Wednesday, 30 October 2013

Солен кейк с тиква / Cake sale au potiron


 

[BG] Солен сезонен кекс, лесен и сравително бърз, за лек обяд или вечеря.
[FR] Un cake de saison, très facile et assez rapide pour déjeuner ou dîner léger.

Тиквено ми е. Имам такива моменти, в които мога да ям (и приготвям) един и същ продукт в различни варианти. В момента наред е тиквата. Не само че открих сезона сравнително рано (обикновено е едва към края на ноември), но вече няколко пъти я приготвях по различни начини. Тоест, гответе се за още оранжеви рецепти.

Обичам да приготвям различни солени кексове, мъфини или киш, понеже са лесни, сравнително бързи и стават за вечеря през седмицата. Затова харесах и този кекс. Обикновено тиквата се свързва с доста по-ароматни подправки – джинджифил, канела, индийско орехче, различни ядки. Тези аромати не присъстват тук. Този кейк е спокоен, ненатрапчив и оставя тиквата да свърши работа върху вкусовите рецептори. Нейната мекота е подчертана единствено от леко опушения вкус на пушените гърди и солта от сиренето. В оригиналната рецепта се използва сирене „бофор”, което е меко на вкус, неузряло и се разтопява при топлинна обработка. Може да се замени успешно с качествен кашкавал.

Продукти:
(рецептата е адаптирана от сп. Saveurs, брой 199, март 2013)

240 г брашно (+ 1 – 2 лъжици, ако тиквата е водна)
11 г бакпулвер
4 яйца голям калибър
100 мл прясно мляко
125 г масло
200 г кашкавал
300 г тиква (не от водните)
150 г пушени гърди
Черен пипер и няколко стръка прясна мащерка

Тиквата се сварява и пюрира. Маслото се разтопява. Пушените гърди се нарязват на кубчета и се запържват на среден огън, без мазнина, до златисто. Отцеждат се от отделената мазнина върху домакинска хартия. Кашкавалът се настъргва на едро.

Фурната са загрява на 165 градуса. Брашното се пресява с бакпулвера. В купа се разбиват яйцата с разтопеното масло, млякото, тиквеното пюре. Подправя се с черния пипер и мащерката. Добавя се брашното и се разбърква добре. Ако тестото е по-рядко, може да се добави още малко брашно. Добавят се пушените гърди и кашкавала.

Сместа се изсипва в предварително намаслената и набрашнена кексова форма (няма нужда от намасляване ако е силиконова). Пече се около 50 – 60 минути. Изважда се и се остява да изстине.

Кексът се сервира изстинал или леко топъл, придружен от салата.


Il y a des moments, où je peux manger (et préparer) le même produit de façons différents. Actuellement, je suis dans ma période « potiron ». Non seulement j’ai ouvert la saison du potiron relativement tôt (habituellement cela arrive vers la fin de novembre), mais je l’ai déjà préparé de quelques manières qui sortent de l’habitude.

J’aime bien confectionner des quiches, cakes ou muffins salés car ils sont rapides et assez faciles à préparer et en plus, peuvent sauver quelques dîners en semaine. Ce qui m’a attiré aussi dans ce cake salé. D’habitude, des épices aux saveurs plus prononcés sont les compagnons d’armes du potiron : cannelle, noix de muscade, gingembre, noix et noisettes… On ne les trouve pas ici. Ce cake est doux, calme, non-intrusif aux sens et laisse le potiron faire son travail sur les papilles. La douceur du potiron est simplement soulignée par le goût légèrement fumé des lardons et le salé du beaufort.

Ingrédients :
(le recette est légèrement modifiée du magazine Saveurs, numéro 199, mars 2013)
240 g de farine (+ 2 – 3 càs supplémentaires, si le potiron contient plus de l’eau)
11 g de levure chimique
4 gros œufs
100 ml de lait
125 g de beurre
300 g de potiron butternut
200 g de beaufort
150 g de poitrine fumée (lardons)
Poivre + quelques brins de thym frais

Faire cuire le potiron et le réduire en purée, faire fondre le beurre et râper le fromage. Découper la poitrine de porc en lardons et les faire dorer dans une poêle à feu moyen sans ajout de matière grasse. Les laisser égoutter sur du papier absorbant.

Préchauffer le four à 165°C. Tamiser la farine avec la levure. Dans un bol battre les œufs, ajouter le beurre fondu, le lait et lé purée de potiron. Poivrer, ajouter le thym et bien mélanger. Verser la farine et la levure et mélanger. Si la pâte est un peu liquide, rajouter encore un peu de farine. Incorporer les lardons dorés et le beaufort.
Verser la pâte dans un moule beurré et fariné (pas besoin de cette étape si vous utilisez un moule en silicone). 
Faire cuire environ 50 – 60 minutes (vérifier la cuisson avec une pique en bois). Laisser refroidir sur une grille à la sortie du four.
Servir le cake tiède accompagné d’une salade.

9 comments:

Гергана Лазарова said...

С удоволствие ще очаквам още оранжеви рецепти, тази е прекрасна. Поздрави, Мире! :)

Dani said...

Чудесен кейк, Мира!
И аз обичам солени варианти!
Хубав четвъртък!

Candy said...

Чуден е и обещаващо вкусен! Не правя често солени кейкове, но пък много ги харесвам. Този определено е страхотен! Поздрави!

Зорница М. said...

Нежен кекс! Радвам се, че ще става все по-тиквено, ще следя с интерес :)
Поздрави!

Зорница М. said...

Нежен кекс! Радвам се, че ще става все по-тиквено, ще следя с интерес :)
Поздрави!

Мъх said...

и аз съм така напоследък с тиквата, обаче ти все даваш предложения, които не съм пробвала и удължаваш агонията на децата;)Страхотно изглежда!

Mira said...

Гери, Дани, Кенди, Зори, Мъхче, благодаря ви!
Мъх, разбирам те за агонията... и вкъщи е така :). Но поне Камбанката хареса кекса (сигурно заради пушениет гърди вътре) :))).

Роси said...

Невероятен тен има този кекс,Мира!Супер е!Сърдечен поздрав!

Гуинет said...

О, това изглежда апетитно и вкусно! Чудесна рецепта! Ще се пробва! Поздрави!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...