Saturday, 18 June 2011

Живерни и медени сладки / Giverny et palets au miel


По отношение на живописта и скулптурата, съм по-скоро масов потребител. Далеч предпочитам класическия вариант пред модерния, а още по-малко абстрактния. Може би ми липсва солидна доза въображение, но признавам, че с по-голямо удоволствие разглеждам картини, където разпознавам какво е нарисувано, отколкото такива, които ме карат да се чудя какво точно е искал да каже творецът. Едно от теченията, които ми допадат особено, е импресионизмът. На всички почитатели на Моне, които имат път към Париж, горещо препоръчвам музея Мармотан, където е събрана голяма колекция от картините му от градината в Живерни.


Живерни е живописно градче на около 80 км от Париж, където Клод Моне е живял в продължение на над 40 години. В наши дни къщата, както и прекрасната градина, са превърнати в музей. Отдавна ми се искаше да ги посетя, а четирите почивни дни в началото на месеца бяха удобният случай. 

В къщата няма оригинални картини на Моне, всички те са по музеи и частни колекции, но за сметка на това има прекрасни оригинални японски гравюри от края на 18ти до средата на 19ти век. За съжаление, в къщата снимките бяха забранени.

Страстен градинар, Моне е създал и поддържал градината на имението и използвал таланта си за съчетаване на цветове и форми, за да създаде две прекрасни градини – нормандската, в която изобилстват цветята и водната („японска”), където основен акцент е езерото с водните лилии, обезсмъртено в множество картини.
Тъй като Клод Моне е бил и страстен кулинар, завършвам с една негова рецепта за медени бисквити.


 
En termes de peinture et de sculpture, je suis plutôt un public conventionnel. Je préfère de loin les œuvres classiques aux modernes, voire à l’art abstrait. Peut-être manque-je d'une bonne dose d'imagination, mais je reconnais que je prends plus de plaisir à contempler des tableaux où je reconnais le sujet que de me demander sans cesse ce que l'artiste avait voulu en effet exprimer. J'aime particulièrement l’impressionnisme. Pour tous les fans de Monet de passage à Paris, je recommande fortement le musée Marmottan, qui abrite une importante collection de tableaux de Claude Mont, dont beaucoup représentent son jardin à Giverny.

Giverny est un village pittoresque à environ 80 km de Paris, où Claude Monet a vécu pendant plus de 40 ans. Aujourd'hui, la maison et le jardin magnifique sont transformés en musée. J'ai longtemps voulu les visiter et les quatre jours fériés de début du mois ont été l’opportunité rêvée.

Nous avons découvert un très joli domaine, la maison faisant partie de paysage et abritant une très belle collection d’estampes japonaises (fin du 18ème-milieu du 19ème). Il  n'y avait pas d’œuvres originales de Monet, toutes étant dans des musées et collections privées. Malheureusement, les photos étaient interdites dans la maison.

Les jardin sont superbes. Passionné de jardinage, c’est Monet qui les avaient conçu et entretenu en utilisant tout son talent pour créer ce mariage des couleurs et des formes : le Clos Normand aux fleurs abondants et le Jardin d'Eau à l’influence japonaise, où l'accent est mis sur le lac avec des nénuphars, immortalisé par de nombreux tableaux.

Comme Claude Monet fut aussi un cuisinier passionné, je termine par une de ses recettes : les palets au miel.









Медените сладки на Клод Моне


(за около 20 сладки, адаптирана от сайта Journal des Femmes)
1 яйце
60 г тръстикова захар
30 г мед
75 г брашно
1 с.л. вода с аромат на портокалов цвят
Яйцата се разбиват със захарта за около 5 минути с миксер, докато побелеят и увеличат тройно обема си. Добавят се медът и портокаловата вода и се разбърква. Брашното се прибавя на три пъти, като се разбърква внимателно с шпатула. Тестото се оставя да престои 30 минути на стайна температура (през това време, то стяга леко).
Фурната се загрява на 140 градуса. Плоска тава се покрива с пекарска хартия. С лъжица се сипват малки купчинки от сместа, на разстояние около 2-3 см.
Пекат се в продължение на 20 минути (или до златисто). Оставят се да изстинат върху решетка. Съчетават се чудесно с чаша кафе или мляко, тъй като стават доста сладки.

Ingrédients (Pour environ 20 palets) :

(recette adaptée du site Journal des Femmes)
1 œuf
60 g de sucre de canne
30 g de miel
75 g de farine
1 càs d’eau de fleur d'oranger

Battre les œufs avec le sucre pendant 5 minutes jusqu'à ce le mélange blanchisse et triple de volume. Ajouter le miel et l'eau d'orange et mélanger. Ajouter la farine en trois fois, en remuant délicatement avec une spatule. Laisser la pâte reposer pendant 30 minutes à température ambiante (pendant ce temps, elle se resserre un peu).
Faire chauffer le four à 140 °C. Couvrir une plaque de four avec du papier sulfurisé. Faire des petits tas de pâte avec une cuillère à une distance de 2-3 cm.
Cuire au four pendant 20 minutes (ou jusqu'à obtenir une coloration dorée). Laissez refroidir sur une grille. Déguster avec une bonne tasse de café ou de lait, car les palets sont assez sucrés.

11 comments:

Alia said...

Сърцето ми завинаги принадлежи на Моне :)) Прекрасни снимки и много изкусителна рецепта, непременно ще я пробвам!

Dani said...

Маги, импресинистите са и мои любимци:)
Преди години в Бобур гледах изложба на сюрреалисти и оттогава ги избягвам :)
Благодаря за разказа и прекрасните снимки!
А бисквитка си хапах с кафето!
Прегръдки и усмихнато лято!

Йоланта Делибозова said...

Просто е прекрасно всичко. Благодаря ти от сърце за този пост. Напълни ми душата.

Mira said...

Аля, Дани, Йоли, изключително много се радвам, че публикацията и снимките са ви допаднали!
Хубава нова седмица! :)

Milena said...

Прекрасна разходка, Мира! А сладките изглеждат много нежни и вкусни!

Спорна и усмихната нова седмица :-)

Didi Bounova said...

Мира,благородно завиждам за посещението и разходката в градините на Моне! Обектива ти ме върна към спомените за картините му - един от любимите ми импресионисти е!
Сладките изглеждат много лесни и вкусни:)

Angellove's Cooking said...

Мира, благодаря!! Страхотно начало на деня ми даде с поста и снимките си - възхитително е всичко!!

А от сладките си отмъквам за кафето :) изглеждат наистина така нежни и вкусни!!!

Мариета said...

Мира, благодаря за разходката, страхотно местенце!
А сладките съм сигурна, че са повече от вкусни, защото често правя нещо подобно - калии - е, без портокалова вода, но предполагам резултатът е близък.
Поздрави!

Еликсир said...

Мира,много ми харесват бисквитките!А разказът ми беше както винаги при теб много интересен,благодаря!Обичам снимки с богата зеленина и градини!

Поздрави от мен!

малки неща said...

Мира, много хубаво, че сте посетили Живерни. Набелязала съм си го запосещение следващия път като наминем покрай Париж (в подходящ сезон). Нали много си падам по градини (а и по картините му), с удоволствие бих разгледала неговата. Много хубава идея са и сладките. Ще ги изпробвам при първа възможност. Поздрави!

Mira said...

Милена, Диди, Мина, Мариета, Еликсир, Мира, благодаря ви много за милите думи - със закъснение, но от сърце!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...