Saturday, 6 August 2016

Малинов сос (кули) / Coulis de framboises





[БГ] Подходящ придружител на летни десерти.
[FR] Un accompagnement de choix pour des desserts estivaux.


Продукти:
(за около 250 – 300 мл сос)
500 г малини (пресни или замразени)
50 г захар (или повече, в зависимост от вкуса)
2 с.л. вода

Продуктите се слагат в тенджера и се варят на слаб огън за 15 минути, като се разбъркват от време на време. Полученото плодово пюре се оставя да изстине леко и се прецежда в купа през цедка с дупки, достатъчно едри, за да пропуснат плодовата пулпа и достатъчно малки, за да задържат малиновите семки. За по-бързо може да си помогнете като претривате пюрено с гърба на лъжица. Ако сосът не е достатъчно гъст (според сочността на плодовете), може да го върнете на котлона за няколко минути, докато постигнете желаната гъстота.

Използвайте го за добавка към сладкиши, сладолед, кисело мляко, кремове. По желание може да добавите настъргана лимонова кора, кора от лайм или други аромати.


Ingrédients :
(pour 250 – 300 ml de coulis)
500 g de framboises (fraiches ou congelées)
50 g de sucre (à ajuster selon les préférences)
2 càs d’eau

Mettre tous les produits dans une casserole et laisser cuire au feu doux pendant 15 minutes. Laisser refroidir légèrement la purée de fruits et les faire passer dans un bol à travers une passoire (avec des trous suffisamment grands pour laisser passer la pulpe des fruits et suffisamment petits pour retenir les pépins). Vous pouvez mélanger la purée avec le dos d’une cuiller pour gagner du temps. Si le coulis est un peu liquide, remettre sur feu doux pendant quelques minutes.

Utiliser le coulis pour accompagner des gâteaux, des glaces, des crèmes, du yaourt ou du fromage blanc. Vous pouvez ajouter un peu de jus de citron ou citron vert ou des épices selon votre gout.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...