Monday, 14 November 2016

Пилешки шишчета с кокосово мляко / Brochettes de poulet au lait de coco




[БГ] Скара с индийски привкус.
[FR] Une grillade aux aromes indiens.

Продукти:
(за 4 порции, вдъхновено от Epicurous)
500 г пилешки гърди без кожата
200 мл кококово мляко
Сокът и кората на половин лайм
2 скилидки чесън
1 ч.л. куркума
2 ч.л. къри
1/2 ч.л. сух кориандър
Сол на вкус
1 глава червен лук
8 – 10 броя чери домати
4 броя дървени шишчета
За млечния сос:
125 г кисело мляко
1 с.л. сок от лайм
1 с.л. зехтин
½ ч.л. лют пипер (по желание)
Сол на вкус
Няколко стръка ситно нарязан пресен кориандър

Пилешкото месо се нарязва на хапки. Парчетата пиле се поставят в купа, посоляват се, добавят се кокосовото мляко, кората и сока от лайм, подправките и смачкания чесън и се разбърква добре. Купата се покрива със стреч-фолио и се месото се маринова от 2 до 8 часа в хладилник.
Бамбуковите шишчета се накисват в студена вода около 30 минути преди печенето. Шишчетата се сглобяват  като се редуват чери домат, парче пилешо и парче червен лук, докато свършат продуктите. Пекат се на скара или предварително загрята на 220 градуса фурна около 5 минути от всяка страна (зависи от силата на скарата).
По време на печенето се приготвя млечния сос като се смесят всички продукти. Шишчетата се сервират с гарнитура по желание, придружени от соса.


Ingrédients :
(pour 4 parts, inspiré d’Epicurious)
500 g de blanc de poulet sans la peau
200 ml de lait de coco
Le jus et le zeste d’un demi-citron vert
2 gousses d’ail
1 càc de curcuma
2 càc de curry
½ càc de coriandre séchée
Sel
1 oignon rouge
8 – 10 tomates cerise
4 piques en bois
Pour la sauce au yaourt :
125 g de yaourt (à la grecque c’est mieux)
1 càs de jus de citron vert
1 càs d’huile d’olive
½ càc de piment de Cayenne (optionnel)
Sel
Quelques brins de coriandre finement haché

Découper les blancs de poulet en morceaux de la taille d’une bouchée et les disposer dans un bol. Saler, verser le lait de coco et ajouter le reste des épices. Bien mélanger, couvrir le bol avec du film alimentaire et laisser reposer au frigo 2 à 8 heures.
Faire tremper de piques à brochettes dans de l’eau froide pendant environ 30 minutes avant la cuisson. Monter les brochettes en alternant des tomates cerises, les morceaux de poulet et des morceaux d’oignon rouge. Cuire les brochettes sur un gril ou au four préchauffé à 220°C pendant environ 4 – 5 minutes de chaque côté.
Pendant la cuisson des brochettes, préparer la sauce en mélangeant tous les ingrédients dans un bol.
Servir les brochettes accompagnées de la sauce et un autre accompagnement au choix.

2 comments:

vesela said...

Чудесни са!

Mira said...

Благодаря! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...