Saturday, 21 November 2015

Свински котлети с ябълки и пащърнак / Côtes de porc aux panais et pommes





[БГ] Сравнително бързо и доста ароматно основно ястие, допълнено от сос с горчица и сайдер.
[FR] Un plat assez rapide et savoureux, avec la sauce au cidre et à la moutarde.

Хубаво е човек да готви разни засукани гозби (не че го правя редовно, де), ама нищо не заменя една вкусна пържола. Особено, ако се приготвя бързо. Е, не е от светкавичните рецепти, но пак не изисква няколкочасово стоене в кухнята.  Свинското и ябълките са особено добра комбинация, пък и намерих приложение на бутилка сайдер, която ми се мотаеше в шкафа сигурно от 2-3 години насам. 

Продукти:
(за 4 порции, рецептата е адаптирана от сайта Epicurious)
4 бр. свински котлети
2 с.л. зехтин
1 чаша сайдер (ябълков сок)
1 с.л. дижонска горчица
2 средноголеми, не много сладки ябълки
Около 800 г пащърнак
1 стрък розмарин

Фурната се загрява на 200 градуса. Ябълките се почистват от семките и нарязват на четвъртинки. Пащърнакът се обелва и нарязва на парчета с размерите на пържени картофи. Ябълките и пащърнакът се смесват в купа, поръсват се с 1 с.л. зехтин, розмарина, малко сол и черен пипер и се прехвърлят в тава (по желание може да се добавят 1-2 с.л. вода). Пекат се в загрятата фурна за 20 – 25 минути (до омекване).

Междувременно пържолите се посоляват и подправят с черен пипер. Останалият зехтин се загрява в тиган на силен огън и пържолите се изпичат на тигана за около 5 минути от всяка страна. Изваждат се и се поставят на топло, в покрит съд. В тигана се изсипва сайдера. Със шпатула се остъргва внимателно дъното, за да може соковете от месото да се смесят със соса и да го ароматизират допълнително. Добавя се горчицата и се разбърква добре. Оставя се да ври за 2-3 минути, докато се редуцира и сгъсти.

Пържолите се сервират с гарнитурата от пащърнак и ябълки, придружени от соса и чаша сайдер.

Ca va bien 2 secondes de concocter des plats élaborés (même si ce n’est pas trop le genre de la maison), mais rien ne vaut une bonne côte (de porc, bœuf ou agneau). Surtout, si elle se prépare rapidement. Bon, ce n’est pas la recette la plus rapide du monde, mais elle n’exige pas non plus des heures devant les fourneaux. Le porc et les pommes vont bien ensemble et c’était aussi un moyen d’utiliser une bouteille de cidre qui se baladait dans mon placard depuis au moins 2-3 ans.

Ingrédients :
(pour 4 parts, la recette et basée sur celle du site Epicurious)
4 côtes de porc dans le filet
2 càs d’huile d’olive
1 tasse de cidre (ou de jus de pomme)
1 càs de moutarde à l’ancienne
2 pommes moyennes, pas très sucrées (par exemple, Reine de reinettes)
Environ 800 g de panais
1 tige de romarin frais

Préchauffer le four à 200°C. Nettoyer les pommes de leurs pépins et les couper en quartiers. Éplucher les panais et les découper de morceaux de la taille de frites. Mettre les pommes et les panais dans un bol, les arroser d’une cuillère d’huile d’olive, ajouter le romarin effeuillé, saler poivrer et bien mélanger. Verser le tout dans un plat et enfourner pendant 20 – 25  minutes (vous pouvez ajourer 1-2 cuillerée d’eau pour garder un peu d’humidité), jusqu’à ce que les légumes soient tendres.

En attendant préparer la viande : saler et poivrer les côtés de porc. Chauffer le reste de l’huile d’olive dans une poêle à feu vif et faire cuire les côtes pendant 5  minutes de chaque côté, jusqu’à ce qu’elles soient bien dorées. Les réserver à chaud dans un plat couvert. Verser le cidre dans la poêle ou la viande a cuit, gratter le fond avec une spatule pour dissoudre bien les sucs de cuisson. Ajouter la moutarde, mélanger et laisser réduire à feu moyen pendant 3-4 minutes.

Servir les côtes de porc accompagnées du mélange de panais et pommes, arrosés de la sauce à la moutarde et un verre de cidre.

3 comments:

Гергана Лазарова said...

Тази пържолка е просто страхотна, направо си я представих пред мен!
Поздрави, Мире, чудна идея. :)

Dani said...

Една чаша вино бих си пийнала с тази вкусна пържола :)
Като снощното Божоле!
Прегръдка, Мира!

Mira said...

Дани, Гери, благодаря ви!
Дани, и на вино ще отиват :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...