Бързам да пусна рецептата, преди да е свършил сезонът на цитрусите. Откакто преди време открих, че розовият грейпфрут много добре допълва зелената салата, го пробвам в различни комбинации. Днес ви представям една от тях, в чиито състав влиза един нов за мен елемент.
Goji berries са плодовете на два вида вечнозелени храсти от семейството на картофите (лиций), идващи съответно от югоизточна Европа и Азия. Използват се доста в китайската кухня и медицина и се счита, че са добри антиоксиданти и оказват положително влияние срещу сърдечно-съдови и възпалителни заболявания и имат имуномодулаторни свойства. Дребни, червени на цвят и със сравнително неутрален, леко лешников вкус, считам че добре се съчетават със зелената салата. За благотворното им здравословно влияние, не се наемам да изкажа мнение.
Продукти:
(за 3-4 порции)
1 зелена салата (маруля)
1 розов грейпрфрут
Около 25-30 г млад кантал (кашкавал)
2 с.л. goji berries
Грейпрфрутът се обелва и парченцата се отделят от бялата ципа. Може да го направите над купа, с която да се събира изтичащия сок. Салатата се нарязва в купа, добавят се парчетата грейпфрут, и люспи кантал (кашкавал), направени с картофобелачка. Поръсва се с goji berries и се поднася със сос от сок от грейпфрут, няколко капки лимонов сок и зехтин.
Je me dépêche de publier cette recette avant la fin de la saison des agrumes. Depuis quelque temps, j'ai trouvé que le pamplemousse rose complètait très bien la salade verte et je l’essaie dans différents mélanges. Aujourd'hui, je vous présente l'un d'eux, qui comporte aussi un nouveau produit pour moi.
Les baies de Goji sont les fruits de deux espèces d'arbustes à feuillage persistant de la famille des pommes de terre (lyciet) provenant respectivement d'Europe du Sud et d'Asie. Elles sont beaucoup utilisées dans la cuisine et la médecine chinoise, sont réputées pour être de bons antioxydants, avoir un effet positif contre les maladies cardiovasculaires et inflammatoires et avoir des propriétés immunomodulatrices. Petites, de couleur rouge et de goût relativement neutre, tirant légèrement vers le piment doux, je crois qu’elles se marient bien avec une salade verte. Pour les effets bénéfiques sur la santé, je n’ose me prononcer.
Ingrédients (3-4 portions) :
1 salade verte (laitue)
Un pamplemousse rose
25-30 g de jeune Cantal
2 cuillères à soupe de baies de goji
Peler le pamplemousse et détacher les quartiers (vous pouvez le faire au-dessus d’un bol pour récupérer le jus). Mettre la salade découpée dans un saladier, ajouter les morceaux de pamplemousse et des copeaux de Cantal (fait avec un économe par exemple). Parsemer de baies de goji et servir avec une vinaigrette de jus de pamplemousse, quelques gouttes de jus de citron et d'huile d'olive.
Comments
Поздрави и много пролетно настроение!
прекрасна салата си приготвила. Този розов грейпфрут изглежда супер вкусно. Обаче едни сушени домати как биха се вписали в салатката...Прекрасен вторник ти желая :)
Желая ти пролетно настроение!
Мария
Поздрави и честита пролет!
Усмихнат ден, Мира :-)
Дани, мисля, че сушените домати също биха паснали много добре на салатата (в допълнение или вместо грейпфрутите).
Мария, не знаех за мерджана (думата я знаех, но винаги съм я отнасяла към бижута, на знам защо). Човек се учи, докато е жив :).
Слънчеви поздрави на всички (при нас най-накрая изгря слънце).