[BG] Шоколадов чийзкейк с малини, без печене и с
украса от карамелизирани лешници.
[FR] Un cheesecake au chocolat et
framboises sans cuisson décoré de noisettes caramélisées.
Преди малко повече от седмица порЕснах с още една година. Тази година
датата съвпадаше с Възнесение, което тук е официален почивен ден и имахме
късмета за дълъг уикенд. С ПП решихме да отпразнуваме случая като се разходим
да пием качествена бира малко на север и да покажем на Камбанката страната на
шоколада и пържените картофи. Независимо че на самия ден не си бяхме вкъщи, все
пак си направих торта, която изядохме няколко дни предварително по време на
домашното празнуване. Тази година частично изневерих на традицията и вместо
шоколадова торта, направих чийзкейк. Но изневярата беше само частична –
чийзкейкът беше шоколадов.
Оригиналната рецепта беше с ягоди. Тъй като нямах подръка, а и сред гостите
имаше алергични към този плод, отначало реших да сложа само основа и крем. Но
тъй като кремът стана доста гъст и според мен нямаше да овлажни достатъчно
основата, в последния момент добавих една чаша замразени малини, ей така,
извадени направо от фризера. Оказа се много добро хрумване, защото при
размразяването водата от малините се пое от основата. Следащия път
даже няма да слагам и бисквити по стената на формата, тъй като останаха доста
ронливи.
Интересното е, че както се кълна, че харесвам чийзкейковете с печене,
напоследък се улавям, че все по-често правя такива без. Остарявам? Е,
предпочитам да мисля, че еволюирам.
Продукти:
За блата :
200 г бисквити тип „Пти бьор”
100 г разтопено масло
25 г сурови лешници
За пълнежа:
450 г крем-сирене (тип „Филаделфия”)
250 мл добре изстудена животинска пълномаслена течна сметана
150 г захар
280 г черен шоколад (64 % какао)
1 чаша замразени малини
За украса (по желание):
100 г захар
1 с.л. вода
50 г цели лешници
Приготвяне на блата:
Бисквитите и лешниците се смилат на трохи в кухненски робот. Добавя се
разтопеното масло и се обърква, докато трохите се овлажнят (при необходимост се
добавя още масло). Сместа се разстила на дъното и малко по стените на
откопчаваща се тортена форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около
30 мин в хладилника да се стегне маслото.
Приготвяне на разбитата сметана:
Купата, в която ще се разбива сметаната се поставя поне за половин час в
хладилника, заедно с бъркалките на миксера. Изстудяването ще помогне за
по-доброто разбиване. Ако в помещението е много топло, може дори да поставите
купата при разбиването върху съд с ледени кубчета. Изстудената сметана се
разбива до пухкав крем за няколко минути с миксер. Прибира се в хладилника до
използването й.
Шоколадът се разтопява на водна баня или в микровълнова печка (на няколко
цикъла по 30 секунди, на средна мощност, като се разбърква). Крема сиренето се
разбива съд захарта с миксер, добавя се разтопеният шоколад и се разбива добре
до хомогенна смес. Сметаната се добавя внимателно към шоколадовия крем на
няколко пъти, като се разбърква внимателно с шпатула, за да не спадне.
Замразените малини се разпределят върху стегналия блат и отгре се изсипва
шоколадовия крем. Заравнява се с шпатула и се оставя да стегне една нощ в
хладилник.
Украсява се или не според желанието (например с пресни малини), или с
карамелизирани лешници, ако като мен обичате да си усложнявате живота.
Карамелизираните лешници (адаптирано от Марта Стюарт):
Пригответе купа със студена вода. Около 20ина лешници се набождат на клечки
за зъби. Тава се застила с пекарска хартия. Захарта и водата се загрява в
тенджерка на средна мощност на котлона, докато цялата захар се разтопи и
започне да карамелизира. Когато се втечни, стане прозрачна и добие цвят на
светъл карамел, тенджерата се сваля от огъня и се поставя в купата с водата, за
да се прекъсне карамелизацията и карамелът да започне да се сгъстява. Лешниците
се потапят в течния карамел и вдигат нагоре. Ако карамелът е достатъчно
сгъстен, остатъкът се проточва като
нишка. Отрязва се на около 10 – 15 см с ножица и се оставя да стегне
върху тавата, застлана с хартия. Ако карамелът в тенджерата стане много твърд,
се връща за малко на огъня, за да се разтопи.
Желателно е украсата да се направи в деня на поднасянето на чийзкейка. Аз
ги приготвих отначало от предната вечер и на сутринта карамеловата обвивка беше
почти разтопена (вероятно поради околната влага, понеже валеше) та се наложи да
повторя упражнението 20 минути преди идването на гостите. Ако не ви се занимава
да топите лешник по лешник, може да объркате цялото количество лешници с разтопения
карамел, да го разстелете върху пекарска хартия да стегне и после да го
натршите и украсите чийзкейка с него.
Il y a un peu
plus d’une semaine j’ai grandi d’un an. Cette année la date coïncidait avec l’Ascension (pour changer
un peu de la Fête de Mères) et avec le long week-end qui suivait. Nous avons
décidé avec PP de fêter l’occasion en montant vers la Belgique pour boire de la
bonne bière brune et montrer le pays du chocolat et des frites à Clochette.
