Saturday, 14 May 2011

Ванилов чийзкейк с нар / Cheesecake à la vanille et grenade


Преди време купих сок от нар, уж да го използвам за едно печено месо. Месото го опекох в крайна сметка по друга рецепта, а сокът остана в хладилника. Заедно с две опаковки крема сирене. Какво по-добро извинение за един импровизиран чийзкейк? Украсата отгоре е вдъхновена от чийзкейка в „Старбъкс”, чиято рецепта издирвам безуспешно поне от две години насам. Но пък и домашните ме заместители междувременно не са за изхвърляне.


Продукти:
(1 чаша = 250 мл)
За блата :
125г бисквити (аз ползвах ръженият вариант на „Пти бьор”)
6 с.л. разтопено масло
За пълнежа:
450 г крема сирене (или “Филаделфия”)
1 ч. ч. сметана
4 яйца
2/3 ч. ч. кафява захар (може да се замени с бяла или друга)
1 шушулка ванилия
За украса:
300 мл сок от нар
3 с.л. захар

Приготвяне на сиропа от нар:
Сокът от нар се загрява до завиране, добавя се захарта и се оставя да се сгъсти, до около 1/3 от първоначалния обем (или до консистенцията на сироп). Оставя се да се охлади напълно.

Приготвяне на блата:
Бисквитите се смилат на трохи в кухненски робот. Добавя се разтопеното масло и се обърква, докато бисквитените трохи се овлажнят (при необходимост се добавя още масло). Сместа се разстила на дъното на откопчаваща се тортена форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в хладилника да се стегне маслото. 

Приготвяне на крема:
Крема сиренето се разбива със захарта. Шушулката ванилия се разполовява с върха на остър нож и с тъпата страна на ножа внимателно се изстъргват семената ванилия. Прибавят се към крема сиренето, добавя се и сметаната и се разбива добре. Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко сместа се разбърква. Изсипва се върху стегнатия блат. С лъжица или пипета се слагат внимателно капки от сиропа от нар по повърхността на чийзкейка и с клечка за зъби или дървено шишче се оформят желаните фигури.
Чийзкейкът се пече в предварително загрята фурна, на водна баня, първо на 170°С за 10 минути, а впоследствие на 150°С за около час (или докато се стегне в средата). Оставя се да изстине в изключената фурна, на затворена врата. Изважда се и се оставя да изстине напълно върху решетка.
Охлажда се поне няколко часа в хладилник, за да стегне добре. Изважда се от формата преди поднасяне.

J’avais acheté une bouteille de jus de grenade pour accompagner une recette de viande. En fin de compte, j’ai changé la recette au dernier moment et le jus est reste au frigo… en compagnie de deux barquettes de fromage à tartiner. L’excuse idéale pour faire un cheesecake tout simple. La décoration du dessus est inspirée du cheesecake de Starbuck’s dont je recherche la recette désespérément. Mais en attendant, les remplaçants maison ne sont pas si mal non plus.

Ingrédients :

(1 tasse = 250 ml)

Pour le fond :
125 g de biscuits de type « Petits bruns »
6 càs de beurre fondu

Pour le crème :
450 g de fromage à tartiner (type Saint-Moret)
1 tasse de crème fraiche
2/3 tasse de sucre roux
4 œufs
1 gousse de vanille

Pour la déco :
300 ml de jus de grenade
3 càs de sucre roux

Faire chauffer le jus de grenade avec le sucre dans une casserole jusqu’à ébullition. Laisser réduire de 2/3 ou jusqu’à obtenir un sirop pas trop épais. Retirer du feu et laisser refroidir.

Concasser les biscuits dans le bol du robot-mixeur (ou les mettre dans un sachet de congélation et le émietter à l’aide d’un rouleau à pâtisserie) afin d’obtenir une poudre assez fine, sans gros morceaux. Ajouter le beurre fondu et bien mélanger avec les biscuits. Tapisser le fond d’un moule à gâteau à fond amovible avec la préparation et bien tasser en tapotant dessus avec le dos d’une cuillère. Laisser environs 30 minutes au frigo pour que le beurre prenne. 

Battre le fromage avec le sucre afin d’obtenir une crème assez dense. Fendre la gousse de vanille dans le sens de la longueur avec un couteau et retirer les graines en grattant l’intérieur de la gousse avec le dos du couteau. Ajouter les graines de vanille et la crème fraiche à la préparation du fromage. Ajouter les œufs un par un sans oublier de bien mélanger entre chaque ajout. Verser l’appareil sur le fond refroidi. A l’aide d’une cuillère ou d'une pipette, faire de gouttes avec le sirop de grenade sur la surface du cheesecake. Former des dessins avec une pique en bois ou une cure-dents.
Enfourner dans un four préchauffé à 170 °C pendant 10 minutes, ensuite baisser la température à 150 °C et laisser cuire pendant encore 1 heure environ (ou jusqu’à ce que il soit solide au milieu). Laisser refroidir dans le four éteint, sans ouvrir la porte.
Sortir le cheesecake du four et le laisser refroidir complètement sur une grille.
Laisser au frigo pendant au moins quelques heures. Démouler avant la dégustation.

6 comments:

Dani said...

Маги, толкова е апетитен :)
А всичко направено с нар ми е много вкусно!
Поздрави и слъбчева неделя!

Еликсир said...

Мира,първото нещо,което свързвам с името и блога ти са макароните,а второто-чийзкейка!Винаги са ти великолепни!Много обичам и аз чийз,и ми е удоволствие да се насладя визуолно на това страхотно поднесено парче!
Поздрави!

Мариета said...

Обожавам чийзкейкове, и то печени...чудесно си оползотворила продуктите в един защеметяващ краен резултат!
Поздрави и слънчева седмица!

Mira said...

Дани, Еликсир, Мариета, благодаря ви за похвалите!
Мариета, и аз като теб предпочитам чийзкейковете с печене :). А съм предвидила и още един тези дни :)
Поздрави и хубава седмица!

hotandtasty said...

Чийзкейкът е сред любимите ми сладкиши. Специфичния сладко-солен вкус е неповторим. Този чийзкейк ми звучи мнооого вкусно. Малко сложничко ми се вижда на първо четене, но ще го изпробвам през дългия уикенд, който предстои.

www.hotandtasty.wordpress.com

Angellove's Cooking said...

Като гледам фантастичните ти чийзкейкове, май и аз ще си позволя да си угодя на душицата с един от твоите :)... И този е прекрасен, Мира!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...