, подобни на чипс резенчета, които
допълват чудесно хрупкавите съставки на салата, а леко соленият им вкус се компенсира
от стафидите и допълва от леко киселата зелена ябълка.
Продукти:
(за 4 порции, рецептата е с малки модификации от списание „Saveurs”, брой 200, 2013)
Маруля/салата или смес от няколко вида зелена салата (около 250 г)
8 тънки резена бресаола (филе или пастърма)
1 зелена ябълка
100 г тънък зелен фасул (може и замразен)
100 г замразена бакла
8 бр. репички
2 с.л. стафиди
2 с.л. сусам
2 с.л. зехтин
2 с.л. балсамико
Малко прясно изцеден лимонов сок
Фурната се загрява на 200 градуса. Резените бресаола се поставят върху
пекарска хартия и се запичат за 4 минути. Оставят се да изстинат.
Зеленият фасул и баклата се сваряват за 10 минути в подсолена вода. Малко
преди края на варенето се подготвя купа със студена вода и лед. Фасулът и
баклата се отцеждат и веднага се потапят за няколко минути в купата със студена
вода, за да запазят яркозеления си цвят. Отцеждат се и зърната бакла се обелват
от бялата ципа.
Ябълката се нарязва на тънки полумесеци и се поръсва с лимонов сок, за да
не почернее. Репичките се нарязват на тънко.
Зелената салата се измива и отцежда и накъсва на средни парчета. Сусамът се
запича за няколко минути на горещ сух тиган, до златисто.
В купа се смесват салатата, зеленият фасул, баклата, ябълката, репичките и стафидите.
Приготвя се сос от зехтина, балкамикото, малко сол и черен пипер и се подправя
салатата. Разпределя се в купите за сервиране, отгоре се поставят парчетата
запечена бресаола и се поръсва със сусама. Сервира се веднага като предястие,
гарнитура или леко ястие.
J’avais préparé cette salade il y
a quelques semaines quand le printemps hésitait à arriver vers la région
parisienne et le temps se prêtait plus à un verre de vin rouge devant la cheminée
que je n’ai pas qu’à une salade sur la terrasse. Mais il y avait plein de
salade verte et de radis, ce qui tombait plutôt bien. J’aime bien des salades biens
garnies que l’on pourrait déguster en entrée ou en accompagnement, et pourquoi
pas, en dîner léger. J’aime bien les salades composées de plusieurs
ingrédients, mais je m’arrête au-dessus d’un certain nombre. Je ne vois aucune
utilité de préparer une salade avec du jambon, volaille, œufs et plusieurs
variétés de fromage en même temps, le tout arrosé généreusement avec une sauce
à la mayonnaise.
J’ai particulièrement apprécié l’ajout
de la bresaola croustillante dans cette recette. Lorsque vous la sortez du
four, laissez là refroidir complètement à l’air libre, dans le plat. Vous allez
obtenir de tranches fines et croustillantes qui vont à merveille avec le
croustillant de la salade et leur gout légèrement salé est équilibré par la
douceur des raisins secs et l’acidité de la pomme verte.
Ingrédients :
(pour 4 parts, la recette est
légèrement modifié à partir du magazine « Saveurs », numéro 200,
2013)
Environ 250 g de salade verte ou
du mesclun
8 fines tranches de bresaola
1 pomme verte
8 radis rouges
100 g de haricots vers fins (surgelés)
100 g de fèves surgelées
2 càs de raisins secs
2 càs de graines de sésame
2 càs de vinaigre balsamique
2 càs d’huile d’olive
Préchauffer le four à 200°C.
Disposer les tranches de bresaola dans un plat recouvert du papier cuisson et
les faire griller pendant 3-4 minutes.
Cuire les haricots verts et les
fèves dans un grand volume d’eau salée pendant 10 minutes (ou selon les
instructions si vous utilisez des légumes surgelés). Un peu avant la fin de la
cuisson préparer un grand bol d’eau froide avec des glaçons. Egoutter les
haricots et les fèves et les plonger immédiatement pendant quelques minutes dans
l’eau glacée pour qu’ils gardent leur couleur verte. Les égoutter te retirer la
peau des fèves.
Découper la pomme en fines
lamelles et les arroser d’un peu de jus de citron pour éviter qu’elles ne
noircissent. Découper les radis en fines tranches. Faire dorer les graines de
sésame dans une poêle sans matière grasse.
Laver la salade et l’essorer.
Dans un bol mélanger la salade, les pommes, les radis et les raisins secs.
Préparer la vinaigrette en mélangeant bien le vinaigre balsamique, l’huile d’olive,
saler et poivrer. Assaisonner la salade et la disposer dans les bols de
service. Disposer les tranches de bresaola et parsemer des graines de sésame.
Servir aussitôt tant qu’entrée, accompagnement ou plat léger.
Comments