Sunday, 11 December 2016

Коледни бисквити 01 – с порто / Biscuits de Noël 01 – au porto




[БГ] Портото е изненадващата съставка на тези маслени бисквити, която дава допълнителна пълнота на вкуса. Другите аромати са типично коледни – портокал, канела и джинджифил.
[FR] L’ingrédient surprise est le porto qui rajoute un peu de profondeur dans le goût. Et quelques parfums de Noël avec l’orange, la cannelle et le gingembre.



Продукти:
(за 85 бисквити с диметър 5 см, рецептата е адаптирана от книгата „Petits fours et bredele” на Жозиан и Жан-Люк Сирен)
300 г размекнато масло
300 г брашно
200 г бяла захар
100 г мусковадо
8 с.л. бяло порто (бяло вино в оригиналната рецепта)
2 ч.л. канела
½ ч.л. настърган джинджифил
Настърганата кора на един нетретиран портокал

Маслото и двата вида захар се разбиват в купа на пухкав крем. Добавт се брашното, канелата, портото и джинджифила и се замесва меко тесто (при нужда можа де са добави още малко брашно). Тестото се разделя на две части и всяка се оформя на руло с диаметър около 4 см. Всяко руло се зазива добре в прозрачно фолио за свежо съхранение и се оставя за една нощ в хладилника.

Фурната се загрява на 160 градуса (с вентилатор). Две тави се застилат с пекарска хартия. Всяко стегнало руло се нарязва на шайби с дебелина 5 мм и така оформените бисквити се подреждат в тавите, на около 3-4 см една от друга. Пекат се в продължение на 10 минути (или до златисто), на няколко пъти. Оставят се да изстинат напълно върху решетка, преди да се приберат в метална кутия за съхранение. Издържат от седмица до 10 дни.


Ingrédients :
(pour 85 biscuits de 5 cm, la recette est adaptée du livre « Petits fours et bredele », de Josiane et Jean-Luc Syren)
300 g de beurre ramolli
300 g de farine
200 g de sucre
100 g de vergeoise
8 càs de porto blanc (du vin blanc dans la recette originale)
2 càc de cannelle
1/2 càc de gingembre râpé
Le zeste d'une orange bio

Battre le beurre, le sucre et la vergeoise pour obtenir une crème. Ajouter la farine,  la cannelle, le gingembre et le porto et pétrir pour obtenir une pâte homogène. Diviser la pâte en deux, former deux rouleaux d’environ 4 cm de diamètre et les envelopper bien dans du film alimentaire. Laisser reposer la pâte une nuit au frigo.

Préchauffer le four à 160°C (chaleur tournante). Couvrir deux plaques de papier cuisson. Découper chaque rouleau de pâte en  disques d’environ 5 mm d’épaisseur et les dispose sur la plaque.
Enfourner pendant 10 minutes (plusieurs fournées seront nécessaires). Laisser refroidir les biscuits complètement sur une grille avant de les ranger dans de boîtes métalliques. Peuvent se garder environ une semaine à 10 jours.

1 comment:

Мира said...

Мира , много са нежни тези бисквитки , и с порто - ммм ...
Страхотни са !
Пожелавам ти много такива вкусни лакомства и празнично настроение по предстоящите празници !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...