Идеята за тази вариация я видях в едно кулинарно предаване по тукашния готварски канал Cuisine TV, където водещата приготви ризото със спелта и маслини. Година или две по-късно, се озовах в търсене на рецепта за киноа и си казах „защо не?”. Резултатът се оказа доста успешен. Използвах стандартната технология за ризото, но с по-дълго време за варене на киноата в сравнение с ориза (поне моят сорт трудно увря).
Продукти:
(за 4 порции, 1 чаша = 250 мл)
1 чаша киноа
1 глава лук
2 с.л. зехтин
100 мл бяло сухо вино
800 мл зеленчуков бульон
1 шепа сухи манатарки
250 г култивирани печурки
20 г масло
70-80 г настърган пармезан
Сухите манатарки се накисват за няколко минути в топла вода. Печурките се почистват и нарязват на ивици. Лукът се нарязва на ситно и се задушава за кратко в зехтина. Добавя се киноата и се задушава за около 2-3 минути. Прибавя се бялото вино и се оставя да ври за няколко минути, докато се изпари алкохолът. Огънят се намалява и постепенно започва да се добавя, черпак по черпак, зеленчуковият бульон, като следващата порция бульон се добавя едва след като предишната е извряла. Може да се добави и водата, в която са били накиснати манатарките, това ще увеличи аромата. Киноата се вари на слаб огън за 20-22 минути, или докато зрънцата станат изцяло порзрачни. Някъде около 5 минути преди края се добавят манатарките. Печурките се посоляват и запържват в маслото за няколко минути, докато водата им се изпари изцяло. Добавят се към готовата киноа. Поръсва се с настъргания пармезан и се разбърква добре. Сервира се веднага, поръсено с магданоз (по желание).
J’ai eu l’idée d’un risotto à la base d’autres céréales que le riz en regardant une émission de Cuisine TV. C’était un risotto à base d'épeautre. Un ou deux ans plus tard, j’étais en train de rechercher une recette pour préparer du quinoa. Je me suis dit « pourquoi pas ? » et je me suis lancée. J’ai utilisé la technique standard de préparation de risotto, sauf que j’ai augmenté le temps de cuisson, le quinoa ayant quelques difficultés à cuire.
Ingrédients :
(Pour 4 parts, 1 tasse = 250 ml)
1 tasse de quinoa
1 petit oignon
2 càs d’huile d’olive
100 ml de vin blanc sec
80 ml de bouillon de légumes
1 poignée de cèpes séchés
250 g de champignons de Paris
20 g de beurre
70–80 g de parmesan râpé
Faire tremper les cèpes séchés dans un peu d’eau chaude pour les réhydrater. Nettoyer et émincer les champignons de Paris. Émincer l’oignon et le faire revenir dans l’huile d’olive. Ajouter le quinoa et les faire revenir ensemble pendant 2-3 minutes. Verser le vin blanc et porter à ébullition pendant quelques minutes afin que l’alcool s’évapore. Baisser le feu et commencer à ajouter le bouillon de légumes à la louche, en attendant l’absorption du liquide avant de rajouter la portion suivante. On peu rajouter l’eau de réhydratation des cèpes, cela augmentera l’arôme. Laisser cuire le quinoa à feu doux pendant 20-22 minutes ou jusqu’à ce que toutes les graines deviennent translucides. Ajouter les cèpes environs 5 minutes avant la fin de la cuisson. Saler les champignons de Paris et les faire revenir dans une poêle avec le beurre jusqu’à ce que l’eau qu’ils contiennent s’évapore. Les ajouter au quinoa cuit. Ajouter le parmesan râpé et bien mélanger. Parsemer de persil plat finement haché et servir aussitôt.
Comments
Още повече, че била подходяща за моята кръвна група :)
Поздрави и хубав уикенд!
Ох, че е студено тук!!!!!
Хубави почивни дни!
Поздрави и хубава неделя!