Thursday, 25 January 2018

Портокалови напукани бисквити / Biscuits craquelés à l’orange




[БГ] С приятен цитрусов аромат, като малки грейнали слънца в тъмните зимни дни.
[FR] Au parfum agréable d’agrumes, tels des petits soleils enluminant la grisaille hivernale.


Продукти:
(за около 35 – 40 бисквити с диаметър 5-6 см)
450 г (3 ¼ чаши) брашно
2 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода за хляб
½ ч.л. сол
170 г масло на стайна температура
200 г (1 чаша) захар
3 яйца голям калибър
Настърганата кора на половин голям нетретиран портокал
3 с.л. прясно изцеден портокалов сок
1 с.л. портокалов ликьор/Коантро (по желание, ако го пропуснете, добавете още една лъжица портокалов сок)
1 ч.л. ванилов екстракт
Червена и жълта сладкарска боя (моята е прахообразна, но може да ползвате и течна)
8 – 10 с.л. пудра захар


Портокаловата кора се смесва със захарта и се оставя настрана за около 30 минути, за да се ароматизира.

Брашното се пресява в купа със содата, бакпулвера и солта. Отделно се разбиват маслото със захарта и портокаловата кора до пухкав крем. Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко се разбърква добре. Прибавят се портокаловият сок и ликьор, ваниловия екстракт и сладкарската боя. Постепенно се добавят сухите съставки, като се разбърква до хомогенно тесто.

Купата се завива в прозрачно фолио и се оставя за 4 часа (или една нощ) в хладилник, за да стегне добре.

Две тави се застилат с пекарска хартия. Пудрата захар се поставя в дълбока чиния. От тестото се оформят топчета с големината на едър орех и се овалват добре в пудрата захар от всички страни. Подреждат се в тавата, на известно разстояние едно от друго и се прибират в хладилник за 15 минути, да стегнат добре. Ако захарта е попила, преди печене се овалват още веднъж.

Фурната се загрява на 170 градуса.

Сладките се пекат около 12 – 14 минути. Изваждат се и се оставят да изстинат върху решетка. Съхраняват се в метална кутия за около седмица.


Ingrédients:
(pour environ 35 – 40 biscuits de 5-6 cm)
450 g (3 ¼ tasses) de farine
2 càc de levure chimique
¼ càc de bicarbonate de soude
½ càc de sel
170 g de beurre doux à température ambiante
200 g (1 tasse) de sucre
3 gros œufs
Le zeste râpé d’une demi-orange bio
3 càs de jus d’orange fraichement pressé
1 càs de liqueur d’orange (Cointreau), en option, sinon, rajouter une cuillère de jus d’orange
1 càc d’extrait de vanille
Colorant alimentaire rouge et jaune (le mien est en poudre, mais vous pouvez utiliser du colorant liquide aussi)
8 – 10 càs de sucre glace


Mélanger le zeste d’orange avec le sucre et laisser infuser pendant une trentaine de minutes.

Tamiser la farine dans un bol avec le sel, la levure et le bicarbonate de soude. Dans un autre bol battre le beurre avec le sucre afin d’obtenir un mélange homogène. Ajouter les œufs un à un et bien mélanger. Verser le jus d’orange, la liqueur d’orange, l’extrait de vanille et le colorant alimentaire et bien mélanger. Ajouter les ingrédients secs à plusieurs reprises et mélanger bien pour obtenir une pâte homogène et un peu collante.

Couvrir le bol avec du film alimentaire et laisser 4 heures (ou une nuit) au frigo.

Couvrir deux plaques à pâtisserie avec du papier sulfurisé. Mettre le sucre glace dans une assiette creuse. Former des boules de pâte de grosseur d’une noix avec les mains et les rouler dans le sucre glace pour les recouvrir de tous les côtés. Disposer les boules sur les plaques et les mettre au frigo pendant 15 minutes pour qu’ils prennent bien. Si le sucre glace a été absorbe, les rouler à nouveau dans le sucre avant la cuisson.

Préchauffer le four à 170°C. Enfourner les biscuits directement sortis du frigo pendant 12 -14 minutes.
A la sortie du four, laisser refroidir les biscuits sur une grille. Les conserver dans une boîte métallique pendant une semaine.

1 comment:

Tatyana Dimitrova said...

Много симпатични сладчици, а синята хартия е много удачен фон, на който портокаловото се откроява... наистина са като слънчица! Поздрави

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...