Saturday, 7 August 2010

Ласи с манго и шафран / Lassi à la mangue et au safran


Лека и разхлаждаща плодова напитка – индийският вариант на млечния шейк. Идеята за шафрана я взех от блога Streelus Tasty Travels, но може и да го пропуснете. Използвах и обезмаслено прясно и кисело мляко, за „олекотяване”.


Продукти:
1 добре узряло манго
250 г обезмаслено кисело мляко
250-300 мл обезмаслено прясно мляко
7-8 пистила шафран
1 шушулка кардамон
Щипка сол

Няколко супени лъжици прясно мляко се затоплят в микровълновата фурна. Шушулката кардамон се рачупва и се накисва заедно със шафрана в топлото мляко. Оставя се да престои 10 минути. Мангото се обелва и нарязва. Пюрира се в блендер или с пасатор, заедно със киселото мляко и щипката сол. Шушулката кардамон се изважда и прясното  мляко се прибавя към пюрето от манго и кисело мляко. Разрежда се с останалото прясно мляко до получаване на желаната гъстота. Охлажда се около 1 час в хладилник преди сервиране.


C’est une boisson légère et rafraichissante, la version indienne du milkshake. J’en prépare de temps en temps, quand il fait beau ou pas autant. J’ai vu l’idée de rajouter du safran dans le blog "Streelus Tasty Travels", mais si vous n’en avez pas sous la main, vous pouvez l’omettre. Dans un esprit plus «light», j’ai utilisé du lait et du yaourt à 0% de matière grasse.

Ingrédients :
1 mangue bien mure
250 g de yaourt à 0%
250-300 ml du lait écrémé
7-8 pistils de safran
1 gousse de cardamone
1 pincée de sel

Faire chauffer quelques cuillères de lait dans un bol au four micro-ondes. Ouvrir la gousse de cardamome et la mettre à infuser avec les pistils de safran dans le lait chaud pendant 10 minutes. Peler la mangue et découper la chair. Mixer le fruit avec le yaourt et la pincée de sel dans un blender ou à l’aide d’un mixeur plongeant.  Enlever la gousse de cardamone du lait et ajouter le lait infusé dans la purée de mangue. Diluer avec le reste de lait afin d’obtenir une consistance à son gout. Refroidir pendant 1h avant de déguster.
 Закумът на терасата / Mon laurier rose

3 comments:

fedora said...

Изглежда, а и съдейки по съставките сигурно е много вкусна и освежаваща тази напитка. Много ми допада!

Mira said...

Федора, благодаря ти :). Наистина е много приятна, дори и през лятото. Пък и лесно се прави :). Класическият вариант е с манго, но има и с други плодове, както и с розова вода.

Sailu said...

Mango Lassi is looking gorgeous. :)

Sailu @ Indian Recipes

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...