Friday, 22 June 2018

Сладоледен млечен шейк с Бейлис





Една бутилка Baileys неизменно присъства в шкафа с напитките вкъщи от близо 15 години насам. Харесвам ликьора с неговата сметанена мекота на вкуса в началото и острата топлина от уискито в края на глътката.
Видеото, което ме вдъхнови за тази рецепта, е Baileys White Russian – вкусна комбинация от кафе, сметана, Baileys и шоколад. Идеалните съставки за сладолед, а и за млечен шейк!

Продукти:
За сладоледа с Baileys:
(за кексова форма с размери 24х10х7 см)
2 яйца голям калибър
90 г захар
15 мл вряла вода
250 мл пълномаслена течна сметана, изстудена
60 мл Baileys
80 г дребен шоколадов чипс (по желание)

За млечния шейк:
(за 2 чаши с вместимост 300 мл)
4 големи топки от сладоледа
400 мл студено прясно мляко
50 мл Baileys
100 мл пълномаслена течна сметана, изстудена
1 ч.л. (2 г) разтворимо кафе
1 с.л. пудра захар

Приготвяне на сладоледа:
Купата, в която ще се разбива течната сметана, се поставя в хладилник, заедно с бъркалките на миксера за около 10 минути.
Белтъците се разделят от жълтъците. Белтъците се разбиват на твърд сняг с 3 с.л. от захарта. Жълтъците се разбиват с останалата захар и горещата вода с миксер, докато побелеят и увеличат обема си за няколко минути. Ще разберете, че са готови, когато описана с бъркалките  осмица се задържа в купата. Добавя се Baileys и се разбива добре.
Сметаната се сипва в изстудената купа и се разбива с миксер на пухкав крем. За да се разбие по-добре може да поставите купата на ледена баня.
Белтъчният сняг и разбитата сметана се добавят на три пъти, като се редуват, към жълтъчния крем. Разбърква се внимателно до получаване на гладка смес. Полученият крем се изсипва в метална или силиконова кексова форма. Отгоре се разпределят ¾ от шоколадовия чипс и със шпатула се разбърква леко, за да потъне частично*. Останалият шоколадов чипс се разпределя по повърхността. Формата се оставя да стегне една нощ във фризера. 


Приготвяне на шейка:
Купата, в която ще се разбива течната сметана, се поставя в хладилник, заедно с бъркалките на миксера. Разтворимото кафе се разтваря в лъжица студена вода и се добавя към студената сметана. Прибавя се пудрата захар и се разбива се на пухкав крем.
Сладоледът се изважда от фризера за няколко минути. Топките сладолед се поставят в блендер, заедно с прясното мляко и Baileys и се разбива добре. Шейкът се разпределя в чаши и се гарнира със сметаната с кафе.

* Ако искате да използвате сладоледа за млечен шейк, по-добре не слагайте шоколадовия чипс, понеже се разбива по-трудно в блендера.

3 comments:

vesela said...

Ихаааа!
:))

My candy kitchen said...

Разкош! Към каквото и да добавиш Бейлис, резултата винаги ще е вкусно изживяване. Поздрави!

Mira said...

Благодаря ви! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...