Friday, 20 December 2013

Бадемови полумесеци с кедрови ядки / Biscuits-croissants aux pignons de pin




[BG] Хрупкави отвън, меки отвътре, бадемови бисквити, с южен аромат на портокалова вода и кедрови ядки.
[FR] Biscuits aux amandes croquants à l’extérieur, moelleux à l’intérieur, aux saveurs du sud : fleur d’oranger et pignons.

Видях ги в книгата с провансалски рецепти, която купих миналата година. Харесах ги заради аромата на портокалов цвят и възможността за дълго съхранение. На вкус ги оприличавам на сладките тип „рога на газела” от Магреб. Препоръчвам ти с чаша черен или зелен чай, по възможност неподсладен. Намирам ги чудесни.
 
Продукти:
(за около 25 - 30 бисквити, рецептата е с леки модификации от книгата « Il ny pas que la ratatouille en Provence », автор Д. Бордона)

250 г бадемово брашно
200 г кафява захар
1 белтък от яйце голям калибър
2 с.л. вода с аромат на портокалов цвят
50 г кедрови ядки

Бадемовото брашно и захарта се смесват в купа. Добавят се белтъка и водата с аромат на портокалов цвят. Омесва се твърдо тесто, при нужда може да се добави още малко белтък. Тестото е леко лепкаво и с него сe работи лесно.

От тестото се откъсват топчета с размер на голям орех. Оформят се на полумесеци и се поставят в тъвъ, застлана с пекарска хартия, на известно рязстояние една от друга. Отгоре се разпределят кедровите ядки и се натискат леко, за да влязат в тестото.

Фурната се загрява на 180 градуса. Бисквитите се пекат в продължение на около 15 минути, докато порозовеят по краищата.

Изваждат се и се оставят да изстинат върху решетка. Съхраняват се до няколко седмици в плътно затворена метална кутия.

Je les vus dans le livre de recettes provençales acheté l’année dernière. Je les ai bien aimés à cause du parfum de fleur d’oranger et la possibilité de les garder longtemps. Je les trouve assez proches en gout des « cornes de gazelle » venant du Maghreb. Je les recommande avec une tasse de thé vert ou noir, si possible sans sucre. Je les trouve très bons.


Ingrédients :
(pour environ 25 - 30 biscuits, la recette est légèrement modifiée du livre « Il n’y a pas que la ratatouilleen Provence », D. Bordogna)

250 g de poudre d’amandes
200 g de sucre roux
1 blanc d’œuf (gros œuf)
2 càs d’eau de fleur d’oranger
50 g de pignons

Mélanger la poudre d’amandes et le sucre roux dans un bol. Ajouter le blanc d’œuf et l’eau de fleur d’oranger et travailler à la main pour obtenir une pâte ferme, mais malléable.

Prélever des morceaux de pâte de la taille d’une grosse noix et former les croissants. Disposer les biscuits sur une plaque de four couverte de papier sulfurisé à environ 2 – 3 cm de distance. Parsemer de pignons et enfoncer légèrement les pignons dans la pâte.

Préchauffer le four à 180°C. Faire cuire les biscuits pendant environ 15 minutes ou jusqu’à ce qu’ils soient légèrement dorés sur les bords.

Laisser les biscuits refroidir complètement sur une grille. Peuvent se garder pendant quelques semaines dans une boite métallique hermétiquement fermée.

8 comments:

Гергана Лазарова said...

И аз така ги намирам, Мире, чудесни! :)
Сърдечи поздрави!

Dani said...

Мира, със сигурност са чудесни!
Твоите бисквитки с джинджифил са ми в списъка и чакат тези дни да ги направя!
Прегръдка и спорна подготовка за празника!

Sonya Shateva said...

Прекрасни са, истинско коледно изкушение! Много щастлива Коледа ти желая, Мира, на теб и семейството!

di_ani said...

Мира, очарована съм...
Цялата ти коледна подготовка е великолепна - страхотни идеи, изкушаващо представяне и много красиви снимки.
Благодаря за удоволствието,
сърдечни поздрави, здрави, щастливи и споделени празници!

Candy said...

Изключително красиви и много празнични! Поздрави!

gogolina said...

Мира, прекрасни са ... а снимките празнични и красиви! Чудесно предложение и съвсем на време :)
Желая ти спокойни предпразнични дни и весели празници с любимите ти хора!

krasi_mm said...

Изкушаващо! Слез базелските ти сладки и бисквитите с крем сирене и джинджифил, сега и на тези трябва да търся място на коледната трапеза:)
Страхотни са, Мире!

Mira said...

Гери, Дани, Соня, Диана, Кенди, Гоглина, Краси, от сърце ви благодаря за похвалите и пожеланията :)

Приятни последни дни за предпразнична подготовка!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...