Friday, 8 April 2011

Салата с цикория, цитруси и авокадо/Salade d’endive aux agrumes et avocat


Запролети се, слънцето изгря, зюмбюлите и лалетата на терасата цъфнаха и извадих тениските. Затова бързам да пусна последната „зимна” рецепта и запрятам ръкави за предвеликденските печива.


В тази бърза и лесна салата се използват последните за сезона цикории и портокали. Идеалната цикория е гладка, стегната, бяла с жълти краища на листата. Тъй като се отглежда на тъмно, зеленото по листата показва, че е престояла дълго време на дневна светлина и не е съвсем прясна. Когато коренът е цял, вкусът му е доста горчив. Ако това не ви допада, изрежете сърцевината, където е съсредоточена горчивината.

Продукти:
(за 4 порции)
4 бр. цикория
2 бр. авокадо
2 портокала
1 розов грейпфрут
Шепа орехови ядки
Пармезан

Цикорията се измива, разрязва надлъжно на две и сърцевината (където се съдържа горчивината) се изрязва. Нарязва се на ивички. Авокадото се разрязва на две, костилката се отделя и също се нарязва на ивици. Поръсва се с лимонов сок, за да не се окисли (почернее). Портокалите  и грейпфрутът се обелват от кората и бялата ципа. Сокът се събира в купа.
В чинията за сервиране се подреждат ивиците цикория и авокадо и парченцата портокал и грейпфрут. Поръсват се с едро нарязаните орехи и люспи пармезан (направени с картофобелачката, за по-лесно). Сервира се със заливка от портокаловия сок, лимонов сок, малко сол и зехтин.

Ca y est ! Le printemps est bel et bien là et je me dépêche de poster cette recette  qui utilise les dernières endives et oranges hivernales. De plus, les brioches pascales s’impatientent derrière.

Ingrédients (pour 4 personnes) :

4 belles endives
2 avocats
2 oranges
1 pamplemousse rose
1 poignée de cerneaux de noix
Quelques copeaux de parmesan

Laver les endives et les couper en longueur. Retirer le cœur des endives pour enlever l’amertume. Les découper en lanières. Couper les avocats et enlever le noyau et la peau. Les découper en lanières et arroser de jus de citron pour éviter qu’ils ne noircissent. Peler les oranges et le pamplemousse à vif et prélever les suprêmes, sans la peau blanche au-dessus d’un bol pour récupérer le jus.
Disposer les endives, l’avocat, les quartier de pamplemousse et d'orange dans le plat de service, parsemer des noix hachées et des copeaux de parmesan. Assaisonner avec une vinaigrette préparée à l'aide d'un jus d’orange, de jus de citron, de sel et d'huile d’olive.

2 comments:

Dani said...

Мира, много интересна комбинация :)
Ще трябва да потърся цикория!
Поздрави и слънчев уикенд!

Mira said...

Дани, благодаря ти! :)
Хубава нова седмица на теб! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...