Wednesday, 23 November 2011

Седем цвята за седем години / Sept couleurs pour sept ans

Devil’s food къпкейкове с глазура от крем-сирене


Камбанката стана на седем. Отмина времето на крехкото бебе или щъкащото нагоре-надолу малко дете. Вече е почти госпожица с ясно изразени вкусове за храна, дрехи, книги, забавления. С много приятелки и май поне няколко обожатели.

Както всяка година, и тази пак събирах поръчки за торта. И пак поръчката беше за торта-дъга... с шоколад. Не че съм коравосърдечна майка, но опитът ми с торта-дъга от преди 2 години завърши с категоричен отказ от страна на ПП да изяде повече от половин парче, изчовъркване на крема от страна на Камбанката и неуспешен опит за изяждане на почти цяла торта от моя страна (нa, няколко пъти все пак, лол!). Затова и се отнасям доста скептично към следващите поръчки от този тип. Реших да заобиколя проблема като предложа като заместител шоколадови мъфини с глазура във всички цвeтове на дъгата – Devils Food къпкейкове.


Devils Food по принцип е торта, наречена така заради греховно черния си цвят и също толкова греховно страхотен вкус. Антипод е на тортата Angels Food, която е с бели блатове и най-често бял или бледожълт крем. Ако искате изпитана рецепта за тази дяволска торта, отбийте се при Диди или Ивейн. Мъфините са от мен!

Продукти:
(за 12 форми с диаметър 4,5 см и височина 3,5 см, рецептата е адаптирана от Food & Wine Magazine, 1 чаша = 250 мл)

За мъфините:
60 г шоколад (70% съдържание на какао)
2 с.л. какао на прах (100% съдържание на какао)
½ чаша вряла вода
¾ чаши брашно
½ ч.л. бакпулвер
1/8 ч.л. сол
110 г масло (стайна температура)
¾ чаша кафява захар
2 средно големи яйца
¼ чаша айрян
1 ч.л. ванилов екстракт
12 ч.л. сладко от малини

За глазурата:
(рецептата е адаптирана от Марта Стюарт)
450 г нискомаслено крем сирене (Филаделфия)
130 г масло (със стайна температура)
1 чаша пудра захар
2 ч.л. ванилов екстракт
Сладкарска боя (по желание)

Приготвяне на мъфините:
Шоколадът се натрошава в малка купа, добавят се какаото и врялата вода. Оставя се 2-3 минути да се разтопи шоколадът и се разбърква до получаване на гладка смес. В отделна купа се пресяват брашното, бакпулверът и солта. В трета купа с миксер се разбиват маслото и захарта на пухкав крем. Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко се разбива добре. Прибавят се ваниловият екстракт и айрянът, като се разбива на висока скорост. В този момент сместа може да изглежда като пресечена, но не се плашете, продължавайте да разбивате. Добавят се шоколадът и брашното на три пъти, като порциите се редуват. Получената смес накрая е гладка и леко лъскава.

Фурната се загрява на 170 градуса. Във формите за мъфини се поставят хартиени формички. Всяка се напълва до ¾ от височината с тестото. Добавя се по 1 ч.л. сладко от малини (в зависимост от консистенцията потъва повече или по-малко в тестото).
Мъфините се пекат в продължение на 22-25 минути (или докато забодена клечка за зъби излезе с няколко полепнали влажни трохички). Мъфините се оставят да изстинат за 15 минути във формите, после се изваждат и оставят да изстинат напълно върху решетка.
Приготвяне на глазурата:
В купа се разбърква крем-сиренето с шпатула, докато се омекне. Прибавя се размекнатото масло и се разбива добре с миксер. Добавят се захарта и ваниловия екстракт и се разбива добре. По желание се оцветява.
Кремът се прехвърля в пош със шприц и се украсяват мъфините. Съхраняват се в плътно затворен съд в хладилник... не знам колко дълго. Моите ги направих в понеделник вечерта, утре ще са вече история.

И, накрая, поздрав за всички и пожелание на моята Камбанка за щастливо детство, някъде отвъд дъгата!
 
