Sunday, 20 December 2015

Трюфели с коантро / Truffes au Cointreau




[БГ] Класически шоколадови бонбони, винаги добре приети като компания на кафето след коледния обед.
[FR] Un grand classique, toujours bien accueilli pour accompagner le café lors du repas de Noël.
 

Продукти:
(за 25 – 30 бонбона)
300 г черен шоколад (66% съдържание на какао)
2 с.л. мед
150 мл пълномаслена животинска течна сметана
2 с.л. ликьор „Коантро” (или друг вид ликьор или коняк)
10 – 12 бисквити (или няколко лъжици чисто какао) за овалване
25 – 30 малки хартиени кошнички

Шоколадът се натрошава в купа. Сметаната се загрява до завиране в тенджерка заедно с меда и ликьора. Изсипва се върху парчетата шоколад. Изчаква се 1 минута и се разбърква добре до получаване на гладък и лъскав ганаш. Купата се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя за час или два в хладилника.

Бисквитите се натрошават на ситно и трохите се слагат в плоска широка чиния.

От охладения ганаш с лъжичка се взема парче, колкото орех и се оформя на топче между дланите. Получените трюфели се овалват в бисквитентите трохи (или горчивия шоколад) и се поставят в хартиените кошнички. Съхраняват се на хладно в плътно затворена метална кутия.

(Ако смятате да ги поднасяте няколко дни след направата им, препоръчвам да ги оваляте в какао, вместо в бисквити, понеже последните омекват при престоя в хладилника. Ако са само за възрастни, сипете ликьора направо върху шоколада, без да го загрявате).


Ingrédients :
(pour environ 25 – 30 truffes)
300 g de chocolat noir (66% de cacao)
2 càs de miel
150 ml de crème liquide entière
2 càs de Cointreau
12 biscuits de type « Gavottes » (ou quelques cuillères de cacao amer) pour la finition
25 – 30 caissette en papier

Faire chauffer la crème avec le miel et le Cointreau jusqu’à l’ébullition. Verser la crème chaude sur le chocolat concassé dans un bol et laisser environ une minute avant de mélanger pour obtenir une ganache bien homogène, lisse et brillante. Couvrir le bol avec du film alimentaire et laisser prendre au frigo pendant 1 à 2 heures.

Concasser les biscuits et disposer les miettes dans une assiette plate.

A l’aide d’une cuillère, prélever des petites noix de ganache refroidie et le rouler rapidement entre les mains pour former des truffes. Les rouler dans les miettes de biscuits et les disposer dans des caissettes en papier. Les garder au frais dans une boite hermétique.

(Si  vous voulez les manger au bout de quelques jours, je recommande de les rouler dans du cacao amer à la place de biscuits, car les derniers ont la tendance de ramollir au frigo. Si vous allez les manger entre adultes, verser le Cointreau directement sur le chocolat, sans le chauffer.)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...