Wednesday, 2 November 2011

Каналът Св Мартин и Латинският квартал / Canal Saint-Martin et Quartier Latin

Каналът св. Мартин / Canal Saint-Martin

Ако сте в Париж и вече сте видели основните забележителности, или просто не искате да се бутате сред тълпите туристи, каналът св.Мартин е чудесно място за разходка и отмора. А защо не и за пикник, когато времето е подходящо (както правят много парижани). 


 Каналът св. Мартин / Canal Saint-Martin

Самият канал е част от мрежата на парижките канали, дълга 130 км и улеснявала водния транспорт навремето.. Каналът св. Мартин е построен през 1809 – 1815 година с основна цел доставката на вода за парижките фонтани. Указът за построяването му е издаден от първия консул на Републиката, Наполеон Бонапарт. Финансира се с приходите от новосъздадения данък върху виното. По продължението на канала са разположени 9 шлюза. 
 Каналът св. Мартин / Canal Saint-Martin

До началото на 60тте години на миналия век, каналът все още се е използвал за транспорт на стоки, но постепенно тази дейност замира и каналът е щял да бъде покрит от новопостроена магистрала. За щастие, днес само част от него е покрита, а остатъкът е достъпен за разходки, включително и с шлеп по водата. Околностите му са живописни и дават представа за истинския Париж, далеч от туристическите обекти.
 Каналът св. Мартин / Canal Saint-Martin

Ако сте в Париж и вече ви е омръзнала традиционната френска кухня, или, като мен, сте почитатели на английската такава, ви препоръчвам да се отбиете в The Bombardier. Това е традиционен английски пъб, точно зад Пантеона. В залата с нисък таван и изпъкнали греди, ще можете да се насладите на чудесна гледка към Пантеона и на традиционните английски риба с пържени картофи, неделно говеждо печено, пълна английска закуска или кръмбъл с горски плодове. Всичко това придружено от охладена кехлибарена бира. А после? Латинският квартал е само на две крачки...
 Каналът св. Мартин / Canal Saint-Martin

Cela faisait presque dix ans, que je ne me suis pas promenée le long du canal Saint-Martin. Nous avons profité du long week-end de la Toussaint pour flâner un peu au bord de l’eau par une journée automnale très agréable.
 Quai de Jemmapes

Ensuite, si, comme moi vous êtes amateur de la cuisine anglaise, je vous recommande le pub The Bombardier, juste derrière le Panthéon. Par contre, il faut y aller de bonne heure, car les tables sont vite remplies. Dans la salle au plafond bas et poutres apparentes, on peut déguster les grands classiques tels que le fish-and-chips, le petit-déjeuner traditionnel, ou un succulent crumble aux fruits rouges. Le tout, accompagné d’une bière fraiche ambrée. En ensuite ? Le Quartier Latin est à deux pas…
  Quai de Jemmapes
 rue d'Alsace
 rue la Fayette
  rue la Fayette
Quai de Valmy
 
Quai de Jemmapes
 
Place de Panthéon
 

 Place de Panthéon
 

 rue Descartes
 rue Mouffetard
  rue Mouffetard - "Diwali" shop
 rue Mouffetard
 
 rue de l'Arbalette

10 comments:

Milena said...

Разтоварих се с тази разходка :-) Мерси, Мира! Все си мисля, че Париж няма как да ми омръзне или това е защото не ходя толкова често там :-) На мен и Амстердам не ми е омръзнал след 10 години тук :-)Ех, някои неща и места са като първата любов :-)

Поздрави, Милена

Irena Ivanova said...

ех размечтах се за разходка към Франция)

fedora said...

Чудесни есенни снимки из Париж, Мира и макар този град (за всеобща почуда да не ми харесва), снимките ти го представят в много романтична светлина, за разлика от онази сива, която аз видях през един топъл февруари :)

Благодаря за разходката :)

Еликсир said...

Благодаря за разходката в снимки и разказа,Мира,прочетох с интерес!

Хубав ден!

Мариана / Мечтай и ... said...

Наистина някои неща не могат да омръзнат. Много благодаря за разходката, припомних си априлското ни парижко приключение, като че ли сега, когато отмина то, още повече се наслаждавам на спомените от Париж, от колкото изживявах моментите докато бяхме там. Не че и тогава всичко не беше толкова красиво и емоционално за мен, но сега стана още по-силно. А тази разходка в снимки ми беше толкова нужна.

Galya S said...

Прекрасен, прекрасен Париж!...

Dani said...

Мира, прекрасна разходка :)
Върна ме към стари спомени!
Благодаря ти!
Хванала си чудесни детайли!
Сърдечни поздрави!

Дени said...

Красиви са тези снимки, и есенната разходка също!

Поздрави

Mira said...

Милена, Ирена, Ина, Роси, Мариана, Галя, Дани, Дени, радвам се, разходката ви е харесала :).
Милена, и аз съм почитателка на Амстердам (и на цялана плоска земя ;), май ще трябва пак да си организирам ходене натам :).
Ина, може би Париж просто не е твоят град :). Аз се опитвам максимално да избягвам туристическите места (освен ако не съм "гид"), може би затова постът ми ти е допаднал. Романтиката на Париж, поне за мен, е в малките улички, далеч от тълпите.

di_ani said...

Благодаря за тази есенна разходка, Мира!
Обичам този град, а твоите снимки са приказно допълнение към спомените ми!
Много красив избор и попадения,
сърдечни поздрави и усмихнати дни, Диана

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...