Thursday, 10 November 2016

Телешки пържоли с бадемов кръмбъл / Côtes de veau au crumble d’amandes




[БГ] Лесна идея за хрупкава гарнитура на крехко месо.
[FR] Un accompagnement facile et croustillant pour une viande tendre.

Малко уточнение на терминологията: рецептата е за телешки пържоли. За мен, това е месо от младо теле, което е с леко розов цвят. Направи ми впечатление, че в рецепти, магазини и кулинарни предавания у нас под „телешко” се има предвид месо с наситеночервен цвят, който за мен е по-скоро говеждо. В тази рецепта използвам точно розовото телешко месо от младо теле, което се пече/пържи до готовност и не се сервира недопечено или розе, за разлика от тъмночервеното говеждо. Това дава отражение и на времето за готвене на месото, по-дълго, отколкото бих готвила говежди стек.

Продукти:
(за 4 порции)
4 телешки пържоли (от младо теле)
100 г пушени гърди
60 г бадемово брашно
40 г настърган пармезан
30 г масло
1 ч.л. мащерка

Фурната са загрява на 180 градуса. Пушените гърди се нарязват на парчета и се запържват до златисто в тиган без мазнина. Отцеждат се върху парче домакинска хартия, за да се отдели излишната мазнина и се оставят да изстинат. Поставят се в блендер, заедно с бадемовото брашно, настъргания пармезан, половината от маслото и мащерката и се смила на дребно. Получените трохи се разстилат в тава, покрита с пекарска хартия и се запичат до златисто (около 15 минути).
В тиган се загрява останалото масло с малко олио (за да на загаря). Пържолите се запържват на среден огън, до златисто, около 8-10 минути от всяка страна.
Преди сервиране се поръсват със запечения бадемов кръмбъл. Сервират се с гарнитура по желание.

Ingrédients :
(pour 4 parts)
4 côtes de veau
100 g de poitrine fumée
60 g de poudre d’amandes
40 g de parmesan râpé
30 g de beurre
1 càc de thym

Préchauffer le four à 180°C. Découper la poitrine fumée en lardons et les faire dorer dans une poêle sans matière grasse au feu moyen. Les égoutter sur une feuille de papier absorbant et les laisser tiédir. Disposer les lardons, la poudre d’amandes, le parmesan, la moitié du beurre et le thym dans le bol d’un mixeur et les réduire en poudre. Verser les miettes ainsi obtenues sur une plaque à pâtisserie couverte de papier sulfurisé et les faire dorer au four pendant 15 minutes.
Faire chauffer le beurre avec un peu d’huile dans une poêle à feu moyen et y faire cuire les côtes de veau pendant 8 à 10 minutes de chaque côté.
Parsemer les côtés du crumble avant la dégustation. Les servir avec un accompagnement de votre choix.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...