Devil's Food cupcakes au glaçage au fromage à tartiner

Clochette vient d’avoir sept ans. Fini le bébé fragile ou l’enfant encore un pas très rassurée sur ses pieds ou de ses paroles. Maintenant, c’est une demoiselle avec des gouts bien arrêtés sur la nourriture, les vêtements, les livres, les loisirs. Avec beaucoup de copines et, peut-être quelques admirateurs.
Comme tous les ans, j’ai demandé quel gâteau elle voulait pour son anniversaire. Comme depuis deux ans, la réponse était la même : gâteau arc-en-ciel, avec du chocolat. J’ai déjà donné il y a deux ans, à préparer un gâteau à la génoise multicolore, couvert de crème que je devais manger presque toute seule (au moins, pas en une seule fois, lol !). PP a refusé de manger plus qu’une demi-part, sauf sous la torture et Clochette a gratté sa part afin de récupérer juste la crème. Je n’étais pas très partante pour une nouvelle aventure de ce genre. J’ai donc contourné le problème en proposant en substitution des muffins au chocolat avec un glaçage de toutes les couleurs de l’arc-en-ciel : les Devil’s Food cupcakes.
A la base, Devil’s Food (Nourriture du Diable) est un gâteau anglo-saxon, voire américain, à plusieurs couches de génoise au chocolat avec une crème au chocolat et glaçage au chocolat. Le nom proviendrait du fait qu’il serait tellement bon qu’il pourrait damner un saint. Et surtout, parce qu’avec sa couleur riche et sombre, c’est l’antipode du gâteau Angel’s Food (Nourriture des Anges), tout en génoise blanche et crème blanche ou jaune pâle.
Je confirme pour le gout, même en muffins, il peut damner un saint !

Ingrédients:
(pour 12 moules d'un diamètre de 4,5 cm et 3,5 cm de hauteur, la recette est adaptée de Food & Wine Magazine, 1 tasse = 250 ml)

Pour les muffins:
60 g de chocolat noir (70% de cacao)
2 càs de cacao en poudre (100% de cacao)
½ tasse d'eau bouillante
¾ tasse de farine
½ càc de levure chimique
1/8 càc de sel
110 g de beurre (température ambiante)
¾ tasse de sucre brun
2 oeufs moyens
¼ tasse de babeurre (ou la même quantité de lait dans lequel on ajoute 1 càc de vinaigre blanc et laisse reposer pendant 5 minutes)
1 càc d’extrait de vanille
12 càc de confiture de framboises

Pour le glaçage:
(La recette est adaptée de Martha Stewart)
450g de fromage à tartiner allégé (Philadelphia ou St-Moret light)
130g de beurre (température ambiante)
1 tasse de sucre glace
2 càc extrait de vanille
Colorant alimentaire (facultatif)

Préparation des muffins:
Concasser le chocolat dans un petit bol, ajouter le cacao et l'eau bouillante. Laisser pendant 2-3 minutes pour faire fondre le chocolat et mélanger afin d’obtenir un mélange lisse. Dans un autre bol tamiser ensemble la farine, la levure et le sel. Dans un troisième bol battre le beurre et le sucre à l’aide d'un mixer pour obtenir une crème mousseuse. Ajouter les œufs un à un et bien mélanger après chaque. Ajouter l'extrait de vanille et le babeurre et continuer à mélanger à vitesse presque maximale. A ce stade, le mélange peut sembler coagulé, mais n’ayez pas peur, continuer à mélanger. Ajouter le chocolat et la farine à trois reprises, en les alternant. La pâte à la fin est lisse et légèrement brillante.

Préchauffer le four à 170 degrés. Disposer des moules en papier dans les moules à muffins. Remplir les moules avec de la pâte à ¾ de la hauteur. Ajouter 1 cuillère à café de confiture de framboise sur chaque muffin (selon la consistance la confiture peut retomber plus ou moins bas dans la pâte).
Enfourner les muffins pendant 22-25 minutes (ou jusqu'à ce qu'une pique en bois en ressorte avec quelques miettes humides dessus). Laisser refroidir pendant 15 minutes dans les moules, puis les démouler et laisser refroidir complètement sur une grille.
Préparation du glaçage:
Dans un bol, mélanger le fromage avec une spatule jusqu'à ce qu'il s’assouplisse. Incorporer le beurre ramolli à l’aide d’un mixeur. Ajouter le sucre et l'extrait de vanille et bien mélanger. Ajouter le colorant alimentaire (optionnel). Transférer la crème dans une poche à douille et décorer les muffins pour les transformer en cupcakes. Conserver dans un récipient hermétiquement fermé dans le frigo... je ne sais pas pendant combien de temps. J’ai fait les miens lundi soir, demain, ils seront déjà histoire.

