Monday, 31 October 2011

Домашна зърнена закуска / Céréales du petit-déjéuner maison


Обичате ли мюсли? Ако отговорите положително, четете нататък. Ако ли не, също може да прочетете поста. И за да отговоря на зададения въпрос, аз обичам мюсли. И корнфлейкс. И rice crispies, и frosties, въпреки че гледам да ги ограничавам и най-често сутрин похапвам препечени филийки. Но пък веднъж седмично си позволявам нещо хрупкаво, удавено в прясно мляко.


Когато си купувам мюсли, обаче, поне в продължение на 15 минути избирам кутията. Тъй като никога не мога да уцеля комбнацията от ядки и сушени плодове, която да ме удовлетвори напълно. Например, харесвам екзотичните варианти, но те са пълти с бананов чипс, който не ми допада. Затова в крайна сметка, най-лесно се оказа да си забъркам подходящата комбинация. Освен това, преди извeстно време Ирина ме подсети с нейната публикация, че имах 2 рецепти, грижливо запазени в папката с документи и очакващи тестване.

Разбира се, долната рецепта може да се забърка само с овесените ядки, сухите ядки и плодовете и тогава много ще се доближи до готово продаваното мюсли. Аз реших да пробвам по-калоричния и хрупкав вариант на гранолата.

Продукти:
(1 чаша = 250 мл, рецептата е адаптирана от Joy of Baking и блога Vintage Mixer)
3 чаши овесени ядки
¼ чаша овесени трици
½ чаша стафиди
½ чаша ядки (бадеми, макадамови и кариеви ядки (пекан))
½ чаша сушени плодове (круши, ягоди, ананас)
2 с.л. слънчогледови ядки
2 с.л. тиквени ядки
1 с.л. ленено семе (може да се пропусне)
¼ чаша шоколадов чипса (по желание)
¼ чаша олио
3 с.л. разтопено масло
5 с.л. мед
1 ч.л. канела
½ ч.л. сол

Фурната се загрява на 170 градуса. Сушените плодове са нарязват на кубчета, а сушените ядки – на едро. Овесените ядки, триците, плодовете, слънчогледовите и другите ядки и лененото семе се разбъркват в дълбока купа, заедно с канелата и солта. Добавят се медът, олиото и разтопеното масло и всички съставки се разбъркват добре.

Сместа се разстила в плоска тава, застлана с пекарска хартия, на слой с дебелина около 2 см. Пече се в продължение на около 30 минути, докато златисто. Изважда се и се оставя да изстине. При изстиването се изсушава допълнително и става хрупкава. Прехвърля се в херметически затворен съд и се съхранява на сухо и хладно място. Сервира се с прясно или кисело мляко.

Забележки – имайте предвид, че гранолата е по-калорична и засищаща от обикновеното мюсли или корнфлейкс, затова пробвайте първо с малки порции. Може да варирате видовете и пропорциите на ядките и сухите плодове по свой вкус. Ако искате гранолата ви да стане по-хрупкава, увеличете количеството масло за сметка на олиото. Последно – аз добавих сушените плодове преди печенето, по недоглеждане, но също се получи много добре. В оригиналните рецепти плодовете се добавят към вече изпечената смес.


Est-ce que vous aimez le muesli ? Si oui, continuez la lecture. Si la réponse est non, bon, vous pouvez continuer à lire quand même. Pour ma part, j’aime le muesli. Et les corn-flakes. Et le riz soufflé, et les frosties, même si j’essaie d’en restreindre la consommation et le matin je mords surtout dans une tartine. Mais de temps en temps mon petit-déjeuner consiste de quelque chose de croustillant, noyé dans du lait.
Par contre, je suis assez… disons, exigeante (pour ne pas dire autre chose, lol !) quand je choisis mes céréales, surtout le muesli. Parce que la combinaison parfaite de noix et fruits secs selon mon gout n’existe pas sur le marché. Par exemple, j’aime beaucoup les variétés exotiques, mais dedans il y a des tonnes de chips de bananes que je déteste. Dans ce cas, la solution la plus rapide est de préparer soi-même ses céréales.
La recette ci-dessus peur être préparée seulement avec les flocons d’avoine, les noix et les fruits secs. Dans se cas, elle se rapprocherait du muesli déjà connu dans le commerce. Pour ma part, j’ai choisi la version sucrée et cuite au four du granola (et non, ce ne sont pas les petits biscuits couverts de chocolat, sur lesquels on parie).

