Friday, 18 May 2012

Ягодов чийзкейк / Cheesecake aux fraises



[BG] Ягодов чийзкейк без печене, с пресни червени плодове за рождения ден на ПП.
[FR] Cheesecake aux fraises sans cuisson, accompagné des fruits rouges pour l’anniversaire de PP.


Май ще трябва да ви предупредя, че както е тръгнало, всяка година около 18ти май, в блога ще се появява по една рецепта за чийзкейк. Твърде вероятно с плодове (ягоди, малини, къпини, боровинки). Причината е, че днес е рожденият ден на ПП и като го питам каква торта иска, отговорът е неизменно „чийзкейк”. Добре, че има много рецепти.

Тази година се спрях на чийзкейк без печене. Правя рядко, защото повече харесвам тези с печене. Оригиналната рецепта беше с боровинки, но поради липсата им в близките магазини и наличието на щедро количество ягоди, чийзкейкът стана ягодов. Признавам, бледорозовият цвят не е особено мъжествен, пък не попречи на вкуса.
Резултатът е лек сладкиш, нещо средно между мус и крем, който се плъзга сам в гърлото. Независимо от това, все пак предпочитам чийзкейка с печене.

Честит рожден ден, ПП!

Продукти:
(1 чаша = 250 мл, рецептата е адаптирана от сайта Epicurious)
За блата :
180 г бисквити тип „Пти бьор”
2 с.л. овесени ядни
12 с.л. разтопено масло
За пълнежа:
600 г крем-сирене (“Филаделфия”)
1 чаша пълномаслена течна сметана
Около 500 г ягоди
1 ч. ч. кафява захар (може и по-малко, ако ягодите са сладки)
1 ч.л. ванилов екстракт
9 листа (17 г желатин)
За топинга:
3 с.л. ванилова захар
250 мл заквасена пълномаслена сметана
Ягоди, малини, къпини за украса

Приготвяне на блата:
Бисквитите и овесените ядки се смилат на трохи в кухненски робот. Добавя се разтопеното масло и се обърква, докато трохите се овлажнят (при необходимост се добавя още масло). Сместа се разстила на дъното на откопчаваща се тортена форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в хладилника да се стегне маслото.

Приготвяне на крема:
Ягодите се измиват, почистват от дръжките и се пюрират с пасатор. Желатинът се накисва за 10 минути в студена вода. Крема сиренето се разбива със захарта, прибавят се течната сметана и ваниловият екстракт. Прибавя се ягодовото пюре и се разбърква добре. Желатинът се отцежда, поставя се в стъклена купа с 2-3 с.л. вода и се разтапя внимателно на микровълнова фулна (няколко цикъла по 10 секунди, като се внимава да не заври, а разтворът да остане леко топъл). Разтвореният желатин се добавя към крема и се разбърква добре. Изсипва се върху стегнатия блат. Формата се поставя в хладилника за няколко часа или цяла нощ, за да стегне добре.

Сметаната се разбива с ваниловата захар за няколко минути с миксер, докато се получи пуфкав крем. Кремът се разстила по повърхността на стегнатия чийзкейк. Украсява се с измитите и подсушени пресни плодове. Оставя се за около час в хладилника преди сервиране.

Je crois qu’il faut que je vous prévienne : tous les ans, autour du 18 mai, vous risquez de trouver une recette de cheesecake dans le blog, le plus souvent aux fruits rouges. La raison est l’anniversaire qui, comme tous les anniversaires tombe toujours à la même date : aujourd’hui. Et comme tous les ans, la réponse à la question «Qu’est-que tu veux comme gâteau pour ton anniversaire?» est invariablement la même : « Un cheesecake». Heureusement qu’il y a plein de recettes !

Cette année, j’ai voulu changer et préparer un cheesecake sans cuisson. Je n’en fais pas souvent, car je préfère les cheesecake avec cuisson. La recette originale était avec des myrtilles, mais elles étaient introuvables chez les maraichers du coin. Par contre, j’ai pu trouver des fraises en abondance et le cheesecake s’est transformé en conséquence. J’avoue que la couleur rose layette n’est pas très virile, mais elle n’a aucune influence sur le gout.
Le résultat est un gâteau léger et aérien, à mi-chemin entre crème et mousse, qui glisse tout seul dans la gorge. Malgré tout, je préfère les cheesecake avec cuisson quand même.

Joyeux anniversaire, PP !

Ingrédients :
(1 tasse = 250 ml, la recette est adaptée du site Epicurious)
Pour le fond:
180g de biscuits de type ‘Petits bruns’
12 càs de beurre fondu
 2 càs de flocons d’avoine
Pour la crème :
600 g de fromage à tartiner (type saint-Moret ou Philadelphia)
1 tasse de crème liquide entière
500 g de fraises
1 tasse de sucre roux (ou moins, si les fraises sont bien sucrées)
1 càc d’extrait de vanille
9 feuilles de gélatine (17 g)
Pour la décoration:
1 tasse de crème fraiche entière
3 càs de sucre vanillé
Des fruits frais (fraises, framboises, mûres)

Concasser les biscuits avec les flocons d’avoine dans le bol du robot-mixeur (ou les mettre dans un sachet de congélation et le émietter à l’aide d’un rouleau à pâtisserie) afin d’obtenir une poudre assez fine, sans gros morceaux. Ajouter le beurre fondu et bien mélanger avec les biscuits. Tapisser le fond d’un moule à gâteau à fond amovible avec la préparation et bien tasser en tapotant dessus avec le dos d’une cuiller. Laisser environs 30 minutes au frigo pour que le beurre prenne. 

