Tuesday, 20 December 2016

Коледни бисквити 04 - Бадемови бисквити с крем сирене и кардамон / Biscuits de Noël 04 – au fromage frais, amandes et cardamone





[БГ] Меки и ронливи бисквити, с аромат на бадеми и кардамон, с крем-сиренето като по-нестандартна съставка, с които завършвам тазгодишните коледни печива.
[FR] Des biscuits moelleux et un peu friables, aux saveurs d’amandes et cardamone, avec l’ingrédient surprise, le fromage frais.


Продукти:
(за около 40 бисквити с диаметър 7-8 см, рецептата е адаптирана от Foodess)
175 г брашно
50 г бадемово брашно
110 г крем-сирене (тип „Филаделфия”)
200 г размекнато масло
1 1/2 ч.л. кардамон на прах (може и повече, ако го харесвате)
½ ч.л. сол
150 г кафява захар
1 жълтък
1 с.л. бадемов ликьор
Около ½ чаша филирани бадеми

Брашното се размесва в купа с бадемовото брашно, солта и кардамона.

Маслото, крем-сиренето и захарта са разбиват в купа на пухкав крем. Добавят се жълтъка и бадемовият ликьор и се разбърква добре. Добавят се сухите съставки и се размесва добре до получаване на хомогенно тесто. Купата се покрива с прозрачно домакинско фолио и се оставя за една нощ в хладилника.

Фурната се загрява на 170 градуса (с вентилатор). Тава се застила с пекарска хартия. Филираните бадеми се разстилат на дъното на чиния. От тестото се оформят топчета с големината на орех (може да се сплескат леко с ръце), върхът им се притиска до бадемите в чинията и се поставят в тавата, на около 5-6 см едно от друго. Пекат се в продължение на 12 – 13 минути, или докато порозовеят по краищата.

Оставят се да изстинат напълно върху решетка (преди това са много ронливи). Съхраняват се в метална кутия до 4-5 дни. 


Ingrédients :
(pour environ 40 biscuits de 7-8 cm, la recette est adaptée de Foodess)
175 g de farine
50 g de poudre d’amandes
110 g de fromage à tartiner (Saint-Moret, Philadelphia)
200 g de beurre pommade
1 ½ càc de cardamone moulue
½ càc de sel
150 g de sucre roux
1 jaune d’œuf
1 càs de liqueur d’amandes
Environ ½ tasse d’amandes effilées


Dans un bol, mélanger la farine, la poudre d’amandes, le sel et la cardamone.

Dans un autre bol, battre le beurre pommade, le sucre et le fromage à tartiner afin d’obtenir une crème homogène. Ajouter le jaune d’œuf et la liqueur d’amande et bien mélanger. Ajouter les ingrédients secs et pétrir afin d’obtenir une pâte lisse. Couvrir le bol avec du film alimentaire et laisser au frais une nuit.

Préchauffer le four à 170°C (chaleur tournante). Couvrir une plaque à pâtisserie de papier sulfurisé. Verser les amandes effilées dans une assiette. A l’aide d’une cuillère, former des boulettes de la grosseur d’une noix de la pâte froide et presser légèrement le haut dans les amandes effilées. Aplatir légèrement les boulettes et les disposer sur la plaque à pâtisserie, à 5-6 cm d’écart. Enfourner pendant 12 – 13 minutes, ou jusqu’à ce que les biscuits commencent à dorer sur les bords.

Laisser refroidir complètement sur une grille (attention, ils sont très friables quand ils sont chauds). 
Garder dans une métallique pendant 4 à 5 jours.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...