Saturday, 22 May 2010

Кейк с Кока-Кола / Gâteau au Coca-Cola



Ровейки се из сайта на една британска кулинарна звезда, Найджела Лоусън, чиито предавания гледам при възможност, попаднах на този кейк, който беше споменаван с добри думи. Добре, обаче, ама рецептата е публикувана в една от нейните книги, "How to be a domestic goddess" която нямам... засега. Добре, че чичо Гугъл знае всичко, та с негова помощ успях да открия рецептата.  Как къде? На сайта на производителя на газираната напитка, разбира се. И на няколко други, с различни модификации, от които си избрах една – от сайта Southern Living (и която модифицирах на свой ред ).



Резултатът един доста влажен и плътен какаов сладкиш, идеален за следобедното кафе.

Продукти:
270 г брашно
180 г кафява захар
1 1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. сол
2 яйца
125 мл buttermilk (заменена със 125 мл прясно мляко + 1 с.л. оцет, разбъркани и оставени да престоят 10ина минути)
1 ч.л. ванилов екстракт
125 г размекнато масло
175 мл кока-кола (лайт)
3 с.л. какао на прах

Глазура

1 с.л. какао
1 с.л. разтопено масло
1 с.л. кока-кола
пудра захар до получаване на течна глазура (около 4-5 с.л.)

Фурната се загрява на 180 градуса.
Откопчаваща се тортена форма се облицова добре с алуминиево фолио (тестото става рядко и може да протече). Аз намазах леко и фолиото с олио.
Маслото, какаото и кока-колата се загряват леко в тенджерка, до разтапяне на маслото. Яйцата се разбиват с buttermilka и ваниловия екстракт. Сухите съставки се разбъркват в купа. Добавят се течните, както и разтопеното масло, какаото и кока-колата. Разбърква се добре и се изсипва в тортената форма.
Пече се около 45 минути или докато клечка за зъби излезе суха.
Приготвяне на глазурата - съставките се разбъркват енергично до получаване на гладка и течна глазура.
Сладкишът се изважда от фурната и се оставя да изстине 5-10 минути. Още докато е топъл, се залива с глазурата. Оставя се да изстине напълно и се изважда от формата.

Je me baladais sur le site de Nigella Lawson : une vedette de cuisine du petit écran britannique. Je regarde ses émissions à l’occasion et j’aime bien sa façon de présenter.  Je suis tombé sur des commentaires sur ce gâteau sur son site officiel et les avis des internautes étaient très favorables. Malheureusement, la recette est publiée dans un des livres de Nigella, « How to be a domestic goddess » que je ne possède pas… encore. Heureusement, Tonton Google sait tout et m’a aidé à retrouver la recette. Comment ça où ? Sur le site du producteur de la boisson gazeuse, bien sur ! Et sur quelques autres sites, avec quelques variations, parmi lesquelles j’ai choisi celle-ci : du site Southern Living (que j’ai modifiée à mon tour).
Le résultat est un gâteau dense, humide et chocolaté : idéal pour accompagner le café… ou tout seul.

Ingrédients :

270 g de farine
180 g de sucre roux
1 ½ càc de levure chimique
¼ càc de sel
2 œufs
125 ml de babeurre (ou mélanger 125 ml de lait + 1 càs de vinaigre blanc et laisser reposer une 10aine de minutes)
1 càc d’extrait de vanille
125 g de beurre pommade
175 ml de Coca-Cola Light
3 càs de cacao en poudre

Pour le glaçage :
1 càs de cacao en poudre
1 càs de beurre fondu
1 càs de Coca Cola Light
Sucre glace afin d’obtenir un glaçage coulant (environ 3-5 càs)

Préchauffer le four à 180 °C. Tapisser l’intérieur d’un moule à fond amovible avec du papier aluminium (la pâte est assez liquide et pourrait couler dans le four). Huiler légèrement la surface du papier aluminium qui sera eu contact avec le gâteau.
Mettre le Coca Cola, le beurre et le cacao dans une petite casserole à feu doux et faire fondre le beurre, sans bouillir. Dans un bol, mélanger les œufs, le babeurre et l’extrait de vanille. Tamiser la farine dans un autre bol, ajouter la levure chimique et le sel. Ajouter le mélange œufs-babeurre à la farine et bien remuer. Verser le Coca Cola et le beurre fondu. Bien mélanger afin d'obtenir une pâte lisse, sans grumeaux. Verser la pâte dans le moule. Enfourner et laisser cuire environ 40-45 minutes (vérifier la cuisson à l’aide d’une pique en bois).
Préparer le glaçage : mélanger tous les ingrédients afin d’obtenir un glaçage lisse.
Sortir le gâteau du four. Laisser tiédir environ 5-10 minutes sans le retirer du moule. Verser le glaçage sur le gâteau encore chaud et laisser refroidir complètement avant de démouler.

6 comments:

Dani said...

Този чичко Гугъл знае всичко :))
Изглежда много добре сладкишът,
Мира, а и не се съмнявам,че е вкусен!
Поздрави и слънчеви почивни дни!

Lety said...

Страхотен сладкиш!
Ровенето за рецептата определено си е заслужавало, изглежда невероятно!
Благодаря за рецептата.
Ведър и усмихнат уикевд!

Диди Б said...

Правила съм кейк с кока-кола,но без заливка.Рецептата,която предлагаш ми се струва много по-апетитна!
Поздрави!:)

Lulu said...

Eх тази Кока - Кола, ех този Гугъл:))) Кейкът изглежда много сочен и апетитен. Моите деца си падат много по такиве наща. Задължително ще трябва да го направя

Mira said...

Дани, Лулу, чичо Гугъл е страшна работа :), особено като гледам какви рецепти ми намира :D. Благодаря ви за хубавите думи :).
Диди, Лети, благодаря и на вас :). Диди, ще ми е интересно при случай да видя и твоята рецепта (като виден кока-колист, лол!).
Приятна седмица на всички вас!

Casey Angelova said...

Никога не съм предполагал използват кола в една торта, но твоята изглежда много вкусно. Благодаря за споделянето!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...