Wednesday, 10 October 2012

Овесени бисквити / Cookies aux flocons d’avoine



[BG] Бисквитки с овесени ядки, сушени плодове и ядки за следобедна закуска в училище.
[FR] Biscuits aux flocons d’avoines, noix et fruits secs pour le goûter à l’école.


Вече е почти средата на октомври, но съзнанието ми се намира все още далече назад... някъде към края на август, например. Все още не мога да се настроя напълно за работа, а вече гледам напред към следващата ваканция. Може би изобщо не трябва да вземам отпуска. Това определено би допаднало на шефовете ми, но предполагам, че домашните ще се възпротивят усилено. А и аз, като се замисля.

Освен настройката за работа, настройката за готвене и снимане също дава малко фира. Тези дни се връщам повече към изпитани рецепти, вместо да залагам на експерименти. Добре поне, че честотата ми на рецепти и снимки надвишава значително ритъма на публикациите в блога, което ме спасява в такива моменти на липса на вдъхновение или ентусиазъм.

Такива са и тези лесни овесени бисквитки, които правя редовно за закуска на Камбанката в училище.

Продукти:
(за около 20-22 бисквити, рецептата е адаптирана от сайта Joy of Baking)
260 г овесени ядки
150 г размекнато масло
180 г кафява захар
100 г брашно
1 яйце голям кълибър
½ ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилов екстракт
½ ч.л. канела
1 чаша ядки (кариеви (пекан), макадамови, лешници, бадеми), леко запечени на сух тиган
1 чаша сухи плодове (ягоди, круши, червени боровинки)
Шоколадов чипс по желание

Брашното се пресява в купа, добавят се солта, бакпулвера и канелата. Маслото се разбива със захарта с миксер до кремообразна смес (за около 3-4 минути). Добавят се яйцето и ваниловият екстракт и се разбива добре. Добавя се брашното и се разбърква добре. Накрая се прибавят ядките, сухите плодове и шоколадовия чипс.

Фурната се загрява на 180 градуса. Две плоски тави се застилат с пекарска хартия. С лъжица за сладолед се оформят бисквитите, и се сплескват леко с влажна ръка, до дебелина около 1,5 см.

Пекат се в продължение на 12-15 минути, до златисто по краищата. Оставят се да изстинат върху решетка. Сервират се с чаша мляко... или кафе.

Il est presque mi-octobre, mais dans ma tête je suis encore très loin… quelque part en fin août, je dirais. Je n’arrive toujours pas à passer à un rythme de travail à 100% et je commence même à lorgner vers les prochaines vacances. Je crois qu’il ne faudrait pas prendre de vacances pour ne pas casser la cadence. Mes chefs en seraient contents, j’imagine. Par contre, la famille risque de ne pas du tout apprécier… et moi non plus, d’ailleurs.

Il n’y a pas que le boulot qui est ralenti en ces temps-ci. Je cuisine toujours, mais je me contente des recettes connues et confortables à la place de tenter d’expériences culinaires. En conséquence, je fais beaucoup moins de photos aussi. Heureusement, ma fréquence habituelle  de recettes et photos est toujours plus importante que le rythme de mes posts sur le blog, ce qui m’est une roue de secours dans des moments de manque d’inspiration ou d’enthousiasme.

Tout comme ces  biscuits, simples et faciles que je prépare régulièrement pour Clochette pour son  gouter à l’école.

Ingrédients :
(pour 20-22 biscuits, la recette est adaptée du site Joy of Baking)
260 g de flocons d’avoine
150 g de beurre pommade
180 g de sucre roux de canne
100 g de farine
1 gros œuf
½ càc de levure chimique
1 càc d’extrait de vanille
½ càc de cannelle
1 tasse de noix (de pécan, macadamia, amandes, noisettes), légèrement torréfiées sur une poêle chaude
1 tasse de fruits déshydratés (fraises, poires, cranberries, etc.)
Pépites de chocolat

Tamiser la farine dans un bol, ajouter le sel, la levure et la cannelle. Battre le beurre avec le sucre avec un batteur électrique afin d’obtenir une crème lisse (pendant 3-4 minutes). Ajouter la farine et bien mélanger. Incorporer les noix, les fruits secs et les pépites de chocolat.

Préchauffer le four à 180°C. Couvrir deux plaques à pâtisserie avec du papier sulfurisé. Former les cookies à l’aide d’une cuillère à glace et légèrement les aplatir avec la paume de la main humide.

Faire cuire les biscuits pendant 12-15 minutes ou jusqu’à ce que les bords soient dorés. Les sortir du four et les laisser refroidir sur une grille. Servir un verre de lait… ou une tasse de café.

5 comments:

Tania said...

Чудни са ти бисквитките,Мира!Ах тази френска лавандула от Прованс-чудесна декорация на целия вкусен ансамбъл!Поздрави!

Dani said...

Мира, чудесна нова визия имаш на блога!
И сентенцията, свързана с любимите ми черешки :)
Завиждам на Камбанката за бисквитките!
Прегръдка и хубаво настроение :)

Мариета said...

О, колко е уютно тук и какви зашеметяващи снимки си ни представила, Мира, поздравления!
Чудесни бисквитки, вземам си една със следобедното кафе!
Поздрави!

Mira said...

Таня, Дани, Мариета, благодаря ви за комплиментите, момичета ! :)

vili said...

Чак преглътнах.Ще ги направя. Благодаря.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...