Sunday, 3 November 2013

Салонът на шоколада 2013 / Le Salon du Chocolat 2013



[BG] Най-вкусното изложение за годината.
[FR] L’exposition la plus gourmande de l’année.


От близо 20 години насам, в края на октомври в Париж се провежда ежегодния Салон на шоколада, където си дават среща производители, създатели, повече или по-малко реномирани марки и хиляди любопитни и отворени към новото дегустатори в ниска или по-напреднала възраст. Тъй като времето му съвпада и с есенната ваканция на учениците, много хора идват с децата си, за които това е нещо като раят на земята (или поне щеше да бъде, ако имаше по-малко хора). Самата аз ходих няколко поредни години с ПП в началото на 2000те, когато изложението още беше в Лувъра. След това поразредихме, докато Камбанката беше малка. През това време Салонът се премести в по-голям изложбен комплекс, способен да приеме все по-многобройните посетители. Миналата година заведох за първи път и Камбанката, която беше толкова очарована, че месеци наред ме питаше кога пак ще идем там. Тази година повторихме. Все пак един уважаващ себе си мармот трябва да използва всички случаи не само да завива шоколада в станиол, но и да го дегустира.


Fleur Cocardon - Sucre d'orge

 Изложението е разположено на два етажа. На долния етаж са различни видове сладки, шоколадови и карамелени пасти за намазване, бонбони и сладкиши.  На втория етаж са щандовете на производителите на шоколад. След тях са големите имена в бранша – Valrhona, Cémoi, Leonidas, Jeff de Bruges, Valentino, Godiva, Guylian... както и доста по-малки, но също толкова интересни майстори-шоколатиери. Едновременно с това има различни демонстрации на сладкарски техники и продукти от утвърдени майстори или ученици от кулинарното училище Ferrandi, конкурс на скулптури от шоколад, както и ревю на шоколадови рокли.

Ето тук можете да видите снимките, които направих на изложението миналата година. Тази година реших да се посветя повече на дегустирането на шоколади от по-непознати и донякъде екзотични страни, като започнах с няколкото щанда на японски специалитети и продължих с по-близките и познати вкусове. Върнах се поне с 5 килограма по-тежка, от които три бяха покупки.

Vers cette fin des vacances de la Toussaint, j’ai fait ma visite annuelle et incontournable au Salon du chocolat. Je l’avais déjà visité avec PP au début des années 2000, quand le Salon était encore au Carrousel du Louvre. Ensuite Clochette est arrivée et nous avons arrêté la dégustation pendant quelques années. J’y suis retournée l’année dernière, avec Clochette, pour voir et déguster. Entre temps, le Salon avait déménagé à Porte de Versailles, sans doute pour pouvoir accueillir des visiteurs plus nombreux d’année en année. Et c’est le paradis pour les petits et grands gourmands… ou au moins pourrait l’être s’il y avait moins de monde. Clochette était tellement impressionnée qu’elle me demandait plusieurs moi à l'avance quand nous allions y retourner. Et nous y sommes retournées cette année. Enfin, une marmotte qui se respecte ne doit pas seulement se contenter de mettre le chocolat dans du papier alu, mais aussi le déguster de temps en temps !

 

Къпкейковете на Мелоди Асераф (Les sucreries de Mélodie) / Les cupcakes de Mélodie Asseraf (Les sucreries de Mélodie)

Le Salon est disposé en deux niveaux. Le rez-de-chaussée est réservé aux bonbons, glaces, petits gâteaux, pâtes à tartiner et autres friandises. Le premier étage accueille les producteurs de cacao et les fabricants de chocolat. Parmi eux, on retrouve les grands noms comme Valrhona, Cémoi, Leonidas, Jeff de Bruges, Valentino, Godiva, Guylian. On y retrouve aussi d’autres maîtres chocolatiers moins connus, mais tout aussi intéressants à connaître. Sans parler des démonstrations faites pas des professionnels ou des élèves de l’école de gastronomie Ferrandi, le concours des sculptures en chocolat et sucre et les robes en chocolat. De quoi ravir les gourmands.
 

Провансалски макарони и бисквити от Père Craquant / Les macarons et croquants provençaux du Père Craquant

Vous pouvez voir ici les photos de l’année dernière. Cette année j’ai voulu déguster des chocolats et friandises moins connues et plus précisément avec les pâtisseries et chocolats japonais avant de continuer avec les arômes et produits plus familiers. Je suis rentrée plus lourde d’au moins 5 kilos, dont trois en achats diverses et variés.




Карамелени бонбони с вкус на черен сусам, манго, сакура или горен карамел (от Mukaiyama) / Caramels mous au goût de sésame noir, mangue, sakura ou caramél brûlé (de Mukaiyama)

 Изсушените и хрускави кроасани, покрити с шоколад от Café Ohzan / Les croissants séchés et croustillants enrobés de chocolat de Café Ohzan

Щандът на японския майстор-сладкар Садахару Аоки / Le stand du pâtissier japonais Sadaharu Aoki
 
 
 Бонбоните „Палитра грим” на Садахару Аоки / Bonbons « Maquillage » de Sadaharu Aoki

 „Български” сладолед с кисело мляко и ягоди от Ерик Елиен / Une glaceBulgareau yaourt chez Eric Elien

 Шоколадовите бонбони с марципан на унгарската фирма Kiralyi Marcipan / Bonbons à la pâte d’amande de la société hongroise Kiralyi Marcipan

 
Имах и невероятния късмет да срещна и разменя няколко думи с Ги Ру, майстор-шоколатиер, шампион на Франция (2004) и световен вицешампион (2005), специализирал се в шоколадите без захар, подходящи за диабетици /
J’ai aussi eu la chance d’échanger quelques mots agréables avec Guy Roux, maître chocolatier, Champion de France 2004 et vice-champion de monde 2005, spécialisé dans les chocolats sans sucre, qui conviennent aux diabétiques

 
Щандът на Le Comptoir du Cacao / Le stand du Comptoir du Cacao


Покупките – освен от гореизброените, допълнително има плаки шоколад с малини, мента, карамел или бисквити спекулос от Real Chocolat и шоколад с кафир-лайм (комбава) или кристалчета сол от SoTsar (кооператив от Мадагаскар, посветен на справедливата търговия) /
Les achats – sans oublier les plaquettes de chocolat aux framboises, à la menthe, au spéculoos ou au caramel chez Real Chocolat et les plaquettes au combava ou fleur de sel chez SoTsar (coopérative malgache) issue du commerce équitable.

3 comments:

di_ani said...

Очарована, впечатлена, онемяла...
Благодаря за тази шоколадова фантазия,
не мога да си избера фаворит,не мога да се отлепя от тук,
наистина най-вкусното, не най- неустоимото изложение.
Поздрави, усмихната и вдъхновена нова седмица, Диана

Didi Bunova said...

качих кръвната захар само като гледам снимките :)
дойдох да ти кажа, че опитахме и харесахме меките бисквити, а при теб пак шоколад :)
Роклята вероятно е с шоколадови цветя? Разкошна е!

Mira said...

Дианка, Диди, благодаря ви! :)
Диди, радвам се, че бисквитите са ви харесали! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...