Thursday, 19 July 2018

Обърнат сладкиш с ананас / Gâteau renversé à l’ananas




[БГ] Един много известен сладкиш от антилската (креолската) кухня, с дъх на ваканция, море и екзотика, мек и с деликатен аромат на ананас и ром. Изключително високо оценен и вкъщи, и от колегите ми.
[FR] Un classique de la cuisine antillaise qui sent bon les îles, moelleux et parfumé à souhait. Un délice largement apprécié et à la maison, et par mes collègues.

Продукти:
(за форма с диаметър 23 см и височина 6 см, рецептата е адаптирана от блога „Sandrine Cuisine Façon Créole)
10 шайби ананас от консерва (запазете сиропа)
200 г кафява захар
4 яйца голям калибър
180 г брашно
70 г царевично нишесте
11 г бакпулвер
1 ч.л. ванилов екстрект
200 мл олио
Щипка индийско орехче
½ ч.л. сух джинджифил
Настърганата кора на половин лайм
За напояване:

125 мл сироп от ананас (от консервата)
1-2 с.л. ром (по желание)
За карамела:
140 г захар
100 мл вода

Приготвяне на карамела:
Пригответе си подходяща тава, която да може да издържи на високата температура на топящия се карамел (моята е силиконова). Изберете я и да е сравнително висока, понеже сладкишът се надига доста при печенето и така ще избегнете да го гоните из фурната, както ми се случи на мен при първото пробване на рецептата.
Захарта и водата се загряват до завиране в тенджера и сиропът се оставя да ври в продължение на няколко минути, докато се сгъсти и придобие карамелен цват. Изсипва се в подготвената тава (моята е силиконова) и тавата се завърта, за да може карамелът да покрие равномерно дъното*. Отгоре се разпределят резените ананас.
*Забележка: За да не се втвърди прекалено бързо, аз бях оставила тавата за няколко минути в загрята фурна преди да изсипя карамела.

Приготвяне на сладкиша:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Брашното се пресява в купа с нишестето и бакпулвера. Жълтъците се разделят от белтъците. Белтъците се разбиват на стегнат сняг в купа с щипка сол. Жълтъците се разбиват със захарта и ваниловия екстракт, докато побелеят и увеличат обема си. Добавят се подправките, кората от лайм и олиото и се разбърква добре. Добавят се, като се редуват брашното и белтъците на три пъти, като след всеки продукт се разбърква внимателно до получаване на хомогенно тесто. Завършва се с последната доза белтъци. Полученото тесто се изсипва върху слоя карамел и ананас. Пече се в продължение на 40 минути.
При изваждане от фурната, сладкишът се оставя да се охлади леко и се обръща върху сервизната чиния. Напоява се внимателно с останалия сок от ананас, смесен с рома. Оставя се да изстине напълно преди сервиране.


Ingrédients :
(Pour un moule de 23 cm (haut de 6 cm), la recette est légèrement modifiée du blog Sandrine Cuisine Façon Créole)
10 tranches d’ananas en sirop en boite (garder le sirop)
200 g de sucre roux
4 gros œufs
180 g de farine
70 g de fécule de maïs
1 sachet de levure chimique
1 càc d'extrait de vanille
200 ml d'huile de tournesol
½ càs de noix de muscade fraichement râpée
½ càc de gingembre en poudre
Le zeste râpé d’un demi citron vert
Pour imbiber :
125 ml de sirop d'ananas (de la boite)
1 càs de rhum (en option)
Pour le caramel :
140 g de sucre
100 ml d'eau


Préparation du caramel :
Préparer un moule à bord haut (pour éviter d’avoir la pâte plein le four, car le gâteau lève bien lors de la cuisson) et qui pourrait supporter les 180°C du sucre en train de caraméliser. Pour ma part, j’ai utilisé un moule en silicone, ce qui évite également de devoir le beurrer et fariner.
Dans une casserole faire bouillir le sucre et l’eau à feu moyen à vif pendant quelques minutes, jusqu’à ce que le sirop commence à épaissir et avoir une belle couleur de caramel doré.
Verser le caramel dans le moule et tourner vite afin de faire recouvrir tout le fond. (pour éviter que le caramel ne durcisse trop vite une fois dans le moule, vous pouvez garder le moule au chaud dans le four préchauffé avant d'y verser le caramel). Disposer les tranches d’ananas sur le caramel.

Préparation du gâteau :
Préchauffer le four à 180°C.
Tamiser la farine avec le fécule et la levure dans un bol.
Séparer les blancs des jaunes. Dans un bol, faire monter les blancs en neige avec une pincée de sel.
Battre les jaunes avec le sucre et l’extrait de vanille pendant quelques minutes, jusqu’à ce que le mélange blanchisse et augmente de volume. Ajouter la noix de muscade et le gingembre, le zeste de citron vert et l’huile de tournesol et bien mélanger. Incorporer la farine et les blancs en neige, en trois fois, en alternant et en mélangeant délicatement avec une spatule. Terminer avec la dernière partie des blancs. Verser la pâte dans le moule sur les tranches d’ananas et le caramel. Enfourner pendant 40 minutes.
Démouler le gâteau à la sortie du four en le retournant sur le plat de service. L’imbiber doucement avec les 125 ml de sirop d’ananas mélangés avec le rhum. Laisser refroidir complètement avant de le déguster.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...