Wednesday, 8 August 2012

Kadhai Paneer



[BG] Ароматно къри със сирене панийр и зелени чушки, придружено от хляб наан.
[FR] Curry très savoureux au fromage paneer et poivrons verts, accompagné de naan.


По пътя към съботния пазар:
   Мамо, а М. в училище ми каза, че хората произлизат от маймуните. Вярно ли е?
 – Ами, не съвсем. Сега ще ти обясня...
След кратък преглед на произхода на вида, включващ австралопитека, питекнатропа, неандерталеца и кроманьонския човек, идва следващият въпрос:
– А хората по едно време с динозаврите ли са живели?
– Ами, не съвсем. Сега ще ти обясня...
И поемам по пътя на терциер, креда, юра, триас, докато стигнем до:
 – А преди това какво е имало?
Камбрий, докамбрий и коацерватни капки, идвам!
– А преди Земята?
Тук вече с лека ръка отхвърлих няколко милиарда години и подкарах направо до началото, с надеждата, че това ще е последният въпрос:
 – Големият Взрив!
И, логично, последва:
– А какво е Големият Взрив?
Та, ако приемем, че Големият Взрив е Началото на всичко, то тогава той стои и в основата на тази рецепта.
Донякъде е така, защото за първи път чух за кадай панийр в сериала „Теория на Големия Взрив” (The Big Bang Theory). От известно време бях чувала за сериала и горе-долу знаех за какво става въпрос в него, но не го бях гледала. Ето че напролет един колега ми даде да пробвам първия сезон (благодаря, Антоан!). Вследствие на което прекарах вечерите през следващите няколко седмици в компанията на четирите ми любими нърда : Шелдън, Ленард, Радж и Хауард. Или, може би трябваше да ги представя подобаващо: доктор Купър, доктор Хофстедър, доктор Кутрапали и, съжалявам Хауърд... господин!... Уолоуиц.
Та в един от епизодите Шелдън остава сам, докато приятелите му са във Вегас и решава да прекара перфектната вечер : кадай панийр и филмите за Супермен. Защото това е ястието, което олицетворява свободата – не само че е индийска кухня, която роденият в Ню Делхи Радж ненавижда, но съдържа и голямо количество фъстъци, които биха превърнали алергичния към ядки Хауърд в 50-килограмов свистящ мехур, а освен това основната му съставка е сиренето панийр, което не би понесло на нетолерантния към лактоза Ленард.
След това представяне нямаше начин да не пробвам тази рецепта. Може би защото не съм родена в Ню Делхи, затова и харесвам индийската кухня.
Резултатът? Страхотен! Шелдън е прав... както винаги.
Понеже за пореден път не успях да намеря панийр в магазина за екзотични храни, си направих от предната вечер. Оригиналната рецепта не съдържаше ядки, но аз все пак добавих кашу... заради Хауърд.

Продукти:
(за 4-5 порции, рецептата е адаптирана от блога Monsoon Spice)
250 г панийр (купешки, или домашен, направен от 2 л прясно мляко)
2 големи зелени чушки
1 глава лук
400 г домати от консерва
1 ч.л. с връх доматено пюре
2 скилидки чесън
1 ч.л. настърган джинджифил
125 г кашу
2 с.л. масло гхи
3 с.л. ситно нарязан пресен кориандър
1 пръчка канела
3 шушулки кардамон
3 зърна карамфил
¼ ч.л. нарязани на ситно сухи червени люти чушки
1 ч.л. смлян сух кориандър
1 ч.л. кимион на зърна
1 с.л. сушени листа от сминдух

Сиренето се нарязва на парчета с дебелина около 1 см и ширина 2-3 см. Чушките се почистват от семената и се нарязват на парчета с ширина 2-3 см. Лукът се нарязва на ситно, както и скилидките чесън. Кашуто се запича на горещ сух тиган до зачервяване.

Маслото се загрява в дълбок тиган и в него се запичат парчетата панийр до златисто. Изваждат се и се остаят върху домакинска хартия, за да попие излишната мазнина.
В горещото масло се слагат пръчката канела, шушулките кориандър, зърната карамфил и се сотират за около минута. Добавят се кимионът и сухите люти чушки и се запържват за още около минута. Добавя се нарязаният лук и се запържва, докато стане прозрачен, но без да се зачерви. Прибавят се настъргания джинджифил, чесънът, сухият кориандърът и листата сминдух, огънят се намалява до умерен и сместа се запържва за още 2-3 минути.
Добавят се чушките и се запържват за още 2-3 минути (докато омекнат).

Добавят се консервираните домати и доматеното пюре и се разбърква добре. Оставя се да поври на тих огън за 4-5 минути, докато сосът се сгъсти. Добавя се сиренето и са оставя на тих огън за още 2-3 минути.

