Thursday, 3 February 2011

Крем сладко от червени протокали/Crème à l’orange sanguine


Сигурно знаете лексиконната фраза, която звучи супер-мега-яко, когато си на 14, но от обратната страна на 35 изглежда почти нелепо : „Ако животът ти поднесе лимони, направи си лимонада!”.  
На мен, обаче, животът (в лицето на ПП) преди две седмици ми поднесе не лимони, а 2 килограма червени портокали (вместо отбелязаните в списъка за пазар 3 броя). Какво да правим в този случай? Оранжада? Не, крем-сладко от червени портокали, вариантът на небезизвестния Lemon curd.


Продукти:
(за около чаша и половина, 1 чаша = 250 мл, рецептата е адаптирана от сайта Joy of Baking)
3 яйца
100 мл сок от червени портокали (3-4 портокала в зависимост от големината)
1 с.л. ситно настъргана портокалова кора
100 г кафява захар
40 г меко масло

Захарта се размесва с лимоновата кора в дълбока метална купа. Добавят се едно по едно яйцата и се разбърква добре. Разрежда се с портокаловия сок. Купата се поставя над тенджера с леко вряща вода, на слаб огън (водата не бива да кипи) и кремът започва да се вари на водна баня като се разбърква непрекъснато с дървена лъжица, за да не се пресекат яйцата. Сваряза се докато се сгъсти и пръст, прокаран по гърба на лъжицата оставя незатваряща се следа, около 10-15 минути. Купата се маха от огъня, добавя се нарязаното на кубчета месло и се разбърква доре. Покрива се веднага с прозрачно фолио, за да не се образува коричка и се оставя да изстине напълно. При изстиването кремът се сгъстява допълнително.

Използва се за пълнеж на сладкиши (или макарони, както ще стане ясно след малко), или като сладко.

Voilà, un peu malgré moi, je me suis retrouvée avec 2 kilos d’oranges sanguines. Il fallait trouver des recettes (à part la dégustation au dessert) pour écouler les quantités, lol ! Comme j’aime beaucoup la crème de citron (lemon curd), et que j’avais déjà testé la version au pamplemousse, je me suis lancée dans la crème aux autres agrumes et, plus particulièrement, à l'oranges sanguines.

Ingrédients :
(pour environ 1 1/2 tasse, 1 tasse = 250 ml, recette adaptée du site Joy of Baking)
3 œufs
100 ml de jus d’oranges sanguines (3-4 oranges selon la grosseur)
100 g de sucre roux
1 cs de zeste d’orange finement râpée
40 g de beurre à température ambiante

Mélanger le sucre et le zeste d’orange dans un bol en métal. Ajouter les œufs un à un en mélangeant bien. Verser le jus d’orange et mélanger. Mettre le bol au-dessus d’une casserole d’eau frémissante et commencer à cuire la crème à feu doux (l’eau ne doit pas bouillir) et mélanger constamment avec une spatule pour éviter que les œufs ne cuisent. Cuire la crème pendant environ 10-15 minutes jusqu’à ca qu’elle épaississe et qu'un doigt sur le dos de la spatule laisse une trace. Retirer du feu et incorporer le beurre coupé en morceaux. Couvrir au contact avec du film alimentaire pour éviter qu’une croute ne se forme à la surface et  laisser refroidir. La crème épaissit davantage une fois froide.
Utiliser pour fourrer des gâteaux (ou des macarons) ou pour tartiner.

3 comments:

pep-4o said...

Мира, много добре изглежда и звучи това кремче!
Както съм на вълна кремове от две седмици, с удоволствие ще опитам твоя (само да намеря тук червени портокали, май по-късно излизат )
Поздрави далечни и хубава вечер!~

малки неща said...

Мира, и у нас се случват подобни разминавания :) и това винаги е повод за подмятания, но какво да се прави, помагат ни хората понякога и сме благодарни :). Иначе, много интересна идея да направиш lemon curd с червени портокали. Поздрави и по-топли зимни дни от нашите ти желая! (при нас най-високата температура е -5 по обяд тези дни :( М

Mira said...

Пепи, Мира, благодаря ви :)
Пеп, ако няма червени, може и с обикновени :). Аз съм пробвала и с грейпфрут, става също много добре.
Мира, при нас разминаването дойде от факта, че в супера портокалите не били на бройка, а в мрежа от 2 кила, лол! Та затова ми се стовариха толкова :D. Не ви завиждам за температурите (при нас се стопли и стана +4С днес).
Поздрави и хубава вечер!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...