Et enfin, une chanson pour vous et meilleurs vœux pour ma Clochette, pour une enfance heureuse, quelque part au-delà de l'arc en ciel!

15 comments:

пепеляшка said...

Мира, да ти е жива и здрава сладуранката! Невероятни дантелени чудесии си спретнала - все така взаимно да си дарявате красиви емоции! Хубав празник!
Мария

Milena said...

Мира, да ви е жива и здрава Камбанката! Безгрижно и весело детство! Успехи във всяко начинание и безброй сбъднати мечти!
А идеята за кексчетата е страхотна! Много са красиви и създават чудесно настроение!

Поздрави и гушки :-)

Еликсир said...

Мира,честит рожден ден на вече порасналата малка госпожица!Пожелавам и наистина щасливо детство отвъд дъгата и много радости,усмивки и сбъднати мечти!
Страхотни кексчета си й направила,веднага ще се почерпя виртуално с едно за нейно здраве!
Прегръдки и за двете ви и весел празник!

DryThyme said...

Да ти е жива и здрава Камбанка ! :)
Много весели дни й пожелавам :)
Кексчетата са страхотни, за дантелите нямам думи!

Мария said...

Честит празник на дъщеричката ти!
Най-хубави пожелания и много весело детство! :)
Кексчетата-дъга са прекрасни, чудесна идея!
Пожелавам ви слънчева сряда и много весел рожден ден! :)

di_ani said...

Честит празник, Мира и
честит рожден ден на малката принцеса!
Сърдечни пожелания за здраве и много късмет, усмихнато и радостно детство!
Великолепна идея, цвят и изпълнение, моите поздравления и хубав ден, Диана

PPWinner said...

These cupcakes are just delicious and so beautifull. I just wanted to say that you're so kind and wonderfull and I love you so much.

fedora said...

Добре си се измъкнала от ситацията :))
Честит рожден ден на малкото девойче!
С пожелание за много цветно детство и изпълнителна маминка :P

Dani said...

Мира, честит рожден ден на Камбанката!
Страхотно решение и прекрасно изпълнение!
Възхищавам ти се!
А Камбанката да расте безгрижна, щастлива и с много късмет!

Мъх said...

Присъединявам се към пожеланията за хубаво детство на 7-годишната, макар че съвсем скоро ще премине в разкошната младост;)
Нека бъде много щастлива!
А идеята за мъфините е чудесна- от миналата година ми се върти нещо подобно ( е, не точно такова разбира се, да видим дали ще успея да реализирам замислите си;-)

Хубава вечер,Мира и още по-хубав празник !!

Зорница М. said...

Да е живо и здраво детенце! А кексчетата са като бижута!
Поздрави :)

Mira said...

Мария, Милена, Роси, Мащерка, Мария, Диана, Ина, Дани, Мъх, Зорница, от сърце ви благодаря за пожеланията и поздравленията за Камбанката! Много хубави неща и за вас и вашите семейства! :)

Didi Bunova said...

Мира, пожелавам всичко най-хубаво на твоята пораснала госпожица! Да е здрава и щастлива с любимите си хора, занимания, приятелки и ...обожатели !

Девилс фуд кейк винаги е добър избор според мен. Много идейна украса като дъга!
Поздрави!

Mira said...

Диди, благодаря ти за пожеланията :). Дяволската храна определено се нарежда сред фаворитите ми (заедно с Шоколадовата смърт :)).

Ивейн said...

Ще пробвам и твоето предложение, Мира! Колкото до желанието - измъкнала си се брилянтно - пъстро, вълшебно, ефектно! Нека и пожеланията ми към Камбанка са такива - пъстро детство, вълшебни желания, ефектни сбъдвания :)
Поздрав!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...