Отдръпва се от огъня, покрива се и се оставя за 15-20 минути преди сервиране, за да могат ароматите да се смесят. 

Поднася се с нарязан пресен кориандър, запеченото кашу и хляб наан, а може и със сварен ориз басмати.

Sur le chemin du marché de samedi :
« Maman, M. de ma classe a dit que l’homme était originaire du singe ? Est-ce vrai ? »
« Euh, pas tout à fait. Je t’explique… »
S’en est suivi une courte revue de l’origine de l’espèce, incluant l’australopithèque, le pithécanthrope, l’homme de Neandertal et l’homme de Cro-Magnon avant l’arrivée de la question suivante :
« Est-ce que les hommes ont vécu  au même temps que les dinosaures ? »
« Euh, pas tout à fait. Je t’explique… »
Et me voici embarquée sur le chemin de tertiaire, quaternaire, crétacé, trias, jurassique, etc. jusqu’au :
« Et qu’est-ce qu’il y avait avant ? »
Cambrien, précambrien et bouillon primaire, j’arrive !
« Et avant la Terre ? »
Ici, j’ai balayé avec une main légère quelques milliards d’années et je suis allée droit à l’essentiel en espérant que ce serait la dernière question :
« Le Big Bang !»
Et, logiquement, la suite :
« C’est quoi le Big Bang ? »
Alors, si on postule que le Big Bang est le début ultime, on pourrait conclure qu'il est aussi la raison de cette recette.
Ce qui n’est pas tout à fait incorrect car j’ai entendu parler du kadhai paneer dans la série «The BigBang Theory». Cela faisait un moment que j’avais entendu parler de la série et j’en connaissais un peu le sujet, mais je ne l’avais pas encore vue. Au printemps dernier un de mes collègues m’a prêté la première saison (merci Antoine !). Résultat des courses, j’ai passé mes soirées pendant quelques semaines en compagnie de mes quatre nerds préférés : Sheldon, Leonard, Raj et Howard. Ou peut-être devrai-je les présenter convenablement : Dr Cooper, Dr Hofstadter, Dr Koothrappali et, désolée Howard … monsieur !... Wolowitz.
Alors, dans un épisode de la deuxième saison Sheldon reste seul à la maison pendant que ses amis vont à Vegas et décide de passer la soirée parfaite : kadhai paneer et les vieux films de Superman. Parce que pour lui, c’est le plat symbolisant la liberté de la soirée. Car il représente la cuisine indienne que Raj, originaire de New Delhi, déteste. De plus, il contient une quantité généreuse de cacahouètes qui transformeraient Howard, qui est allergique aux noix dans une cloque sifflante de 45 kilos. Et, en dernier, son ingrédient principal est le fromage paneer, qui ne serait pas du gout de Leonard, l’intolérant au lactose du groupe.
Avec une telle présentation je me devais de tester la recette. Parce que, n’étant pas originaire de New Delhi, j’apprécie la cuisine indienne.
Le résultat ? Superbe ! Sheldon a raison… comme à son habitude.
Vu que je n’ai toujours pas réussi à trouver du paneer dans l’épicerie exotique, j’ai préparé une dose la veille. La recette d’origine ne contenait pas de noix de cajou, mais j’en rajouté une bonne poignée, pour Howard.

Ingrédients :
(Pour 4-5 parts, la recette est adaptée du blog Monsoon Spice)
250 g de paneer (acheté dans une épicerie indienne ou fait maison à partir de 2L de lait)
2 gros poivrons verts
1 oignon
400 g de tomates concassées en conserve
1 càc bombée de concentré de tomates
2 gousses d’ail
1 càc de gingembre frais râpé
125 g de noix de cajou
2 càs de beurre ghee
3 càs de coriandre frais finement ciselé
1 bâton de cannelle
3 gousses de cardamone
3 clous de girofle
¼ càc de piment rouge séché écrasé
1 càc de coriandre en poudre
1 càc de graines de cumin
1 càs de feuilles de fenugrec séchées

Découper le fromage en morceaux d’environ 1 cm sur 2-3 cm. Epépiner et nettoyear les poivrons et les découper en morceaux de la même taille que le fromage. Hacher finement l’oignon et les gousses d’ail. Torréfier les noix de cajou dans une poêle chaude pendant quelques minutes.

Faire chauffer le ghee dans une casserole et y faire dorer les morceaux de paneer de chaque côté. Les sortir 
et laisser égoutter sur du papier absorbant.
Mettre le bâton de cannelle, les gousses de coriandre et les clous de girofle dans le beurre chaud et les faire sauter pendant 1 minute. Ajouter les graines de cumin et le piment rouge et les faire sauter pendant encore 1 minute. Ajouter l’oignon et les faire sauter jusqu’à ce qu’il devienne translucide, mais sans le colorer. Ajouter le gingembre râpé, l’ail, le coriandre en poudre et les feuilles de fenugrec, baisser le feu et laisser cuire pendant 2-3 minutes.

