Saturday, 10 April 2010

Мус с кисело мляко и личи/ Mousse au yaourt et litchi

Горе-долу 1 път месечно обявявам почивен ден за готвене и търсим други начини за прехрана. Те поне не липсват – доставка на пица, суши, индийско, китайско. Един-два пъти годишно  даже стигаме и до някоя от задокеанските вериги за бързо хранене (за най-голяма радост на Камбанката). Когато вземаме китайска храна за вкъщи, винаги получаваме подарък - консерва с личи в сироп, бутилка бира или кокосови сладки. Та имах една такава изостанала консерва и се чудех какво да я правя.  Сетих се за чудесната рецепта за мус с кисело мляко и манго от блога „Whats for lunch, honey ?”, която съм правила няколко пъти в оригиналния вариант и която много ми допада. Замених мангото с личи и се получи също доста добра комбинация.

Продукти:
400 г личи (от консерва в този случай, но може да се замени с прясно)
250 г кисело мляко
50 г захар
250 мл студена заквасена сметана
Няколко капки ванилова есенция
3 листа желатин
Филирани бадеми за украса 

Плодовете личи се отцеждат от сока. Отделят се 7-8 и се нарязват на дребни кубчета. Останалите  се пюрират със захарта и ваниловата есенция. Желатинът се накисва в студена вода до омекване. 2-3 с.л. от пюрето се затоплят леко. Прибавя се желатина и се изчаква да се разтопи. Разбърква се добре. 
Пюрето се прехвърля в купа, добавя се желатиновата смес и киселото мляко, като се разбива с тел. 
Изстудената сметана се разбива с миксер, докато образува запазващи формата си върхове. Вниматтелно се смесва с киселото мляко и прлодовото пюре. Прибавят се кубчетата личи. 
Кремът се разпределя в купички и се охлажда добре за наколко часа в хладилник. Украсява се с леко запечени филирани бадеми.

Environ 1 fois par mois; je déclare une journée sans cuisine et nous devons trouver d’autres moyens de nous sustenter. Qui ne manquent pas, d’ailleurs : pizza, sushi, chinois. Une ou deux fois par an, pour la plus grande joie de Clochette (notre fille de 5 ans et demi)  nous nous rendons même dans une des chaines de fast-food d’outre-Atlantique. Quand nous prenons du chinois à emporter, nous nous retrouvons toujours avec un cadeau : boite de litchi en sirop, bouteille(s) de Tsingtao ou boules de coco. Donc, j’avais une boite de litchi et je devais lui trouver une deuxième vie avant la date de péremption. J’ai pensé à la recette de mousse au yaourt et à la mangue du blog « What’s for lunch, honey ? » que j’ai déjà fait à quelques reprises et est à chaque fois un succès (un peu comme les fêtes de l'Ambassadeur, lol !). J’ai substitué la mangue avec du litchi pour un résultat frais et plutôt satisfaisant.

Ingrédients :

400 g de litchi (en boite dans cette recette, mais on peut utiliser des frais)
250 g de yaourt à 0%
250 g de crème fraiche
50 g de sucre roux
Quelques gouttes d’extrait de vanille
3 feuilles de gélatine
Amandes effilées

Égoutter les litchis. Réserver en 7-8 et les couper en petits dès. Mettre les restants dans le bol d’un blender avec le sucre et l’extrait de vanille et les réduire en purée (on peu faire la même chose avec un mixeur plongeant aussi). 
Faire tremper les feuilles de gélatine dans un bol d’eau froide jusqu’à ce qu’elles ramollissent. Prendre quelques cuillerées de la purée de litchi et les faire chauffer sans bouillir au four micro-ondes. Bien égoutter la gélatine et l’ajouter à la purée chaude. Bien mélanger.  Ajouter le mélange au reste de la purée. Ajouter le yaourt  et mélanger. 
Mettre la crème fraiche dans un bol profond et la battre avec un mixeur jusqu’à la formation de pics qui tiennent leurs formes. Incorporer délicatement  la crème montée au mélange yaourt et litchi. Ajouter les dès de litchi. 
Diviser la préparation en 6 ramequins et laisser pendant quelques heures au frigo, le temps que la gélatine prenne. Servir garnis avec quelques amandes effilées torréfiées.

4 comments:

Dimitrana S. said...

През уикенда и аз обикновено си давам почивка от готвене или приготвям нещо съвсем лесно и бързо..

Предположението ти е такова, Мира. И много свежо :-) Също вкусно и здравословно!

Поздрави и усмихнати пролетни дни!

Диди Б said...

Свежа и приятна рецепта,много ми допадна.Предполагам, че с плодовете може доста да се варира.
Хубав уикенд!:)

Ирина Купенска said...

Много приятна комбинация и със сигурност вкусна! :-)

Приятна седмица, Мира!

Mira said...

Дими, Диди, Ирина, благодаря ви :)
Дими, човек има нужда понякога от почивка в готвенето, та дори и за ново вдъхновение :)
Наистина се получава много свеж десерт, като плодовете могат да варират по желание на готвещия. Мисля, че с летните плодове също ще стане много добре :). Правила съм го и с нискомаслени мляко и сметана, също се получава добре :)
Лека и усмихната седмица и на вас! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...