Saturday, 24 July 2010

Чийзкейк с череши и маскарпоне / Cheesecake au cerises et mascarpone


Беше отново време за чийзкейк. Още повече, че сезонът на черешите беше в разгара си. Сега е моментът да си призная, че не знаех, че популярната френска песен „Времето на черешите” («Le temps de cerises»), написана през 1866 г. – тук в изпълнението на Силви Вартан – е изключително свързана с Парижката Комуна от 1871г. Човек се учи, докато е жив!


Искаше ми се да взема основните елементи на шварцвалдската чершова торта (която съм си обещала, че ще направя някой ден) ида ги претворя в чийзкейк. Но на този нещо му оплетох печенето – напука се по краищата и в средата. Добре, че бях предвидила заливка отгоре! За щастие, видът не повлия на вкуса му.

Продукти:
(1 чаша = 250 мл)

За блата :
200 г шоколадови бисквити
6 с.л. разтопено масло

За пълнежа:
450 г крема сирене (или “Филаделфия”)
250 г маскарпоне
1 ч. ч. сметана
4 яйца
2/3 ч. ч. захар кафява захар
2 с.л. черешово бренди (kirschwasser)
10-12 сушени череши (може да се пропуснат)
Няколко капки ванилов екстракт

За заливката:
300 г череши (почистени от костилките)
1 с.л. захар (може да се пропусне, ако черешите са сладки или да се увеличи)
2 с.л. захар за конфитюр (с добавен пектин)
1 с.л. черешово бренди

Приготвяне на блата:
Бисквитите се смилат на трохи в кухненски робот. Добавя се разтопеното масло и се обърква, докато бисквитените трохи се овлажнят (при необходимост се добавя още масло). Сместа се разстила на дъното на откопчаваща се тортена форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в хладилника да се стегне маслото.  

Приготвяне на заливката:
Черешите се поставят в тенджерка, посипват се със захарта и се оставят да престоят 15-20 минути. Добавя се черешовото бренди. Тенджерата се загрява на слаб огън до завиране като се разбърква редовно. Вари се в продължение на 7-8 минути, докато се получи сравнително рядък конфитюр (с консистенцията на сос). Пяната се обира от повърхността на соса и се оставя да изстине напълно.
Забележка - Ако нямате захар с пектин, може да сгъстите соса с 2 ч.л. нишесте, разтворени в малко студена вода, които се добавят по време на варенето.

Приготвяне на крема:
Сушените череши си нарязват на парченца и се накисват за 10-15 минути в черешовото бренди Крема сиренето се разбива със захарта, прибавят се маскарпонето, сметаната и ваниловият екстракт. Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко сместа се разбърква. Накрая се добавят накиснатите сушени череши и се разбърква добре. Изсипва се върху стегнатия блат.

Пече се в предварително загрята фурна, първо на 170°С за 10 минути, а впоследствие на 150°С за около час (или докато се стегне в средата). Оставя се да изстине в изключената фурна, на затворена врата.
Изважда се и се отделя от формата. Отгоре се залива с черешовия сос и се охлажда поне няколко часа в хладилник преди консумация.



Il était temps de refaire un cheesecake. De plus, en pleine saison des cerises. C’est le moment de dire que je ne savais pas que la chanson «Le temps des cerises» (que voici interprétée par ma compatriote d’origine Sylvie Vartan) était fortement associée à la Commune de Paris de 1871. On n’arrête jamais d’apprendre !

Je voulais reprendre un peu les éléments du gâteau Forêt Noire pour en faire un cheesecake. J’ai un peu raté la cuisson de celui-ci – il a craquelé à la surface et sur les bords. Ca tombait bien que j’avais prévu de faire un coulis pour la déco. Heureusement, le look n’avait pas impacté le gout.

