Monday, 30 August 2010

Капучино с нектарини и шам-фъстък / Cappuccino de nectarines au pistache


Една рецепта за нещо средно между питие и десерт, която не успях да пусна преди да замина в отпуска. Вече се върнах и докато напиша впечатленията от пътуването, ви предлагам нещо за оползотворяване на някоя и друга нектарина (или праскова). Изненадващо добра комбинация от нектарини и вода с аромат от портокалов цвят.

Продукти:
(за 4 порции, адаптирана от сп. „Cuisine et vins de France”, специално лятно издание, 2010)
4 добре узрели нектарини
300 мл прясно мляко
100 мл течна сметана
2 с.л. вода с аромат на портокалов цвят
1 с.л. мед
30 г суров неосолен шам-фъстък

Нектарините се обелват над купа, в която да се събере сокът им и се нарязват на едри парчета. Смилат се в блендер, заедно с изтеклия сок, прясното мляко, медът и водата с аромат на протокалов цвят. Охлажда се 1 час в хладилник.
Шам-фъстъкът се нарязва на едро, няколко ядки се оставят за украса. Течната сметана се загрява в тенджерка на слаб огън (без да завира), прибавя се нарязаният шам-фъстък и се оставя да престои няколко минути. Разбива се с пасатор до получаване на пенест зелен крем.
Нектарът от нектарини се разпределя в чаши за сервиране, с лъжица се добавя отгоре пяната от шам-фъстък и се украсява с нарязените ядки. Сервира се охладен.

C’est une recette entre boisson et dessert que je n’ai pas eu le temps de poster avant de partir en vacances. Une combinaison très réussie de nectarines et de la fleur d’oranger.

Ingrédients :
(pour 4 personnes, adaptée du magasine « Cuisine et vins de France », Hors série Eté 2010)
4 nectarines bien mures
300 ml de lait
100 ml de crème liquide
1 càs de miel
2 càs de l’eau à la fleur d’oranger
30 g de pistaches crues, non salées


Eplucher les nectarines au-dessus d’un bol pour récupérer tout le jus et les couper en gros quartiers. Mixer les nectarines, le jus, le lait, l’eau à la fleur d’oranger et le miel dans un blender. Laisser refroidir pendant 1 heure environ.
Concasser les pistaches et laisser quelques-uns de coté pour la décoration. Faire chauffer la crème liquide dans une casserole au feu doux sans bouillir. Ajouter les pistaches et laisser infuser pendant quelques minutes. Battre avec un mixeur plongeant afin d’obtenir une mousse verte.
Repartir le nectar de nectarines refroidi dans 4 grands verres, garnir de la mousse aux pistaches et parsemer d’éclats de pistaches. Servir frais.

3 comments:

Dani said...

Мира, много свежо питие :)
Чакам впечатленията от пътешествието!
Поздрави и усмихната седмица!

Lulu said...

Много приятна комбинация! Просто неустоимо за такива като мен, които обожават кремчести десертчета и напитки:)

Mira said...

Лулу, Дани, благодаря :). Лулу, точно едно пенесто-нектаресто става, особено охладено е много освежаващо за лятото :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...