Sunday, 4 December 2011

Риба с резене в пергамент / Papillotes de poisson au fenouil


Наближава Никулден. Ако сте като мен и не обичате сладководни видове и не ви е страх от анасон, ви предлагам да замените традиционния шаран с нащо малко по-нестандартно. Ако имате вече нещо друго предвид за Никулден, а все пак искате де пробвате рецептата, не е необходимо да чакате до догодина. Може да я направите и през януари.


По принцип доста често приготвям риба в пергамент, на пара или във фурната, с различна гарнитура. Намирам, че става бързо, лесно и сравнително здравословно. В долната рецепта използвах резене, чийто анасонов аромат се съчетава учудващо добре с различни видове риба и рибно продукти. Изберете го по възможност с ярко бял цвят и свежи зелени върхове.

Продукти:
(за 4 порции)
4 филета бяла риба (може и замразена)
1 глава резене
Кората и сокът на 1 лимон
2 бр. лук ешалот
Сол, черен пипер, зехтин


Резенето се измива и зелените дръжки се отрязват и нарязват на ситно. Главата се разрязва на две и твърдата сърцевина се изрязва. Половинките са нарязват на тънки полумесеци. Ешалотите се почистват и нарязват на ситно. Резенето се маринова заедно със ситно нарязаните зелени дръжки, ешалота, лимоновия сок, настърганата лимонова кора, сол, черен пипер и 2 с.л. зехтин за около 1 час в затворен съд.

Върху лист пергаментова (пекарска) хартия се поставя маринованото резене, отгоре – филето от риба и се залива с 1-2 ч.л. от маринатата. Подправя се със соли и черен пипер и малко зехтин. Пергаментът се завива плътно, но не и стегнато около рибата. Полученият пакет се поставя в кошничката на съда за готвене на пара и се вари в продължение на 15 минути от момента на завиране.

Сервира се с картофено пюре или ориз и чаша бяло сухо вино.
Аз поднесох рибата с пюре от земни ябълки, но вкусът му толкова не ми допадна, че няма да ви изтезавам с неговата рецепта.


D’après la croyance bulgare, Saint Nicolas n’apporte pas des cadeaux et des gourmandises aux enfants. Chez nous, il est le saint patron des marins, commerçants, voyageurs et… les banquiers (ne me demandez pas pourquoi pour les derniers!).
Voilà pourquoi, le jour de la Saint-Nicolas, on mange du poisson, le plus souvent la carpe farcie aux noix. Comme je n’aime pas trop les poissions d’eau douce, je prépare le plus souvent les poissons d’eau salée pour marquer la fête.

Je prépare souvent du poisson en papillotes, car je trouve que c’est bon, rapide et plutôt bon pour la santé. Avec la recette d’aujourd’hui j’ai testé l’association du poisson avec e fenouil. J’avoue que je ne cuisine pas très souvent le fenouil car je ne suis pas très fan de son goût anisé, mais il s’avère qu’il va plutôt pas mal avec le poisson.

Ingrédients :
(pour 4 personnes)
4 filets de loup de mer (frais ou surgelés)
1 bulbe de fenouil
2 échalotes
Le zeste et le jus d’un citron
Sel, poivre, huile d’olive

Laver le fenouil, découper les tiges vertes sur le dessus et les hacher finement. Couper le bulbe en deux et enlever le cœur dur. Emincer les deux moitiés. Nettoyer et hacher les échalotes. Mettre le fenouil à mariner avec les tiges hachées, les échalotes, le jus de citron, le zeste de citron râpé, un peu de sel, du poivre et 2 cuillères à soupe d'huile d'olive pendant environ 1 heure dans un récipient fermé.

Sur une feuille de papier de cuisson disposer une couche de fenouil mariné, poser le filet de poisson dessus et verser 1-2 cuillères à café de la marinade. Assaisonner avec du sel et du poivre et un peu d'huile d'olive. Fermer bien la papillote, en faisant attention de bien plier les bords pour qu’ils ne s’ouvrent pas pendant la cuisson, mais pas trop les serrer. Mettre les papillotes dans le panier du cuiseur vapeur pendant 15 minutes à partir du moment de l'ébullition.

Déguster avec de la purée de pommes de terre ou du riz et un verre de vin blanc sec.
J'ai servi les papillotes avec une purée de topinambours, mais j’ai trouvé le goût du topinambour tellement pas bon que je ne vais pas vous torturer avec sa recette, lol !

8 comments:

Mарияна said...

Много вкусно и красиво, предложение!

Гуинет said...

Ох, Мира, ако знаеш само как съм изкушена. Навсякъде коледни бисквити, меденки, кейкове, бонбони и сладки, а на мен все нещо соленичко ми се хапва:) Радвам се, че в навечерието на Никулден ни предлагаш тази чудесна рецепта. Изглежда ми вкусно и здравословно, така че веднага и ставам фен! Поздрави! И весел празник!

fedora said...

Какаво чудо само ни предлагаш! Стлашно ми харесва и рецептата и самото поднасяне - личи си, че си френски възпитаник :))

Lulu said...

Мира, много апетитно изглежда! Аз нещо не се разбрах много с резенето, но така като се замисля, определено ще и "тича" на рабита:)
Поздави и много успешна седмица!

Mira said...

Мариана, Гуинет, Ина, Лулу, благодаря ви! :)
Гуинет, това май ще е последната солена рецепта преди Коледа, защото и аз съм на вълна сладки и кейкове :)
Лулу, и аз отначало нещо не се спогодих с резенето, ама напоследък почнахме плахо да се поздравяваме :). Няма да се нареди сред любимите ми зеленчуци, но но риба се оказа, че наистина страшщно подхожда.
Хубава и приятна нова седмица!

Еликсир said...

Е на това резене от кога му се каня,и още съм си с каненето.Много вкусно ми изглежда при теб така с рибните филенца,Мира!Ще взема вече да го опитам и аз ,благодаря за рецептата!

Хубав празник пожелавам!

Мъх said...

Мм, чудна рецепта!
За следващия рибен празник си я пожелавам у дома;-)
Прекрасно поднесена;-)

язовирен дух said...

Много вкусно предложение
Риболовен Атлас

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...