Monday, 16 December 2013

Бисквити с джинджифил и крем-сирене / Biscuits au gingembre et fromage frais




[BG] Многослойни и меки, с дискретен аромат на джинджифил.
[FR] Plusieurs couches moelleuses, avec un parfum discret de gingembre.

Много често не спазвам точно рецептите. Заменям продуктите или си играя с количествата, напасвайки ги на моя вкус. В повечето случаи си получават чудесни резултати, но понякога имам и зашеметяващи провали. В днешната рецепта сложих захаросания джинджифил в тестото, вместо да го поръся върху сладките, както и намалих количеството му, понеже ме беше страх, че ще се получи доста силен аромат. Грешка! Сладките „носеха” още на джинджифил. За капак, промених и формата им, но това е от-малко значение.


Независимо от това, толкова се харесаха вкъщи, че ПП ме заплаши с развод, ако дори една от тях напусне пределите на апартамента. Това, за да ми попречи да занеса част от тях на колегите, както правя, когато забъркам неразумни количества бисквити. Май ще ги правя отново...

Продукти:
(за около 45 бисквити с размери 6х3 см, рецептата е с малки промени от сайта на Food Network)

230 г крем-сирене (тип „Филаделфия) на стайна температура
200 г масло на стайна температура
1/3 чаша кафява захар + още 2 – 3 с.л. за поръсване
2 ч.л. настърган джинджифил
260 г брашно
1 яйце
30 г захаросан джинджифил
Щипка сол

Крем-сиренето се разбива с маслото, захарта, солта и настъргания джинджифил в купа на пухкав крем. Добавя се брашното и нарязаният на ситно захаросан джинджифил и се замесва меко тесто. Тестото се завива плътно в прозрачно домакинско фолио и се оставя да стегне един час в хладилника.

Тестото се разточва върху леко набрашнения работен плот, докато се получи правоъгълник с дебелина 1 см. Правоъгълника се сгъва откъм тясната част на три, както се сгъва писмо. Тестото се обръща на 90 градуса и разточването и сгъването се повтарят още два пъти. По този начин се получава подобие на маслено тесто, което ще се разлисти и надигне при печенето. Тестото се разточва до дебелина около 0,8 – 1 см и се изрязват сладки с желаната форма. Остатъкът от тестото се събира и разточва отново по гореописания начин, докато се използва изцяло.

Сладките са прехвърлят в тава, застлана с пекарска хартия, намазват се с разбитото яйце и се поръсват със захар. Оставят се да се стегнат около 20 минути в хладилника.

Фурната се загрява на 180 градуса. Сладките се пекат около 15 – 20 минути, или до златисто. Изваждат се и се оставят да изстинат върху решетка.

Très souvent je ne respecte pas les recettes à la lettre. Souvent je substitue les ingrédients ou les parfums en les ajustant à mon gout. Parfois cela donne des résultats réussi, et, plus rarement, des échecs spectaculaires. Dans cette recette j’ai mis le gingembre confit dans la pâte à la place de la surface et j’ai réduit sa quantité, car j’avais peur que le gout serait très prononcé. Erreur ! Les gâteaux pourraient supporter davantage du parfum. J'ai aussi modifié leur forme, mais ça, c'est permis.

Les biscuits nous ont tellement plu, que PP m’a menacé de divorce si ne serait ce qu’un d’eux quitterait la maison. Et ceci pour éviter que je n’en ramène à mon travail, comme je fais quand je prépare des quantités irraisonnables de gâteaux. Je crois que je vais devoir en préparer à nouveau…

Ingrédients :
(pour environ 45 biscuits de 6 x3 cm, la recette est légèrement modifiée du site Food Network)

230 g de fromage à tartiner (type Philadelphia), à température ambiante
200 g de beurre doux à température ambiante
1/3 tasse de sucre roux + 2 – 3 càs pour saupoudrer le dessus
2 càs de gingembre frais râpé
260 g de farine
1 œuf
30 g de gingembre confit
Une pincée de sel

Battre le fromage, le beurre, le sucre le sel et le gingembre râpé dans un bol afin d’obtenir une crème bien lisse. Ajouter la farine et le gingembre confit finement émincé et mélanger pour obtenir une pâte souple. Envelopper la pâte dans du film alimentaire et laisser reposer au frigo pendant une heure.

Fariner légèrement le plan de travail. Étaler la pâte en forme de rectangle d’environ 1 cm d’épaisseur. Plier la pâte en trois, comme l’on plie une lettre et la tourner à 90°. Étaler et replier la pâte comme décrit encore deux fois. Ceci va permettre à obtenir un simili de feuilletage lors de la cuisson. Étaler la pâte sur une épaisseur de 0.8 – 1 cm et découper les formes voulues avec un emporte-pièce. Retravailler la pâte restante pour en utiliser la totalité pour la confection des gâteaux.

Transférer les biscuits sur une plaque couverte de papier sulfurisé, les dorer à l’œuf battu et saupoudrer de sucre. Remettre la plaque au frigo pendant 20 minutes.

Préchauffer le four à 180°C. Faire cuire les gâteaux pendant 15 à 20 minutes ou jusqu’à ce qu’ils soient bien dorés. Laisser refroidir complètement sur une grille.

8 comments:

krasi_mm said...

Страхотна рецепта! Ще я включа в коледната кошница.
Поздрави!

Didi Bunova said...

как няма да те заплашва човека, и аз да съм, ще го направя! :-)
на такива неща насищане няма.

Базелските бисквити са разкошни - шоколад и бадеми, не ми излизат от ума!

Поздрави, Мира!

Candy said...

Тъкмо мислех да дръпна една с кафето, ама след отправените заплахи не посмях:))) Страхотни са! Весели празници!

Maria Pepeldjiyska said...

Еха, ама какви са сладурски, заприличаха ми на парчета печени дюли.....как си ги докарала в тая форма! Ще ги сложа в списъка на децата за коледното печене, продуктите са ми любими и сигурно са изкушаващи!
С усмивка
Мария

Dani said...

Мира, обожавам джинджифил!
Нямам захаросан, но съм си правила от смлян пресен джинджифил и стафиди
Щях да го изям преди да съм го вложила според рецептата!
Прекрасни са бисквитките и ще ги направя със сигурност!
Прегръдка!

Роси said...

Мира,от импровизацията по-хубаво няма,а пък от сладки с крем-сирене-със сигурност няма по-очарователни!И аз не бих ти дала да изнесеш ни една,страхотни са!Прегръдка!

Иглика said...

Истинска коледна прелест- с крем-сирене и джинджър...непременно ще се пробват, от показаните не смея да похапна, та сама ще трябва да си направя! С пожелания за весело предпразнично суетене!

Mira said...

Краси, Диди, Кенди, Мария, Дани, Роси, Иглика, благодаря ви!
Пак ще ги правя в събота и този път бих ви почерпила всички :).
Мария, за формата нямам заслуги - това ми е една форма за сладки като луна, даже нос и уста си има, ама се загубиха при печенето :)
Приятни предколедни дни!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...