Thursday, 5 November 2015

Пилешки бутчета с кимион / Cuisses de poulet au cumin




[БГ] към които за по-весело се присъединяват тиква, резене и грозде
[FR] et aussi potiron, fenouil et raisin qui s’invitent à la fête

Абе, направо си е манджа с грозде! Да се чуди човек дали приготвя основно или десерт. Усещането за десерт се задълбочава, когато видиш, че след продуктите в оригиналната рецепта фигурира и захар. Аз я пропуснах, разчитайки само на сладостта от гроздето и съм много доволна. Мисля, че ако бях добавила захарта, сладостта щеше да надделее над останалите аромати. Без нея, те имат възможността да се разгърнат – характерният вкус на кимиона, анасоновите нотки на резенето и гроздето, посилващо земните нотки на тиквата. С две думи – беше вкусно!


Продукти:
(за 6 порции, рецептата е с леки модификации от Epicurious)
6 горни пилешки бутчета
1 с.л. кимион
1 с.л. зехтин
Щипка лют пипер
1 средно голяма тиква  (около 1 кг) сорт „Матилда”
1 глава резене
1 чаша зърна от червено грозде
Няколко стръка магданоз

Тиквата се обелва и нарязва на кубчета. Резенето се почиства от зеленте части и нарязва на тънки ивици. Зеленчуците се поставят в купа, добавят се половината зехтин и ким, посоляват се и разбъркват добре. Слагат се в дълбока тава.

Пилешките бутчета се натъркват с останалия зехтин, ким и лютия пипер и се поставят върху зеленчуците.

Фурната се загрява на 200 градуса. Тавата се покрива с фолио и бутчетата се пекат около 30 – 35 минути. Фолиото се маха и се допичат за още 10 – 15 минути, до зачервяване. Преди сервиране се поръсват със ситно нарязания магданоз.


A la lecture des produits, vous pourriez vous demander si vous allez préparer un plat ou un dessert. Surtout si le sucre figure aussi parmi les produits dans al recette originale. J’ai choisi de ne pas le mettre, car je pensais qu’il allait tempérer les autres parfums du plat. Et sans le sucre, ils ont la place pour se développer : le gout si caractéristique du cumin, les arômes anisés du fenouil et le raison qui complète le gout terrestre du potiron. En deux mots : c’était bon !

Ingrédients :
(pour 6 parts, la recette est adaptée du site Epicurious)
6 hauts de cuisses de poulet
1 càs de cumin
1 càs d’huile d’olive
Une pincée de piment d’Espelette (ou de Cayenne, si vous préférez plus fort)
1 moyenne (environ 1 kg) courge butternut
1 bulbe de fenouil
1 tasse de graines de raisin noir
Quelques brins de persil plat

Laver et éplucher la courge et la découper en morceaux de la taille d’une bouchée. Enlever les fanes du fenouil et l’émincer. Mettre les légumes dans un bol, ajouter les graines de raisin et la moitié du cumin et l’huile d’olive. Salera poivrer et bien mélanger pour enrober les légumes. Les disposer dans un plat allant au four.

Préchauffer le four à 200°C. Frotter les cuisses de poulet avec le reste d’huile, le cumin et le piment. 

Les disposer sur les légumes. Couvrir le plat de papier aluminium et enfourner pendant 30 – 35 mins. Enlever le papier aluminium et laisser dorer pendant environ 10 -15 minutes. Parsemer de persil haché avant de servir.

3 comments:

Dani said...

Мира, още рано сутринта мярнах тази вкусотия с грозде!
И сега я виждам в цялата ѝ прелест1
Бих ѝ се насладила с удоволствие!
Прегръдки!

Гергана Лазарова said...

Аз също! Чудесна ти е манджата с грозде, Мира! :)

Mira said...

Дани, Гери, благодаря ви!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...