Monday, 7 February 2011

Хляб с рикота/Pain à la ricotta


Намерих рецептата при странстванията си от сайт на сайт, от блог на блог. Комбинацията от рикота и канела в хляб изненадва отначало, но се оказва учудващо добра. Канелата придава специфичен аромат, който прави хляба изключитално подходящ за сутрешните филийки с конфитюр за закуска.


Продукти:
(рецептата е адаптирана от блога „Taralucci e…”)
550 г брашно тип 550
250 г рикота (или извара)
1 пакетче (7 г)суха мая
50 мл зехтин
1 ч.л. канела
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
Около 250 - 300 мл топла вода

Маята се разтваря заедно със захарта в малко топла вода.  250 г от брашното се пресяват в купа и се прибавят разтворената мая и още 150 мл вода. Разбърква се добре. Покрива се с прозрачно домакинско фолио и се оставя да втаса на стайна температура около 2 часа (или докато увеличи обема си 3 пъти). Добавят се рикотата (изварата), солта (разтворена в малко топла вода), зехтинът и канелата и се разбърква добре. Добавят се останалата вода (около 100 мл) и постепенно останалото брашно. Замесва се меко и гладко тесто, при нужда може да се добави още малко брашно, за да не лепне по ръцете. Тестото се оформя на хляб, който се прехвърля в тава, застлана с пекарска хартия и леко набрашнена. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса около час. Преди да се сложи във фурната, с остър нож се правят няколко разреза по повърхността на хляба.

Фурната се загрява на 200 градуса, като в нея се поставя и празна алуминиева купичка. В нагрятата алуминиева купичка се сипва малко вода непосредствено преди хляба да се постави във фурната. Част от водата се изпарява и така хлябът се предпазва от изсушаване при печенето. Пече се около 35-40 минути (или докато дървена клечка, забучена в средата, излезе суха). Изважда се и се оставя да изстине върху решетка.

J’avais vu cette recette pendant que je trainais sur le Net du blog en blog, du port en port…  La combinaison de ricotta et cannelle dans un pain surprend au début, mais je la trouvé très réussie. Convient bien pour des tartines au p’tit déj’.

Ingrédients :
(recette adaptée du blog « Taralucci e… »)
550 g de farine T55
250 g de ricotta
1 sachet (7 g) de levure de boulanger déshydratée
50 ml d’hile d’olive
1 cc de sel
1 cc de cannelle
1 cc de sucre
Environ 250-300 ml d’eau tiède

Diluer la levure avec un peu de l’eau tiède et 1 cc de sucre. Tamiser 250 g de farine dans un bol, ajouter la levure et 150 ml d’eau tiède et mélanger bien. Couvrir avec du film alimentaire et laisser lever à température ambiante pendant environ 2h (ou jusqu’à ce que la pâte triple de volume). Ajouter ensuite la ricotta, le sel (dilué dans un peu d’eau), l’huile d’olive et la cannelle et bien mélanger. Verser ensuite le reste de l’eau tiède (environ 100 ml) et petit à petit le reste de la farine. Pétrir jusqu’à obtenir une pâte lisse et souple et qui ne colle pas aux doigts (rajouter un peu de farine, si nécessaire). Former la pâte en boule, transférer le pain sur une plaque de four, couverte de papier sulfurisé légèrement farinée. Couvrir avec un torchon et laisser lever pendant environ une heure. Faire quelques incisions avec un couteau aiguisé sur la surface du pain avant de l’enfourner.
Préchauffer le four à 200 degrés et mettre un récipient métallique à chauffer au four aussi. Juste avant d’enfourner le pain, remplir le récipient avec un verre d’eau. Au contact avec le métal chauffé, l’eau va s’évaporer ainsi humidifiant l’intérieur du four et empêchant le dessèchement du pain. Faire cuire le pain jusqu’à obtenir une croute bien dorée (pendant 35-40 minutes environ, vérifier la cuisson avec une pique en bois). Sortir le pain du four et le laisser refroidir sur une grille.

4 comments:

Маги said...

Мира, хлябът изглежда много добре! Благодаря за рецептата! :)

Milena said...

Изглежда страшно апетитен, Мира! С рикота сигурно е невероятно изкушение!

Спорна и усмихната седмица, Мира :-)

Lulu said...

Много апетитна коричка! Това трябва да се пробва задължително!

Mira said...

Маги, Милена, Лулу, благодаря ви :). Коричката не е за изпускане :), а от рикотата хлябът се запазва доста мек, дори и на третия ден (за повече не знам, не остана ;)).
Хубава седмица и на вас!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...