Laver et équeuter les fraises. Les réduire en purée avec un mixeur plongeant. Mettre les feuilles de gélatine à tremper dans un bol d’eau froide. Battre le fromage avec le sucre afin d’obtenir une crème assez dense. Ajouter la crème liquide et l’extrait de vanille. Ajouter la purée de fraises. Egoutter les feuilles de gélatine ; les mettre dans un petit bol avec 2-3 càs d’eau et le faire fondre doucement au four à micro-ondes, sans le faire bouillir (en plusieurs fois de 10 secondes, la gélatine doit fondre, mais la solution doit rester tiède). Incorporer la gélatine fondue à la crème aux fraises et mélanger bien avec un mixeur. Verser l’appareil sur le fond refroidi. Mettre le moule au réfrigérateur pendant quelques heures ou toute une nuit pour que la crème prenne bien.

Battre la crème fraiche avec le sucre vanillée avec un mixeur afin d’obtenir une crème assez dense ; qui tient bien. Etaler la crème sur la surface du cheesecake en s’arrêtant à 1-2 cm du bord. Garnir de fruits frais lavés et séchés et laisser au frigo pendant environ 1 heure avant de servir.

15 comments:

Зорница М. said...

Страхотно изглежда! Прииска ми се веднага да го направя и ще го направя!

Milena said...

Мирка, да ти е жив и здрав ПП! Невероятно изкушение си му приготвила!

Това с чийзкейка ми прилича на РД на моята половинка и неговото тирамису, само че аз вече се изчерпвам с вариациите на тази тема :-)

Весел празник и хубав уикенд!
Прегръдки хх

Angellove's Cooking said...

Божествено и неповторимо изглежда!!! Да ти е жив и здрав рожденика :) и дай боже всекиму поне подобна торта за РД :)

Прекрасни почивни дни от мен!!

miriams28 said...

много свежо и апетитно,взимам си парченце !
Честит празник на рожденика,още много торти да изядете по случая
хубава събота

Dani said...

Мира, да ти е жив и здрав рожденика :)
И нямам нищо против всяка година, а може и по-често, да се наслаждавам на
толкова красив и ароматен чийзкейк!
Прегръдка от мен и поздрав от морето!

Tania said...

Уникален! Много здраве и щастие и от мен!

traiana said...

Страхотен е!

Мъх said...

Мира, здраве на ПП желая! Гледам другото си го има, но здравето никога не ни е в повече;)))
Може и да не е мъжествен този чийз, но пък е божествен и ако ще се плъзга, въобще не бих разсъждавала върху половата му идентичност;) Изгледжа умопомрачително@!!!

Mira said...

Зорница, Милена, Мина, Мириамс,Дани, Таня, Траяна, Мъх, благодаря ви за позитивните отзиви и поздравленията за рожденика! Предадох му всичките ви пожелания :))).
Миленка, и твоята не е лесна. Добре, че варианти за чийзкейк има доста, че ако беше тирамису, щях сигурно да се хвана за главата :D.

pep-4o said...

Мира, жив и здрав да ти е половинът!
Кой ти гледа мъжествен или не е чийзкейка, важно е да е вкусен, сочен и с много сирене и плодове :)) А твоя е точно такъв!~ Божествен!

Candy said...

Честит празник на ПП! Чийзкейка е един от любимите ми десерти, във всякакви импровизации, а при теб е разкош! Поздрави!

Мариета said...

Със закъснение, но от сърце - честит рожден ден на ПП!
Никак няма да се разсърдя всеки път на този ден да ни представяш по един такъв умопомрачителен чийзкейк, обожавам го във всякакъв вариант!
Поздрави и успешна нова седмица, Мира!

Mira said...

Пепи, Кенди, Мариета, благодаря ви за честитките от името на ПП и за похвалите, от мое име :)
Хубава нова седмица :)

design elements said...

Страхотен е! здраве на ПП

Роси said...

Мира,много здраве,успехи и сбъднати мечти пожелавам на половинката ти!
Не се бой,не си единствената,която за РД на милото прави чийз,Лети е в същата последователност.
Аз също като теб ако ще е чийз бих предпочела печен,но пък и моят половин е като твоя - фен на желирания вид.Но и така е не по-малко съблазнителен десерт,напротив!Разкошен вариант,в който плодовете запазват свежестта и аромата си отлично!Много красиво си го аранжирала,като за специален ден и човек!
С пожелание за усмихнато лято!
Роси

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...