Sunday, 7 November 2010

Пълнозърнеста кростата с тиквички/Galette aux courgettes et chèvre frais


Знам, че е по-скоро сезонът на тиквите, а не на тиквичките. Все пак реших да споделя една рецепта, която направих преди около 2 седмици, по време на краткото и слънчево циганско лято. Оригиналната рецепта е с рикота, но аз използвах прясно кремообразно козе сирене, за което мисля, че доста си върви с тиквички.

Продукти
(адаптирана от блога Zoom Yummy
За тестото:
(1 чаша = 250 мл)
160 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сол
110 г студено масло на кубчета
60 мл (1/4 чаша) заквасена сметана
60 мл (1/4 чаша)студена вода
2 с.л. лимонов сок
За плънката:
2 средно големи тиквички
200 г прясно кремообразно козе сирене (или рикота/извара)
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
Копър, червен пипер, суха мащерка, сух риган, черен пипер
1 яйце за намазване

Приготвяне на тестото – Брашното се пресява в купа, добавя се солта. Сметаната се разбърква с водата и лимоновия сок. Маслото се прибавя към брашното и се изронва с пръсти, докато се получи еднородна смес с консистенция, приличаща на пясък. Добавя се сместа от сметана и вода и се омесва за кратко до получаване на твърдо тесто. Тестото се събира на топка, завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.
Приготвяне на плънката – Тиквичките се измиват и нарязват на тънки колелца. Плоска тава се покрива с кърпа и върху нея се нареждат, без да се застъпват, тиквичките на един ред. Посоляват се, покриват се с втора кърпа и се оставят да си пуснат водата около 30 минути. В купа се разместват сиренето, подправките и зехтинът. Добавя се пресовяният чесън.
Приготвяне на кростатата – Тестото се изважда от хладилника и се разточва върху леко набрашнен работен плот на кръг с дебелина около 5-6 мм. Сместа от козе сирене се разстила върху тестото, като отстрани се оставя борд около 2-3 см. Колелцата от тиквички се нареждат върху плънката, като се застъпват леко. Захлупват се с тестения борд и се поръсва с още малко зехтин. Кростатата се прехвърля в плоска широка тава, покрта с пекарска хартия. Бордът се намазва с разбитото яйце.
Пече се около 45-50 минути (или до зачервяване) в предварително загрята на 190 градуса фурна. Сервира се гореща или леко топла.


Je sais qu’on est arrivé dans la saison des potirons et pas des courgettes. Néanmoins, j’ai décidé de publier une recette que j’ai préparé il y a environs 2-3 semaines,  pendant le court sursaut d’un été indien ensoleillé. La recette originale était à la base de ricotta, mais je l’ai substituée avec du chèvre frais qui s’accorde tout aussi bien avec les courgettes  à mon avis.

Ingrédients
(adaptée du blog Zoom Yummy
Pour la pâte :
(1 tasse = 250 ml)
160 g de farine complète
1  càc de sel
100 g de beurre froid coupé en morceaux
60 ml (1/4 tasse) de crème fraiche
60 ml (1/4 tasse) d’eau froide
2 càs de jus de citron
Pour la garniture :
2 courgettes moyennes
200 g de chèvre frais (type Petit Billy)
2 càs d’huile d’olive
2 gousses d’ail
Aneth, paprika, thym et origan séchés, poivre
1 œuf battu pour dorer

Préparation de la pâte : Tamiser la farine dans un bol, ajouter le sel. Mélanger séparément la crème fraiche, l’eau et le jus de citron. Ajouter le beurre froid coupé en dès dans le bol avec la farine. Emietter avec les doigts afin d’obtenir un mélange homogène de consistance sableuse. Ajouter le mélange liquide d’eau et crème fraiche et pétrir rapidement la pâte. Former la pâte en boule, l’envelopper dans du film alimentaire et laisser reposer au frigo pendant 30 minutes.
Préparation de la garniture : Laver et couper les courgettes en fines rondelles. Couvrir une plaque de cuisson avec un torchon et disposer les rondelles de courgettes dessus. Saler légèrement, couvrir d’un autre torchon et les laisser rendre leur eau pendant 30 minutes. Dans un bol mélanger le fromage avec l’huile d’olive, l’ail écrasé et les herbes, poivrer.
Abaisser la pâte avec un rouleau à pâtisserie sur un plan de travail légèrement fariné en formant un rond d’environ 5-6 mm d’épaisseur. Etaler le mélange de fromage dessus en fine couche, en laissant un bord d’environ 2 cm. Disposer les courgettes en rosace. Ajouter un filet d’huile d’olive et rabaisser les bords. Transférer la galette sur une plaque de cuisson couverte de papier sulfurisé. Badigeonner les bords de la galette avec de l’œuf battu. Enfourner dans un four préchauffé à 190°C et laisser cuire environ 40-50 minutes (ou jusqu’à ce que la galette soit bien dorée).
Servir chaude ou tiède.

9 comments:

Лилия said...

Готово

Mariana said...

Minunat arata!
Felicitari!
O duminica placuta!
Ce rau imi pare ca nu se traduce cu traducatorul tau!

Dani said...

Мира, много хубава идея за солена кростата :)
Хубава неделя!

CAFE PEPELA said...

Vovv!
Very delicious..

Станимира said...

Мира, много вкусна изглежда тази кростата. Аз като голям любител на тиквичката, чинно си записвам рецептата. Благодаря и хубава седмица!

Mira said...

Дани, Мира, благодаря ви! Мира, и аз много обичам тиквички, затова все гледам да ги сложа някъде :)
Mariana, thank you! I'm afraid that the Google translator sometimes doesn't work very well. :(
Café Peppela, thanks a lot1

Диди Б said...

Мира,тази рецепта направо ще ми влезе в графа Любими, още преди да съм я опитала даже:)
Харесват ми и всичките съставки и свободната рустик форма,толкова лесна за правене!

Milena said...

Обичам тиквички и едно такова ястие ми се струва освен ароматно и много елегантно. Хареса ми презентацията и идеята, Мира! :-) Много изкушаващи снимкии рецепта!

Спорна седмица! :-)

Mira said...

Диди, с теб сме от една порода :) И аз харесах рецептата именно заради комбинацията от продукти и непретенциозната форма :)
Милена, благодаря ти много за добрите думи :) Хубав край на седмицата и на теб!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...