[BG] Пролетна
сладко-солена тарта, подходяща за лек обед или вечеря.
[FR] Tarte et printanière pour un diner ou déjeuner
léger.
Попаднах на тази рецепта в един мрачен и дъждовен априлски ден. Златисто-зеленият
цвят веднага ми повдигна настоението и ми навя идеи за слънце и пролет. Тъй
като това се случи и в краткия период, когато първите аспержи се застъпват с
последните портокали, реших веднага да я пробвам. Комбинацията е леко
нестандартна (дори и за мен) и имах опасения как би се приела вкъщи, най-вече от
Камбанката. За мое учудване, тя си изяде цялото парче и коментарът й беше: „Мамо,
не мога да кажа, че е зле, но липсваха подправки, нещо, което да придаде повече
аромат, защото самите аспержи по принцип са леко безвкусни”. Кога порасна толкова, че се
научи и кулинарна критика да дава! А яде три неща на кръст!
Повторих упражнението няколко дни по-късно, като този път добавих и малко
подправки. Тартата ни хареса повече и определено влиза в списъка с одобрени рецепти.
Да не говорим, че е и много лесна за приготвяне.
Продукти:
250 г бутер тесто
8 броя зелени аспержи
1 нетретиран портокал
1 яйце голям калибър
1 с.л. заквасена сметана
1 ч.л. къри
Щипка лют пипер
Сол и черен пипер
Аспержите се почистват от долната дървесинна част (отрязват се около 1,5 –
2 см), обелват се и се бланшират за 3 минути във вряща леко подсолена вода.
Изваждат се и ведната се прехвърлят в купа с ледена вода и кубчета лед, за да
спре процесът на варене и да запазят яркозеления си цвят. След няколко минути
се изваждат и отцеждат добре.
Кората на портокала се настъргва. Самият портокал се обелва с нож, като се
отстранява цялата останала кора, до месото. С остър нож се отделят сегментите
над купа, в която се събира отделения сок. Портокаловата кора, портокаловия
сок, сметаната и яйцето се разбъркват добре. Подправят се с кърито, лютивия
пипер, солта и черния пипер.
Фурната се загрява на 200 градуса.
Бутертестото се разточва леко върху пекарска хартия, краищата се оформат на
борд с височина около 2 см. Дъного се набожда на няколко места с вилица.
Изсипва се половината крем. Отгоре се нареждат изцедените аспержи и резенчета
портокал. Добавя се остатъка от крема.
Тартата се пече за около 15 – 20 минути, или докато се зачерви. Сервира са
веднага, придружена от зелена салата.
Je suis tombée sur cette recette
pendant une journée maussade du mois d’avril. Les couleurs vertes et dorées
m’ont tout de suite ravivée et m’ont fait immédiatement penser au soleil et au
printemps. De plus, cela tombait juste au moment où les premières asperges
côtoyaient les dernières oranges et j’ai voulu la tester. Comme l’association
des produits sort un peu de l’ordinaire, j’appréhendais les impressions de la
tarte à la maison. Surtout celle de Clochette. A ma grande surprise, elle a
mangé toute sa part. Sa réaction : « Maman, je ne peux pas dire que
c’est mauvais, mais il manquait un peu d’épices, quelque chose pour donner du
goût, vu que les asperges sont assez fades à la base ». Je crois que j’ai
une critique gastronomique en herbe à la maison… qui pour l’instant mange des
aliments si variés que l'on peut les compter sur les doigts de la main.
J’ai refait la tarte la semaine
dernière, mais cette fois j’ai rajouté un peu d’épices. Le résultat m’a
beaucoup plu et la tarte entre dans la liste de mes recettes validées. De plus,
elle est très facile à préparer.
Ingrédients :
(pour 4 parts, la recette est
très légèrement modifiée à partir du blog „From Buenos Aires to Paris”)
250 g de pâte feuilletée pur
beurre
8 asperges vertes
1 orange non-traitée
1 gros œuf
1 càs de crème fraiche
1 càc de curry
Une pincée de piment de Cayenne
Sel et poivre
Enlever la partie filandreuse des
bouts des asperges (couper environ 1.5 – 2 cm du bout), les éplucher et
blanchir pendant 3 minutes dans de l’eau bouillante salée. Les sortir et les
mettre immédiatement dans un bol avec des glaçons pour arrêter la cuisson et
garder leur couleur verte. Les sortir et les égoutter au bout de quelques
minutes.
Râper et réserver le zeste de
l’orange. Peler l’orange à vif et prélever les quartiers avec un couteau
aiguisé au-dessus d’un bol pour récupérer le jus. Dans un bol mélanger le jus
d’orange avec les zestes, l’œuf et la crème fraiche afin d’obtenir une crème
homogène. Ajouter les épices et assaisonner.
Préchauffer le four à 200°C.
Etaler la pâte feuilletée avec le papier cuisson sur la plaque du four.
Soulever les bouts et former des bords d’environ 2 cm de hauteur. Faire
quelques trous sur le fond de la pâte avec une fourchette. Verser la moitié de
l’appareil. Disposer les asperges et les quartiers d’orange. Verser le reste de
l’appareil et enfourner pendant 15-20 minutes.
Servir la tarte à la sortie du
four accompagnée de salade verte.





Comments
И Камбанка е била права в критиката :)
Прегръдка и усмихната седмица!
Бубе, ще се радвам,ако рецептата ти хареса :)
Хубава седмица!
Колкото е красива тази тарта,толкова и вкусна,адски добро предложение и съчетание!
Прекрасни,слънчеви и усмихнати майски дни ти пожелавам!
Честит Великден!