Saturday, 14 August 2010

Ирландски палачинки с айрян/Pancakes irlandais au babeurre


Забелязала съм, че във всички американски сериали винаги в някоя от сериите, действието се развива на закуска, в която присъстват задължителните американски палачинки (пенкейкс, по нашенски, лол!). Години по-късно, когато открих интернет и се научих да готвя (горе-долу в такава последователност), намерих и пробвах доста рецепти за тях. Признавам, дори повече ми харесвато от тънките – правят се по-бързо и по-малко им висиш над печката, тъкмо като за мързели като мен! Преди известно време намерих и ирландския им вариант  – с buttermilk (което най-често съм го срещала преведено като „мътеница”).  Но все не ми оставаше време да пусна рецептата в блога. Тъй като е отпускарско време и почти не готвя, използвам случая да наваксам с няколко рецепти от списъка за публикуване. А за палачинките ме подсети наскоро и Даниела с чудесната рецепта в нейния блог. 



Моята рецепта е адаптирана от книгата «The Irish Kitchen». Ако нямате под ръка buttermilk (което и аз нямам), може да го замените със същото количество айрян, смес от кисело и прясно мляко (1:1) или прясно мляко с 1-2 с.л. бял оцет и оставено да престои 10-15 минути.

Продукти:
(за около 12 палачинки, адаптирана от книгата «The Irish Kitchen»)
1 чаша = 250 мл
2 чаши брашно
1 ½ ч.л. бакпулвер
3 с.л. кафява захар
1 яйце
Около 1 ¼ чаши айрян
Малко олио (масло) за пържене
Мед или сладко за сервиране

В купа се смесват брашното, захарта и бакпулвера. Прибавя се разбитото яйце и се налива постепенно айрянът, като се бърка непрекъснато, докато се получи гъсто еднородно тесто.
Тиган (по възможност с дебело дъно) се загрява на среден огън и се намазва с малко олио (или смес от масло и олио). С черпак се сипва по малко от тестото и се пържи 2-3 минути, докато повърхността стане на балончета. Палачинките се обръщат и пържат до златисто от другата страна.
Сервират се топли с мед или сладко. (Аз много ги харесвам и натюр).

J’ai remarqué que dans presque toutes les séries américaines, il y a un moment où toute la famille est assise autour de la table du petit-déjeuner avec les inévitables pancakes au sirop d’érable. Chaque fois je me demandais quel gout ils pouvaient en avoir. Des années plus tard, quand j’ai découvert  l’Internet et j’ai appris à cuisiner (dans cet ordre-ci), j’ai trouvé et testé plusieurs recettes. J’avoue que je préfère les pancakes aux crêpes – surtout du point de vue pratique – ils sont prêts en moins de temps et on passe moins longtemps à les cuire – tout ce qu’il faut pour des faignantes comme moi, lol ! Il y a quelque temps, j’ai essayé aussi la recette irlandaise – au babeurre, mais je n’arrivais pas à dégager suffisamment de temps pour la publier. Comme c’est l’été (et le temps des vacances) et que depuis deux semaines je ne cuisine presque pas, je profite pour rattraper mon retard en recettes sur le blog.
La recette d’aujourd’hui est adaptée du livre «The Irish Kitchen». Si, comme moi, vous n’avez pas de babeurre sous la main,  vous pouvez utiliser soit la même quantité de mélange lait : yaourt (1 :1), soit un pot de yaourt dilué dans de l’eau, soit la même quantité de lait avec 2 càs de vinaigre blanc et laisser reposer pendant 10-15 minutes.

Ingrédients :
(pour une douzaine de pancakes, adaptée du livre «The Irish Kitchen»)
1 tasse = 250 ml
2 tasses de farine
1 ½ càc de levure chimique
3 càs de sucre roux
1 œuf
Environ 1 ¼ tasse de yaourt dilué à l’eau (1 pot de yaourt)
Un peu d’huile de tournesol ou beurre pour la cuisson
Du miel ou de la confiture

Dans un bol mélanger la farine, avec le sucre et la levure chimique. Ajouter l’œuf battu et verser petit à petit le yaourt dilué afin d’obtenir une pâte assez épaisse et homogène.
Faire chauffer une poêle (à fond épais, de préférence) et graisser légèrement le fond avec de l’huile ou mélange beurre/huile. Verser une louche de la pâte dans la poêle et faire cuire à feu moyen jusqu’à ce que des bulles apparaissent sur la surface. Retourner le pancake et dorer de l’autre coté.
Servir chaud, accompagnés de miel ou de la confiture (pour ma part, je les aime bien nature aussi).

6 comments:

fedora said...

Изглеждат страхотно, Мира! Ще ги пробвам и аз в скрово време.

Приятна отмора :)

Dani said...

Мира, много апетитно изглеждат!
Хубава почивка :))))

sabinaberova said...

Чудесно изглеждат , Мира.
Ще ги пробвам и аз , до сега не съм приготвяла pancakes.
Приятна почивка ! :-)

Mira said...

Федора, Дани, Сабина, благодаря ви за комплиментите! :) Вече се върнах от почивката, но за нея ще разкажа по-късно :).

Daniela Dineva said...

Хе,хе, Мира,
направила си ги значи?! Много се радвам, че ти допаднаха. Изглеждат невероятно. Поздрави :))

hotandtasty said...

Тези палачинки изглеждат страхотно! Като гледам снимката, много ми напомнят на катмите, които съм яла в Родопите. Ще ги изпробвам непременно. Благодаря за рецептата.
www.hotandtasty.wordpress.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...