Sunday, 29 October 2017

Крем-супа от кореноплодни с джинджифил и бадемово мляко / Velouté de tubercules au gingembre et lait d’amandes




[БГ] Оранжева. Предхелоуинска. Не всява страх (освен ако не сте зеленчукофоб). Просто гъста крем-купа с аромат на есен и малко свежи екзотични нотки.
[FR] Orange. Juste avant Halloween. Ne fait pas peur (sauf si vous êtes légumophobe). Tout simplement une soupe aux saveurs d’automne et quelques notes fraiches exotiques.

Продукти:
(за 6 порции)
4 големи моркова (около 700 г)
2 броя пащърнак (около 300 г)
1 средна глава ряпа (около 150 г)
1 средна глава алабаш (около 150 г)
1 глава лук шалот
500 – 600 мл зеленчуков бульон
500 – 600 мл бадемово мляко (може да се замени с кокосово)
1 ч.л. настърган пресен джинджифил (около 2 см от корена)
1 с.л. кокосово масло (или зехтин)


Зеленчуците се обелват и нарязват на парчета около 2-3 см. Шалотът се нарязва наситно и се задушава в тенджера в кокосовото масло (зехтина) до прозрачност. Добавят се зеленчуковите кубчета, посолява се и се задушават за 2-3 минути. Налива се зеленчуков бульон (или вода), колкото да покрие зеленчуците, добавя се настърганият джинджифил. Вари се на тих огън за 20 минути, или до пълното омекване на кореноплодните. Супата се пасира с пасатори или в блендер и се разрежда до желаната гъстота с бадемовото (кокосовото) мляко. Връща се за няколко минути на огъня, за да се затопли. Сервира се веднага, може и придружена с крутони и поръсена с малко магданоз.


Ingrédients :
(pour 6 parts)
4 grosses carottes (environ 700 g)
2 panais (environ 300 g)
1 gros navet (environ 150 g)
1 rutabaga (environ 150 g)
1 échalote
500 – 600 ml de bouillon de légumes
500 – 600 ml de lait d’amande (ou de lait de coco)
1 càc de gingembre frais râpé
1 càs d’huile de coco (ou d’huile d’olive)

Éplucher et nettoyer les légumes et les découper en gros dès de 2-3 cm. Émincer l’échalote et la faire revenir dans une casserole dans l’huile de coco. Ajouter les morceaux de légumes et les faire revenir avec l’échalote pendant 2-3 minutes. Verser le bouillon de légumes à hauteur des légumes, saler et ajouter le gingembre râpé. Faire cuire à feu doux pendant 20 minutes ou jusqu’à ce que les tubercules soient tendres. Passer la soupe au mixeur plongeant ou au blender afin d’obtenir une préparation lisse et homogène. Diluer à la consistance souhaitée avec du lait d’amandes (ou du lait de coco). Remettre sur le feu pour réchauffer le tout. Servir aussitôt, accompagnée de quelques croutons ou parsemée d’un peu de persil.

4 comments:

Elena Dimitrova said...

Чудесна супа Мира,
много апетитна в това студено и ветровито време.Великолепна е - топла,сгряваща и вкусна.
Поздрави и лека и спорна седмица !

Mira said...

Благодаря Елена!
Хубава седмица и на теб!

di_ani said...

Това е разкош, Мира, слънчева, ароматна и стопляща душата супа!
Отдавна не бях ти "гостувала" - страхотни рецепти и снимки...
Обичам стила, елегантността и финеса на твоите предложения,
благодаря за удоволствието - поздрави и много комплименти за теб!

Mira said...

Дианка, хиляди благодарности за милите думи! :)
Поздрави и хубав край на седмицата!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...