Ingrédients :
(1 tasse = 250 ml)

Pour le fond:
200g de biscuits au chocolat
6 càs de beurre fondu

Pour le crème :
450 g de fromage à tartiner (type saint-Moret)
250 g de mascarpone
1 tasse de crème fraiche
4 œufs
2/3 tasse de sucre roux
2 càs de kirsch
10-12 cerises déshydratées
Quelques gouttes d’extrait de vanille

Pour la confiture de cerises :
300 g de cerises dénoyautées
1 càs de sucre (peut être omise si les cerises sont bien sucrées)
2 càs de sucre pour confitures (ex. Confisuc)
1 càs de kirsch

Mettre les cerises dénoyautées dans une petite casserole, les saupoudrer du sucre et laisser macérer pendant 15-20 minutes. Ajouter le kirsch et porter à ébullition à feu doux en remuant régulièrement. Faire cuire pendant 7-8 minutes afin d’obtenir une confiture très peu dense, plutôt comme un coulis. Enlever la mousse qui se serait formée à la surface et laisser complètement refroidir avant l’utilisation.

Concasser les biscuits dans le bol du robot-mixeur (ou les mettre dans un sachet de congélation et le émietter à l’aide d’un rouleau à pâtisserie) afin d’obtenir une poudre assez fine, sans gros morceaux. Ajouter le beurre fondu et bien mélanger avec les biscuits. Tapisser le fond d’un moule à gâteau à fond amovible avec la préparation et bien tasser en tapotant dessus avec le dos d’une cuiller. Laisser environs 30 minutes au frigo pour que le beurre prenne. 

Couper les cerises déshydratées en petits morceaux et les faire tremper 5-10 minutes dans le kirsch. Battre le fromage avec le sucre afin d’obtenir une crème assez dense. Ajouter la crème fraiche, le mascarpone et l’extrait de vanille. Ajouter les œufs un par un sans oublier de bien mélanger entre chaque ajout. Enfin rajouter les cerises au kirsch. Verser l’appareil sur le fond refroidi.

Enfourner dans un four préchauffé à 170°C pendant 10 minutes, ensuite baisser la température à 150°C et laisser cuire pendant encore 1 heure environ (ou jusqu’à ce que il soit solide au milieu). Laisser refroidir dans le four éteint, sans ouvrir la porte.
Sortir le cheesecake du four et le laisser refroidir complètement sur une grille avant de le démouler. Garnir de la confiture de cerises. Laisser au frigo pendant au moins quelques heures avant la dégustation.

9 comments:

pep-4o said...

Роце, напукан или не - страхотно изглежда чийзейка.
Явно наистина е време, аз пак се заглеждам да правя и децата изпадат в ужас :)
Поздрави и хубава неделя на теб и семейството|

Dani said...

МИра,
прекрасен ти е чийзкейка :)
Обожавам череши и лошото е, че сезонът им свърши...
Хубав уикенд!

Nanita said...

Тутакси пожелах да си взема едно парченце....ммм....изглежда изкусително!Поздрави и слънчев уикенд!

Milen@ said...

Страшно изкушаващ чийзкейк, Мира! Просто изглежда божествено на снимките!

Надявам се, че уикендът ви е бил приятен!
Поздрави, Милена

Mira said...

Пепи, Дани, Нанита, Милена, благодаря ви за комплиментите!
Дани, и аз обожавам череши, жалко че сезонът им е сравнително кратък.
Пепчо, не се заглеждай, а запрятай ръкавите! ;)
Приятна седмица на всички :)

Lulu said...

Това звучи неприлично вкусно! Чийзкейковете са ми един от най- любимите десерти. В съчетание с череши и бренди, става нещо, на което наистина не мога да устоя:)

Mira said...

Лулу, благодаря! Може и повече от едно парченце да си вземеш :). От маскарпонето става малко по-плътен от обичайния чийзкейк, но е ужасно вкусен. И на мен са ми слабост чийзкейковете, освен макароните ;).

Диана said...

Здравей Мира! Останаха ми очите по този чийзкейк.А как да постига този ефект, че да има ръбче покрая от крема?

Диана said...

Мира правих го този чийзкейк. Мааалко си попзволих да променя рецептата според наличните ми продукти /пропуснах сушените череши :)и вместо черешово бренди сложих каквото имаше у дома/. Много вкусен десерт! Благодаря ти!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...