Ajouter les morceaux de poivrons et les faire sauter pendant 2-3 minutes.

Verser les tomates concassées, la purée de tomates et bien mélanger. Laisser cuire au feu doux pendant 4-5 minutes, jusqu’à ce que la sauce épaississe ? Ajouter les morceaux de fromage et laisser sur le feu pendant encore 2-3 minutes.

Retirer du feu, couvrir et laisser lkes arômes infuser et se mélanger pendant 15-20 minutes avant la dégustation.

Servir parsemé de coriandre frais ciselé et les noix de cajou, accompagné du pain naan ou de riz basmati.

8 comments:

Дени said...

Развесели ме интрото към рецептата :-)Върна ме отново към първия сезон, от който дори и след тези подробни препратки съвсем нищо не помня,... а сега почти нетърпеливо чакам шестия :-) Индийската кухня е все още предизвикателство за мен след един успешен опит с намалени наполовина количества подправки :-). Определено предизвика интереса ми с домашното приготвяне на това сирене.
Поздрави

Dani said...

Мира, след този разговор на високо ниво сте стигнали до чудесна рецепта :)
Бях впечатлена от това сирене, приготвено и от теб, а сега и от тази рецепта!
Харесвам индийска кухня, но и аз като Дени не слагам всичкото люто :)
А добавка на кашу го е направило още по-вкусно!
Прегръдки и хубави летни дни!

Мъх said...

Много добро въведение;))))
Сега и сериал ще трябва да гледам;) И да приготвям това сирене... Изобщо създаде ми работа;) ЧУдесни снимки, а аз съм почитател на индийската кухня, така че благодаря!

Mira said...

Дени, и аз така започнах със сериала, уж първи сезон, а сега чакам края на септември за шестия :).
За индийската кухня - смело намалявай лютите подправки :). В оригиналната рецепта освен, че количеството люта червена чушка беше поне тройно, имаше и още 2 зелени люти чушлета, които аз пропуснах :). Все пак държа на небцето си :))).
Дани, благодаря ти! :)
Мъхче, то кърито не е задължително да върви със сериала ;). А сиренето се прави почти само - само отцеждаенто е дълго :). Сериалът като формат доста напомня "Приятели", та ако харесваш "Приятели", може и "Големият взрив" да ти допадне :).
Хубави почивни дни!

fedora said...

Уау, изуми ме със знанията си относно еволюцията. Хвърлят ти тема дечурлигата и ти започваш, при това без предварителна подготовка :))
Отскочих да видя рецептата за това индийско сирене. Лесно ми се видя, а и добре изглежда след обработка и в компанията на останалите продукти :)

Mira said...

Федорка, аз мамя по малко за еволюцията - по образование съм биолог и, въпреки, че завърших отдавна, са ми останали малко спомени :))).
Сиренето се прави супер лесно и става за похапване дори и без къри :).
Хубав край на седмицата!

Петър Тодоров said...

Уникално въведение с цитати от любимия ми сериал...(и аз като Радж съм астрофизик, но според колегите ми съм Шелдън, хм, хм). Не само, че ще опитам рецептата, а...не знам как не съм се сетил досега...но прочитайки това се чувствам на прага на нов етап в готвенето: поп-културата на любимите ми сериали влиза в моята кухня. Просто супер-нърдо-гийко-гениално! Благодаря, Мира! Вече ще внимавам да не изпусна някое яко хапване не само от The Big Bang theory, ами и от How I Met Your Mother...и, разбира се, очертава се гледане на TBBT с приятели и кадай панийр!

И Шелдън винаги е прав :)

(P.S.: За пръв път оставям коментар тук, но искам да споделя че следя блога от известно време...и вече съм фен :))

Mira said...

Привет, Петър!
Благодаря ти за положителния коментар! Добре си дошъл да се отбиваш винаги, когато имаш желание и възможност. How I met... още не съм го започнала, но вече от няколко места чувам, че е много добър :). Следва в списъка :).
В интерес на истината, често се заинтересувам от някое ядене, което съм видяла във филм или книга. Та в хода на гийко-нърдовските мисли, така се заинтересувах и от джамбалаята (http://marmottesetchocolat.blogspot.fr/2010/05/jambalaya.html) - покрай Star Trek DS9 :))).
Поздрави и приятно гледане с приятели и кадай панийр :)
П.П. Сега се усещам, че с теб май имаме общи приятели ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...