Monday, 12 February 2018

Лионски бухтички (bugnes) / Bugnes




[БГ] Лионски специалитет по случай Заговезни. Веднъж и аз да спазя тукашната традиция.
[FR] La spécialité de la région lyonnaise pour fêter le Mardi Gras. Une fois n’est pas coutume, j’ai succomber à la tradition.

Във Франция Заговезни се празнува във вторник и се нарича Mardi Gras („Мазен вторник“). Традицията повелява на този празник, както и в предшестващите го няколко дни, да се похапват най-различни видове понички, палачинки и бухти. Тъй като непосредствено след това започват постите, навремето тези ястия са били и начин за оползотворяване на последните количества яйца, мляко и масло. Доста райони имат различни специалитети за Mardi Gras, с различни пълнежи, форми и аромати.
Днешната рецепта е за bugnes („бюнь“), от района на Лион. Те са с характерна ромбовидна или удължена форма и с разрез по средата. Могат да бъдат с лек цитрусов аромат, или аромат на портокалов цвят.


Продукти:
(за около 30 бройки, рецептата е адаптирана от Cuisine et Vins de France)
300г + 50 г брашно
3 яйца голям калибър
60 г масло
60 г захар
Настърганата кора на половин лимон (нетретиран)
5 г бакпулвер
Щипка сол
1 с.л. ром
500 – 600 мл олио за пържене
3-4 с.л. пудра захар за поръсване

Първите 300 г от брашното се пресяват в купа, заедно с бакпулвера. Добавят се захарта и солта и се прави кладенец в центъра. Маслото се разтопява на ниска мощност в микровълновата фурна и се добавя към брашното. Прибавят се леко разбитите яйца, настърганата лимонова кора и ромът. Замесва се мело и леко лепнещо тесто. В зависимост от големината на яйцата, тестото може да се окаже по-лепкаво. В такъв случай, добавете малко от остатъка от брашното. Ако тестото стане много твърдо, добавете лъжица-две прясно мляко, ако е необходимо.
Тестото се завива във фолио за свежо съхранение и се оставя да стегне в хладилника за два часа.

Стегналото тесто се разточва на поръсения с брашно работен плот до дебелина 0,5 см. С остър нож (или с руло за пица) се отрязват ленти с широчина 5-6 см. Всяка лента се нарязва на ромбове и в средата на всеки се прави разрез с ножа (2-3 см дължина).
Олиото се загрява в не много голяма тенджера на 175 градуса (на моя котлон 5-6 степен от 12). Дълбочината на слоя олио беше около 4-5 см. Бухтите се пържат по 4-5 наведнъж, в зависимост от големината на танджерата, на няколко порции, до златисто от всяка страна. Изваждат се и се поставят върху домакинска хартия, за да попие излишната мазнина.
Още топли се поръсват с пудра захар и се сервират веднага.


Ingrédients :
(pour une 30aine de bugnes environ, la recette est adaptée de Cuisine et Vins de France)
300 g + 50 g de farine
3 gros œufs
60 g de beurre
60 g de sucre semoule
Le zeste d’un demi citron
5 g de levure chimique
Une pincée de sel
1 càs de rhum
500 - 600 ml d’huile de tournesol pour la friture
3-4 càs de sucre glace

Tamiser 300 g de farine avec la levure dans un bol, ajouter le sucre, le sel et faire un puit au centre. Faire fondre le beurre et l’ajouter à la farine, avec les œufs légèrement battus, le zeste de citron et le rhum. Travailler le mélange afin d’obtenir une pâte souple et légèrement collante (si elle colle trop, rajouter un peu de 50 g de la farine restante ou 1 cuillère de lait, si la pâte est trop dure).
Couvrir au contact avec du film alimentaire et laisser reposer 2 heures au frigo.

Abaisser la pâte au rouleau à pâtisserie sur le plan de travail légèrement farine, à une épaisseur de 0.5 cm. Découper de bandes de 5-6 cm de large dans la pâte et découper chaque bande en losanges avec un couteau bien aiguisé ou avec la roulette à pizza. Faire une entaille au milieu de chaque losange.

Faire chauffer l’huile à 175°C dans une casserole pas trop grande (4-5 cm de hauteur d’huile en total). Faire frire les bugnes en portions (4 – 5 à la fois) jusqu’à ce qu’elles soient bien dorées en les retournant à la mi-cuisson. A la sortie de la bain d’huile, les disposer sur du papier absorbant pour enlever l’excès de graisse. Saupoudrer de sucre glace pendant qu’ils sont encore chauds et les déguster aussitôt.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...