Ingrédients :
(1 tasse = 250 ml, la recette est adaptée de Joy of Baking et le blog Vintage Mixer)
3 tasses de flocons d’avoine
¼ de tasse de son d’avoine
½ tasse de raisins secs
½ tasse de noix (amandes, noix de macadamia, noix de pécan)
½ tasse de fruits secs (fraises, poires, ananas)
2 càs de graines de tournesol
2 càs de graines de courge
1 càs de graines de lin (en option)
¼ de tasse de pépites de chocolat (en option)
¼ de tasse d’huile de tournesol ou de colza
3 càs de beurre fondu
5 càs de miel
1 càc de cannelle
½ càc de sel


Préchauffer le four à 170°C/ Découper les fruits secs en petits dès et concasser les noix. Mettre les flocons d’avoine, le son d’avoine, les fruits secs, les noix et les graines et les mélanger avec la cannelle et le sel. Ajouter l’huile, le beurre fondu et le miel. Mélanger bien pour que les céréales, les fruits et les noix soient enrobés de l’huile et le miel.

Etaler le mélange sur une plaque de four, couverte de papier de cuisson en couche d’environ 2 cm d’épaisseur. Cuire pendant environ 30 minutes ou jusqu’à ce que les céréales soient bien dorées. Laisser complètement refroidir. En refroidissant, la granola va devenir bien croustillante. Transférer les céréales dans un bocal hermétique et garder dans un endroit sec et frais. Déguster avec du lait ou de yaourt.

Remarques : la granola est plus calorique et plus nourrissante que le muesli ordinaire et je vous recommande de tester d’abord des moindres quantités que habituellement pour trouver le dosage idéal pour le petit déjeuner. Vous pouvez varier les proportions et les variétés de noix et fruits secs selon vos préférences. Si vous voudriez que votre granola soit davantage croustillante, vous pouvez augmenter la quantité de beurre par rapport à l’huile. Enfin, j’ai rajouté les fruits secs avant la cuisson (car j’avais mal lu la recette), mais c’était bien réussi aussi. Dans les recettes originales les fruits secs sont ajoutés à la fin.

7 comments:

Габи said...

Ммм, много вкусно и практично предложение! Аз също съм фен на зърнената закуска, но все по-често откривам, че това, което купувам не е точния за мен вкус :) Благодаря за идеята! Поздрави!

Angellove's Cooking said...

Прекрасна зърнена закуска, Мира!! Супер комбинация си си съчетала! И на Ирина предложението много съм си харесала, но нещо все не успявам да натаманя всички продукти :)) все нещо бива изядено междувременно...

Dani said...

Обичам мюсли и повече от 10 :) години закусвам всяка сутрин, но накиснати от вечерта в кисело мляко :)
Е, в събота и неделя, почивам!
И аз не винаги попадам на любимото!
Чудесно предложение, Мира!

Ирина Купенска said...

Вкъщи сме големи почитатели на гранолата. Само, че ако питаш мооя приятел, хич не е засищаша. Като му направя един колиграм и я изяжда за пет дни в офиса :))

Много вкусно изглежда твоята, Мира!

Мъх said...

Ей това е едно страхотно предложение;-) Ще опитам, дано ми се получи!;-)

Mira said...

Габи, Мина, Дани, Ирина, Мъх, благодаря ви!
Дани, и аз много обичам да си накисвам мюслито от вечерта в кисело мляко, тъкмо на сутринта е добило точната консистенция :)
Ирина, твоят приятел ме впечатли :)!

Аелис said...

Чудесна закуска, Мира - вкусна и здравословна!
Заповядай на гости в блога ми, там съм споделила няколко награди с теб, дано ти харесат!
Поздрави и хубава неделна вечер!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...