Thursday, 28 October 2010

Пълнена тиква / Potimarron farci


Открих сезона на тиквите! С една дребна, кръгла и леко водниста оранжева тиква. Първоначално я бях купила за супа или ризото, но видях лепнато листче с рецепта за пълнена тиква, точно до лепенката с етикета. Изоставих идеята за супа и пробвах да я напълня.


Продукти:
1 тиква от около 1.5 - 2 кг
200 г пушени гърди
50 г настърган кашкавал
6 с .л. заквасена нкскомаслена сметана
Магданоз, индийско орехче, сол, черен пипер
Белени тиквени семки и орехи за поръсване

Тиквата се измива, капачето се отрязва на около 1/5 от височината. Вътрешността се изчиства от семките. Пушените гърди се запичат на тиган без мазнина за няколко минути (да се махне част от тяхната мазнина) и се отцеждан върху домакинска хартия. Разбъркват се със сметаната и настъргания кашкавал. Подправя се с индийското орехче, солта и черния пипер. Сместа се изсипва във вътрешността на тиквата. Затваря се с капачето (ако има останало от дръжката на тиквата отгоре, може да се покрие с алуминиево фолио да не изгори) и се прехвърля в малка тава. Пече се в предварително загрята на 190-200 градуса фурна за около час (готовността може да се провери като се прободе с нож).
Преди сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз и запечени на сух тиган тиквени семки и орехи.


Ca y est, c’est la saison des potirons! J’avais acheté un potimarron l’autre jour pour en faire un risotto ou une soupe. Mais j’ai remarqué une petite étiquette collée sur le dessus contenant une proposition de recette : potimarron farci. J’ai décidé de la tester.

Ingrédients :
1 potimarron d’environ 1.5–2 kg
200 g de lardons
50 g d’emmental râpé
6 càs de crème fraiche légère
Noix de muscade, sel, poivre, persil haché
Graines de courges et noix torréfiées

Laver le potiron et découper un couvercle sur le dessus. Enlever les graines à l’aide d’une cuillère. Faire cuire les lardons pendant quelques minutes dans une poêle chaude sans matière grasse et les égoutter sur une feuille de papier absorbant. Dans un bol, mélanger les lardons, l’emmental râpé et la crème fraiche. Ajouter une pincée de noix de muscade, saler et poivrer. Mélanger bien et verser dans le potimarron. Fermer avec le couvercle et transférer dans un plat allant au four. Couvrir le bout de la tige du potimarron sur le dessus avec un peu de papier aluminium pour éviter qu’il brule lors de la cuisson. Cuire pendant environ 1 heure dans un four préchauffé à 190-200°C (vérifier la cuisson du potimarron à l’aide d’un couteau).
Avant de servir, parsemer de persil haché, de graines de courge ainsi que des noix préalablement torréfiés pendant quelques minutes dans une poêle chaude.

7 comments:

Лилия said...

И това сготвих

Йоланта Делибозова said...

Уау ... страхотна е!Аз не съм дготвила,но ти ме провокираш и ще го направя!Благодаря,супер е!

Petya said...

Мммм...звучи ми страшно вкусно

Rayna said...

да, страхотни са пълнените тикви!
тази есен цели 2 направих, ще имам предвид и този пълнеж
лек ден

fedora said...

Ето я най-после дългоочакваната от мен рецепта :)
Прекрасна е, един такъв загар на точици... и много вкусен пълнеж.
Хубав уикенд, Мира :)

Dimitrana S. said...

Великолепно!

Мира, чудесни снимки и предложение! Благодаря за споделянето на рецептата!

Поздрави сърдечни и пожелания за все така вкусни и красиви дни :-)

Mira said...

Йоли, Петя, Райна, Федора, Дими, благодаря ви за комплиментите :)
Йоли, и аз за първи път се престраших да направя пълнена солена тиква, но резултатът се оказа много добър, та май ще повтарям :).
Федора, наистина стана на точки при печенето, не знам защо, но добави към чара на тиквата :D.
Хубава неделя на всички!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...