Même si nous n’étions pas à la maison le jour J, j’ai quand même eu mon
gâteau, mangé quelques jours auparavant avec la famille. J’ai fait une petite
entorse à la tradition et à la place du gâteau au chocolat type « étouffe-chrétien »
traditionnel, j’ai préparé un cheesecake… au chocolat.
La recette originale contenant
des fraises, j’ai pensé au début de les omettre, car il y avait des invités allergiques
à ce fruit. Pendant la préparation, je me suis rendue compte que la crème est
tellement dense, qu’elle risquait de ne pas imbiber suffisamment la base et la
laisser friable. Dans un soudain élan d’inspiration j’ai rajouté des framboises
surgelées directement du congélo. Une très bonne décision car en décongelant les
framboises ont humidifié la base. La fois prochaine je ne vais même pas mettre
de biscuits sur les parois du moule, le gâteau se tiendrait mieux.
Ce qui est intéressant : je
clame toujours que je préfère les cheesecakes avec cuisson, mais j’en fais de
plus en plus sans. Serais-je en train de vieillir ? Je préfère penser que
j’évolue.
Ingrédients :
Pour le fond:
200g de biscuits de type ‘Petits bruns’
100 g de beurre fondu
25 g de noisettes
Pour la crème:
450 g de fromage à tartiner (type
« Philadelphia » ou « Saint-Moret »)
250 ml de crème liquide entière
bien froide
280 g de chocolat noir (64% de
cacao)
150 g de sucre
1 tasse de framboise congelées
Pour la décoration (optionnelle) :
100 g de sucre
1 càs d’eau
50 g de noisettes
Concasser les biscuits et les noisettes dans le bol du robot-mixeur (ou les mettre
dans un sachet de congélation et le émietter à l’aide d’un rouleau à
pâtisserie) afin d’obtenir une poudre fine, sans beaucoup de gros morceaux. Ajouter le beurre fondu et
bien mélanger avec les biscuits. Tapisser le fond et une partie des
parois d’un moule à gâteau à fond
amovible avec la préparation et bien tasser en tapotant dessus avec le dos
d’une cuiller. Laisser environs 30 minutes au frigo pour que le beurre
prenne.
Préparation de la crème fouettée :
Mettre le bol et les pales du
mixer au frigo pendant une heure. Verser la crème liquide froide et commencer à
la monter en chantilly ferme. Remettre au frigo jusqu’à l’utilisation, mais pas
plus d’une journée.
Faire fondre le chocolat au
bain-marie ou au four micro-ondes (en quelques cycles d’une trentaine de
secondes, à puissance moyenne et en mélangeant régulièrement). Dans un bol battre
le fromage avec le sucre. Ajouter le chocolat fondu et battre pendant quelques
minutes afin d’obtenir un mélange homogène.
Incorporer la crème fouettée en
trois fois en mélangeant délicatement avec une spatule pour que la crème ne
casse.
Disposer les framboises surgelées
sur la base de biscuits et verser la crème par-dessus. Lisser la surface avec
la spatule et laisser prendre au frigo pendant une nuit.
Décorer selon vos envies (avec de
framboises fraiches, par exemple) ou avec des noisettes caramélisées, si comme
moi vous aimez vous compliquer un peu la vie.
Pour les noisettes caramélisées (adapté
de Martha Stewart):
Préparer un bol avec de l’eau
froide et une plaque couverte papier sulfurisé. Piquer une 20aine de noisettes
avec de cure-dents. Faire chauffer le sucre et l’eau dans une casserole sur feu
moyen jusqu’à ce que le sucre fonde et commence à devenir liquide et à
caraméliser. Quand le caramel devient ambré, retirer la casserole du feu et
plonger le fond dans le bol d’eau froide pour stopper la cuisson et épaissir le
caramel. Plonger les noisettes une à une dans le caramel légèrement refroidi. S’il
est suffisamment épais, le surplus va s’écouler vers la casserole en formant un
long filament. Couper à la hauteur désirée et le laisser durcir un peu en
tenant la pique vers le bas avant de la disposer sur le papier sulfurisé. Répéter
avec les autres noisettes. Si le caramel durcit trop, le remettre pendant 1 – 2
minutes sur le feu
Réaliser le décor de noisettes le
jour même de la dégustation du cheesecake. J’ai préparé une portion la veille
et le lendemain matin j’ai trouvé tout le caramel liquéfié. Du coup, j’ai dû
refaire quelques-unes en urgence, 20 minutes avant l’arrivée des invités. Sinon,
vous pouvez toujours mélanger les noisettes avec le caramel liquide, étaler la
préparation sur le papier sulfurisé, laisser durcir et les concasser pour
ensuite en décorer la surface.
5 comments:
Комбинация,водеща до 100% успех,а изпълнението е съвършенно!
Мира, със сигурност еволюираш :)
Божествен е чийза, както и идеята с малините.
И аз не обичам тази ронлива основа
и често при останали белтъци във фризера ги разбивам с малко захар и смлени ядки и леко запичам.
Прегръдка!
Ох, и аз се кълна в същото, но при вида на твоя чийзкейк, не мога да спра да преглъщам.
Всичко най-хубаво, Мира!
Прегръдка и от мен :)
Мира,чийзът и този път е божествен!Особено с добавените малини се е получила истинска експлозия от неповторим вкус и аромат!Много,много ми е на сърце подобен десерт!Прегръдка!
Милена, Дани, Ив, Роси, благодаря ви! :)
Хубава нова седмица!
Post a Comment