Monday, 18 April 2016

Печен заек с тиква и ябълки / Lapin rôti à la courge et aux pommes




[БГ] Пролет пукна, а още довършвам зимните рецепти. Какво направих с последната тиква за сезона – рядко готвеното от мен заешко, със сладко-солена гарнитура.
[FR] Le printemps est là, mais je traine encore avec les recettes hivernales. Voilà ce que j’ai fait avec la dernière courge de la saison : le lapin que je ne cuisine pas suffisamment souvent, en version sucrée-salée.


Продукти:
(за 6 порции, рецепата е с адаптирана от сп. Saveurs, брой 226, март 2016)
6 заешки бутчета
1 тиква „Матилда” (butternut), около 1 кг
3 ябълки (от по-кисел сорт)
4 бр. лук-шалот
250 мл бяло сухо вино
Няколко стръка мащерка
2 дафинови листа
1 кубче бульон (по желание)
2 с.л. лешници
2 с.л. зехтин

Фурната се загрява на 180 градуса (с вентилатор).

Тиквата се обелва, почиства от семките и нарязва на едро, ябълките се почистват и нарязват на 
четвъртинки, а лукът – на полумесеци.

Виното се загрява и в него се разтваря кубчето бульон (може да ползвате направо готов бульон и да пропуснете виното). Лешниците се нарязват на едро и запичат на горещ и сух тиган.

Заешките бутчета се поставят в дълбока тава и около тях се рапределят парчетата тиква,  ябълките и лукът. Добавят се лешниците, дафиновият лист, зехтинът, виното с бульона и мащерката. Посолява се и подправя с черен пипер.

Пече се около 45 минути, като се полива редовно с отделения сос. Сервира се горещо.


Ingrédients:
(pour 6 parts, la recette est modifiée du magasine Saveurs, n°226, mars 2016)
6 cuisses de lapin
1 courge butternut (environ 1 kg)
3 pommes acidulées
4 échalotes
250 ml de vin blanc sec
Quelques brins de thym
2 feuilles de laurier
1 cube de bouillon (en option)
2 càs de noisettes
2 càs d’huile d’olive

Préchauffer le four à 180°C (chaleur tournante).

Peler la courge et a détailler en gros morceaux, enlever le tronçon des pommes et le découper en quartiers. Émincer les échalotes.

Faire chauffer le vin dans une casserole et dissoudre le cube de bouillon dedans (vous pouvez utiliser que du bouillon à la place du vin). Hacher grossièrement les noisettes et les faire griller sur une poêle.

Disposer les cuisses de lapin dans un grand plat, les entourer des morceaux de courge, les pommes et les échalotes. Ajouter les noisettes, les feuilles de laurier, l’huile d’olives, le thym. Verser le vin avec le bouillon, saler et poivrer.

Enfourner pendant environ 45 minutes, en arrosant régulièrement les cuisses de jus de cuisson. Servir chaud.

2 comments:

Ива said...

Можете ли да препоръчата откъде да взема хубаво заешко месо?

Mira said...

Здравейте Ива, за съжаление, живея извън България и не мога да Ви насоча към хубаво заешко на българския пазар.
За София знам, че има в "Хит" и "Кауфланд", но не съм купувала и пробвала.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...