Thursday, 18 October 2012

Филе миньон с чоризо / Filet mignon au chorizo



[BG] Бърза и лесна рецепта за свинско филе на фурна.
[FR] Une recette facile et rapide pour un filet mignon rôti au four.


Приготвянето на месо остава едно от големите ми предизвикателства в кухнята.  Все още имам известни затруднения с получаване на крехко и сочно печено. Пилето го научих горе-долу, с помощта на внушителни количества кисело мляко и лимонов сок, но все още не съм овладяла тънкостите на говеждата пържола и по-специално този особен полусуров вид след само минута-две на грила. Затова като попадна на рецепта за печено месо, която освен че става, е и лесна, веднага я запазвам да бъдещи случаи.

Продукти:
(рецептата е с малки промени от брой 193 на сп. Saveurs, юни 2012)

2 бр свинко филе миньон (общо около 600 - 700 г)
½ люто чоризо
2 с.л. зехтин
Няколко листа салвия
4 чепки чери домати
4 средно големи картофа

Филето се почиства и с остър нож се правят няколко дълбоки нареза. Чоризото се нарязва на колелца. Парчетата чоризо се пъхват в прорезите на филето.

Картофите се обелват и нарязват на едро, доматите се измиват, като се оставят върху чепките. Филето, картофите и доматите се прехвърлят в намазана със зехтин тава и се поръсват със ситно нарязаната салвия, сол, черен пипер и останалия зехтин.

Фурната се загрява на 200 градуса. Месото и зеленчуците се пекат за около 45-50 минути. Сервира се с плътно таниново червено вино (например, каберне совиньон).


La cuisson de la viande reste parmi mes grands défis en cuisine. J’ai encore quelques difficultés à obtenir un rôti digne de ce nom. J’arrive à obtenir un poulet plutôt mangeable à l’aide de quantités conséquentes de yaourt (tiens, tiens !) et de jus de citron. Il me reste encore à perfectionner la côté de bœuf et surtout la cuisson bleue que l’on obtient après juste un aller-retour sur le gril. C’est pourquoi je m’empresse de sauvegarder soigneusement toute recette réussie et facile que je croise sur mon chemin.

Ingrédients :
(la recette est légèrement modifiée du numéro 193 du magazine Saveurs, juin 2012)

2 filets mignons de porc (environ 600 – 700 g en total)
½ chorizo fort
2 càs d’huile d’olive
Quelques feuilles de sauge
4 grappes de tomates cerise
4 pommes de terre moyennes

Nettoyer le filet mignon et faire quelques profondes entailles sur le dessus. Découper le chorizo en rondelles. Glisser les rondelles de chorizo dans les entailles du filet.
Eplucher les pommes de terre et les couper en quartiers. Laver les tomates en les laissant en grappes. 

Disposer les filets dans un plat huilé et ajouter les pommes de terre et les tomates. Ajouter les feuilles de sauges finement coupées, saler, poivrer et arroser du reste d’huile d’olive.

Préchauffer le four à 200°C et enfourner pendant 45-50 minutes.
Servir chaud accompagné de vin rouge (dans le magazine proposaient avec un irouléguy rouge).

8 comments:

Габи said...

Звучи много интересно твоята рецепта! Правила съм нещо донякъде сходно, но и аз си събирам изпитани рецепти за приготвяне на месо, така че ще опита и по този начин :) Хубава вечер!

Дани said...

Изглежда фантастично и много вкусно! Сърдечни поздрави! :))

pep-4o said...

Страхотно изглежда, Мира!
Когато обаче видя или чуя Филе Миньон и се сещам за добрия стар филм "С деца на море", където адното хлапе за ужас на Парцалев поръча "Филе миньон" за всички :))

krasi_mm said...

Семпла и вкусна рецепта!
Поздрави:)

fedora said...

Ама как изглежда само в тавичката... невероятно вкусно!!! И в добавка от тези запечени черинца... приказка!
Поздравления и за рецептата, и за снимките, Мира!

Tania said...

Черитата придават на ястието достоен завършек и добър фон на едина вкусна кулинарна рецепта!

Daniela Dineva said...

Изглежда страхотно! Хубавото е, че няма предварителна подготовка на месото и става за рецепта за след работа :-)
Поздрави

Mira said...

Габи, Дани, Пепи, Краси, Федорка, Таня, Дани, много ви благодаря за милите думи!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...