Friday, 25 March 2016

Свински котлети по нормандски / Côtes de porc à la normande




[БГ] Свински котлети в сметанов сос с гъби и ябълки.
[FR] Encore un classique de la cuisine française, pour les amateurs de la crème et les pommes.


Когато ви кажат „нормандска кухня”, си представяйте масло, сметана и ябълки. Всичките те са и в тази класическа френска рецепта

Продукти:
(за 6 проции)
6 свински котлети (вратни или от филе)
3 дребни ябълки, от по-кисел сорт
500 г култивирани печурки
30 мл калвадос + 70 мл бульон (или ги заместете със 100 мл ябълков сайдер)
120 мл пълномаслена течна животинска сметана
2-3 с.л. масло

Ябълките се почистват от семките и се нарязват на едри кубчета. Задушават се в тиган с 1 с.л. масло докато омекнат. Изваждат се и се оставят настрана. Гъбите се почистват от пръстта и се нарязват на четвъртинки. Задушават се в мазнината от ябълките (може да добавите още масло ако е нужно), с малко сол, докато си пуснат водата.  Котлетите се запечатват от двете страни в дълбока тенджера в останалото масло (може и по-малко, ако ползвате вратни). Изваждат се и в тенджерата се добавя калвадоса, оставя са до поври около минута, докато се изпари алкохола, добавя се бульона и с дървена лъжица се остъргва дъното на тенджерата, за да се съберат всички карамелизирани сокове, пуснати от месото. Добавя се сметаната, оставя се за заври и в тенджерата се връщат пържолите и накрая ябълките и гъбите. Оставя се да поври още около 10 минути на открито, докато сосъст се сгъсти леко и всички аромати се смесят.
Сервира се горещо, с гарнитура по желание (в случая – броколи на пара).


Ingrédients:
(pour 6 parts)
6 côtes de porc (échine ou dans le filet)
3 pommes moyennes acidulées
500 g de champignons de Paris
30 ml de calvados + 70 ml de bouillon (ou 100 ml de cidre brut à la place des deux)
120 ml de crème liquide entière
2-3 càs de beurre

Vider les pommes et les découper en gros cubes. Les faire revenir à la poêle dans 1 càs de beurre. Réserver. Enlever les pieds terreux des champignons, les nettoyer et découper en quartiers. Les faire revenir dans la poêle à la place des pommes dans 1 càs de beurre et une pincée de sel jusqu’à ce qu’ils rendent toute leur eau. Réserver avec les pommes.
Dans un faitout (ou une cocotte), faire chauffer le reste du beurre et faire bien dorer les côtes de porc des deux cotés. Réserver. Verser le calvados dans le faitout (ou la cocotte), laisser bouillir une minute pour que l’alcool s’évapore et ajouter le bouillon. Gratter le fond du faitout avec une spatule en bois pour récupérer tous les sucs de cuisson de la viande. Verser la crème et porter à ébullition. Remettre les côtes de porc dans le faitout, ajouter les champignons et les pommes et laisser cuire pendant encore une dizaine de minutes sans couvrir pour que sauce épaississe et tous les saveurs se mélangent.
Servir chaud, avec un accompagnement de votre choix (des brocolis vapeur pour moi).

4 comments:

Milena Poptoleva said...

Малееее,Мире великолепно се почувствах само като ги гледам тези котлетчета!Ще ги пробваме ,благодаря :)

Гуинет said...

Божествено! Семпло и вкусно. Чудесно предложение, Мира! Поздрави!

vesela said...

Лично аз бих готвила по - дълго месцето, въпреки упорито даваните от шеф-готвачи съвети, но аз си го обичам "преготвено". Иначе рецептата изглежда много вкусна.

Mira said...

Благодаря ви, момичета!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...