Tuesday, 11 January 2011

Супа от пащърнак с ябълки/ Velouté de panais à la pomme

... и хрупкави бисквити с черен сусам

Едно леко предложение за разтоварване след празниците. Всъщност, опитах пащърнак за първи път едва преди 1-2 години. Винаги си го бях представяла като хрян, но се оказа леко сладък морков с приятен земен привкус.


Рецептата е адаптирана от списание „Saveurs” (извънреден зимен брой 2010).
Продукти:
(за 4 порции)
800 г пащърнак
2 с.л. зехтин
Около 300 мл натурален ябълков сок (без добавена захар)
150 мл нискомаслена течна сметана
Сол, черен пипер
За бисквитките:
1 с.л. брашно
1 белтък
20 г разтопено масло
1 ч.л. сол (аз ползвах черна хавайска)
1 ч.л. черен сусам

Пащърнакът се обелва и нарязва на едри кубчета. Зехтинът се загрява в тенджера и пащърнака се задушава за кратко в него. Долива се вода, докато покрие зеленчука, подправя се със сол и черен пипер и се оставя да ври ва тих огън за около 20 минути, или докато омекне.
Приготвяне на бисквитите: Белтъка се разбива добре с вилица (но не до сняг). Добавят се брашното и разтопеното масло и се разбърква до получаване на каша. Плоска тава се застила с пекарска хартия. Фурната се загрява на 180 градуса. Получената смес се разпределя с четка върху хартията, като се оформят тънки кръгове с диаметър 6-8 см. Бисквитките се поръсват със сусама и солта. Пекат се в загрятата фурна за 3-5 минути (докато порозовеят по краищата). Оставят се да изстинат върху решетка.
Свареният пащърнак се пюрира с пасатор. Полученото пюре се разрежда с ябълковия сок и течната сметана до желаната гъстота.
Супата се резпределя в купички и се сервира със сусамовите бисквитки.

… et tuiles au sésame noir

C’est une soupe légère et facile à préparer, juste ce qu’il faut pour la période après les fêtes. Elle est adaptée du magasine « Saveurs » (n°7 Hors Série, Hiver 2010).

Ingrédients :
(pour 4 personnes)
800 g de panais
2 càs d’huile d’olive
Environ 300 ml de jus de pommes (sans sucre ajoutée)
150 ml de crème liquide légère

Pour les tuiles :
1 blanc d’œuf
1 càs de farine
20 g de beurre fondu
1 càc de sel (j’ai utilisé du sel noir d’Hawaï)
1 càc de sésame noir

Eplucher les panais et les découper en gros dès. Faire chauffer l’huile d’olive dans une casserole et y faire revenir les panais pendant quelques minutes. Couvrir avec de l’eau et laisser cuire à feu doux pendant 20 minutes (ou jusqu’à ce que les panais soient bien tendres).
Préparer les tuiles : Battre rapidement le blanc d’œuf (mais pas en neige) dans un bol, ajouter la farine et le beurre fondu et mélanger bien afin d’obtenir une préparation lisse. Préchauffer le four à 180°C. Couvrir une plaque à pâtisserie avec du papier sulfurisé. Avec un pinceau de cuisine, former des cercles fins d’environ 6-8 cm avec la préparation. Saupoudrez les tuiles à devenir de sel et de sésame noir. Enfournez la plaque et laisser cuire les tuiles pendant 3-5 minutes environ (ne pas les laisser trop colorer). Laisser les tuile refroidir sur une grille.
Mixer les panais cuits à l’aide d’un mixeur plongeant afin d’obtenir une soupe veloutée. Diluer la soupe avec la crème et le jus de pomme en les ajoutant petit à petit jusqu’à ce que la consistance vous convienne. Saler et poivrer. Servir la soupe chaude, accompagnée des tuiles au sésame noir.

8 comments:

малки неща said...

Мира, изглежда чудесно тази пащърнакова супа. А сусама по бисквитките така хубаво се съчетава със смления черен пипер в супата. Много сгряващо и зимно. Бих пробвала с удоволствие. Поздрави и приятни януарски дни :)

Dani said...

Мира, супата звучи много апетитно,
макар че и аз не съм опитвала пащърнак!
Поздрави!

pep-4o said...

Мира, бисквитките са много нежни, но комбинацията на ябълка и пащърнак в супата ми харесва още повече :)
Чудесна идея!

Поздрави и хубава вечер!


Дани, а на мен от Бургаско ми донесоха дори див пащърнак, който е страшно по-ароматен от култивирания. Иначе - в Метро има.

fedora said...

Идея си нямам какво е това пащърнак, но супичката ми изглежда много вкусна! И тези хрупкави бисквитки отстрани... прелест!

Хубав ден и много усмивки :)

Mira said...

Мира, Дани, Пепи, Ина, благодаря ви :).
Ина, пащърнакът на вид е като по-дълъг бял морков. Малко по-сладък ми се струва от моркова, с леко земен привкус. Аз го открих преди около година и го ползвам навсякъде, където може да се сложи морков - на фурна, в супа, в гювеч...
Пеп, завиждам за ароматния див пащърнак :)

Design Elements said...

mnogo hubavo izglezhda tazi supa. Prijade mi se, a predi malko vsa6nost ve4e jadoh :-) pozdravi

Lulu said...

Много хубава зимна идея! Тази година за първи път правих супа от кореноплодни и от тогава изпробвам различни варианти. За моя огромна изненада, у нас много добре възприеха тази идея.

Mira said...

Design elements, Лулу, благодаря ви :).
Лулу, и аз така подходих със съмнение в началото, мислех, че супата няма да се хареса на населението вкъщи, а те взеха та ме изненадаха :) Сега имам още едни кореон-картофо-подобни да пробвам, да видим дали ще мине пак :)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...