Sunday, 9 November 2014

Пиле по италиански / Poulet à l’italienne




[BG] Една лесна и вкусна рецепта от австралийската авторка и водеща на кулинарни предавания Дона Хей.
[FR] Une recette très facile et parfumée de Donna Hay, une auteure et présentatrice culinaire australienne.

Срещнах името на Дона Хей за първи път преди 2-3 години, когато в няколко англоезични кулинарни блога течеше предизвикателство. Целта беше да се сготви ястие по рецепта от списанието й, като подредбата и снимката да наподобяват максимално оригинала. От написаното в постовете, останах с впечатлението за една австралийска Марта Стюарт, с перфектни ястия, перфектен дом, перфектни съдове, перфектни покривки, перфектни съвети за всякакъв случай... да продължавам ли? Не че не намирам понякога и добри идеи при Марта Стюарт, но като цяло концепцията ми е страшно далече от начина на живот вкъщи (или от лайфстайла, както е модерно да се казва напоследък). Затова на бърза ръка отписах и Дона Хей навремето. Скоро след това попаднах на няколко от епизода от едно от кулинарните й предавания по един тукашен канал. Оказа се, че рецептите й са лесни и примамливи и набързо приготвих няколко, сред които и днешното пиле. Толкова ми хареса, че дори си поръчах и книгата от предаването, че да си ги имам винаги подръка. Получих пакета, отворих го и останах очарована. Не толкова от рецептите (които са на ниво), а от подредбата на ястията и най-вече от снимките на Уилям Мепем – минималистични, свежи, без излишен реквизит, с основен акцент върху храната. Бих искала някой ден да постигна нещо макар и наподобяващо го отдалеч.

Междувременно продължавам да пробвам рецептите на Дона Хей и даже съм си поръчала друга нейна книга за Коледа. Сега остава въпросът: ако първоначалните ми впечатления за Дона бяха грешни, дали ще са такива и за Марта?

Продукти:
(за 4 порции, рецептата е с леки модификации от книгата „Fast, Fresh, Simple” на Дона Хей)
4 пилешки филета без кожата
150 г пушени гърди, нарязани на ивички
2 ч.л. сух риган
500 г чери домати
4 скилидки чесън, необелени
2 с.л. зехтин
80 -100 г черни маслини
25 г пармезан (аз ползвах ементал, който може да замените с кашкавал)
Пресен босилек и пармезан за сервиране (по желание)

Фурната се загрява на 200 градуса. Пилешките филета се поставят в тава, около тях се разполагат ивичките пушени гърди, чери доматите и скилидките чесън. Поръсват се със зехтина и сушения риган, посоляват се. Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пече 20 – 25 в загрятата фурна. Фолиото се маха, добавят се маслините и настъргания пармезан и се пече още 10 – 15 минути.

Преди сервиране се поръсва със ситно нарязания пресен босилек и настърган пармезан.

J’ai rencontré le nom de DonnaHay il y a 2-3 ans pendant un challenge dans quelques blogs anglophones. Le but était de préparer une recette de son magazine et la dresser et photographier pour ressembler au maximum à l’original. Le texte dans les posts accompagnant m’a laissé penser à une Martha Stewart australienne : des plats parfaits, une maison parfaite, une vaisselle parfaite, des conseils parfaits pour toute occasion… je continue ? Bon, il est vrais que je trouve de bons conseils chez Martha, mais le concept de cette… hmmmm… façon de vivre (ou « lifestyle », comme l’on dit de nos jours) est très lointaine de la réalité à la maison. Voilà pourquoi à l’époque, je ne me suis pas trop attardée sur Donna Hay. Quelque temps après, je suis tombée sur une de ses émissions sur la chaîne culinaire et j’ai découvert que les recettes étaient faciles et attrayantes et je me suis empressée d’en préparer quelques-unes, parmi lesquelles le poulet d’aujourd’hui. Je les ai tellement appréciées que j’ai commandé le livre qui allait avec. J’ai reçu le paquet, je l’ai ouvert et j’étais subjuguée surtout par le dressage des plats et les photos de William Meppem : minimalistes, fraiches, sans superflu et avec l’accent sur la nourriture. Comme j’aimerais un jour faire des photos qui ressembleraient, même de très loin, aux siennes !

En attendant, je continue de tester les recettes de Donna Hay et j’ai même ajouté un autre de ses livres dans ma liste pour Noël. Vient la question ; si je me suis trompée dans mon évaluation initiale de Donna, mes impressions de Martha seraient-ils pareils ?

Ingrédients :
(pour 4 parts, la recette est avec de légères modifications du livre « Fast, Fresh, Simple » de Donna Hay)
4 blancs de poulet sans la peau
150 g de lardons
2 càc d’origan séché
500 g de tomates cerise en grappes
4 gousses d’ail en chemise
2 càs d’huile d’olive
80 – 100 g d’olives noires
25 g de parmesan (pour ma part, comme je n’avais pas, je l’ai remplacé par de l’emmental)
Basilic frais et parmesan pour la présentation (optionnel)

Préchauffer le four à 200°C. Disposer les blancs de poulet dans un plat, entourés des tomates cerise, lardons et gousses d’ail. Arroser de l’huile d’olive, saler et saupoudrer de l’origan. Couvrir avec du papier aluminium et faire cuire pendant 20 – 25 minutes. Enlever le papier aluminium, rajouter les olives et l’emmental râpé et cuire à découvert pendant 10 à 15 minutes supplémentaires.

Servir chaud, parsemé de basilic frais finement coupé et du parmesan râpé.

7 comments:

krasi_mm said...

Обичам предаването и рецептите на Дона Хей и много често ги приготвям в къщи. Тази рецепта не съм я приготвяла, но никога не е късно за това. Така, че е записана вече). Много харесвам снимките ти и рецептите и доста от тях вече съм пробвала,2 така че ти се доверявам и за тази:)

Поздрави

Dani B. said...

Много харесвам Дано Хей! Изборът на рецепта е чудесен, Мира. Поздрави! :)

Гергана Лазарова said...

Мире, ама чудно вкусно си сготвила! И снимките са страхотни, ти си имаш собствен стил, не по-малко хубав. ;) Много си критична към себе си, да знаеш.
Поздрави!

My Candy Kitchen said...

Иии много по мой вкус! Средиземноморски привкус, а и аранжировката на ястието някак ме пренася там, всичко ухае на това. Страхотна рецепта, поздрави!

Роси said...

И аз харесвам поредицата предавания на Дона,както и днешната ти рецепта,Мира!Съчетанието е великолепно-една лесна,бърза за подготовка и несъмнено апетитна рецепта!Хубав вторник и дано вече си по-добре!

Anonymous said...

Здравей Мира,
Коя е книгата? Гледам в Амазон има няколко книги, с различни цени, една ми се видя достс скъпа. Яденето изглежда много апетитно, скоро ще го пробвам. Цвети

Мъх said...

Ммм, някакъв разкош, слънце и морски полъх долавям тук. Изглежда приказно, Мира! Дона Хей е готина- прави все неща, дето искам да направя;))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...