Friday, 5 March 2010

Солен чийзкейк II / Cheesecake salé II

Солен чийзкейк със сьомга и спанак

Отдавна не бях правила чийзкейк – поне от декември насам, lol ! Трябваше да наваксам и в рамките на една седмица направих три – солен и два сладки – за хапване вкъщи и за събиране с колежки.


За кората:
100 г солени бисквити
2 с.л. настърган пармезан (кашкавал)
6 с.л. зехтин
По 1 щипка черен пипер, мащерка и розмарин)

За крема:
450 г крема сирене (или тип "Филаделфия")
250г г нискомаслена заквасена сметана
4 яйца
1/4 чаша настърган пармезан (кашкавал)

За пълнежа:
200г филе от сьомга
200 -300г замразен спанак
1 дафинов лист, черен пипер

Приготвяне на кората :
Бисквитите се смилат на ситно (аз използвах робота), добавят се подправките и кашкавала, рабърква се. Накрая се добавя зехтинът и се обърква, докато бисквитените трохи се овлажнят (при необходимост се добавя още зехтин). Сместа се разстила на дъното на откопчаваща се тортена форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в хладилника да се стегне.
Приготвяне на крема и сглобяване на кейка :
Филетата от сьомга се пошират за 10 минути в леко вряща вода с добавен дафинов лист и черен пипер. Спанакът се размразява и изцежда добре. Рибата се оставя да изстине и се раздробява на парченца с вилица.
Крема-сиренето се разбива със сметаната. Добавят се едно по едно яйцата, като се разбива добре след всяко добавено яйце. Прибавя се настърганият кашкавал (пармезан). Кремът се разделя на две части. Към едната се добавя размразеният и изцеден спанак, към другата – филето от сьомга.
Спаначеният крем се  изсипва върху стегнатата кора. Отгоре внимателно се разстила кремът със сьомга, за да се получат два отделни слоя.
Пече се около час в предварително загрята на 160 градуса фурна. Оставя се да се охлади напълно във фурната при  затворена врата. Сервира се на стайна температура като предястие или основно ястие.
Cheesecake salé au saumon et aux épinards

Cela faisait longtemps que je n’avais pas préparé de cheesecake : au moins depuis décembre dernier, lol ! Il fallait que me rattrape et j’en ai fait 3 en une semaine : un salé et 2 sucrés, pour manger à la maison et pour un brunch avec mes anciennes collègues.

Ingrédients :

Pour le fond :
100 g de biscuits/crackers salés (du genre « Tuc »)
2 càs de parmesan râpé
6 càs d’huile d’olives
Thym et romarin

1 pincée de poivre

Pour la crème :
450 g de fromage frais à tartiner (genre Saint-Moret)
250 g de crème fraiche légère
4 œufs
¼ de tasse de parmesan râpé

Pour la garniture :
200 g de saumon (pavé de préférence)
200-300 g d’épinards congélés
1 feuille de laurier

Préparation du fond :
Concasser les biscuits à l’aide d’un robot culinaire (ou les mettre dans un sac de congélation et les concasser avec un rouleau à pâtisserie). Ajouter les herbes, le parmesan et l’huile d’olives. Bien mélanger. Étaler le mélange su fond d’un moule à gâteau à fond amovible et bien le tasser sur environ 1 cm d’épaisseur. Mettre au frigo pendant une 30aine de minutes.
Préparation de la crème :
Décongeler les épinards et bien les égoutter. Pocher le saumon dans de l’eau frémissante avec la feuille de laurier pendant 10 minutes. Laisser refroidir et émietter  le saumon en petits morceaux à l’aide d’une fourchette.  Mélanger le Saint-Moret, le parmesan et la crème fraiche. Ajouter un à un les œufs, en battant bien l’appareil entre l’ajout de chaque œuf. Diviser la crème en deux parties. Ajouter à l’une les épinards égouttés, à l’autre le saumon émietté. Verser la crème aux épinards sur le fond du cheesecake. Ajouter doucement par dessus la crème au saumon, en essayant de former deux couches distinctes.
Enfourner dans un four préchauffé à 160 °C et cuire une heure environ. Laisser refroidir complètement sans ouvrir la porte du four. Servir à température ambiante ou bien froid en entrée ou en plat principal.

5 comments:

Dani said...

Прекрасен е чийзкейка ти, Мира.
Ще го опитам на всяка цена.
По Коледа правих твоя с тиква и
много се хареса :))
Поздрави!

Диди said...

Такъв пухкав разрез - неустоим!

nikoleta said...

Много интересни са рецептите посветенина чийзкейка. Ще ги опитам задължително. ;)

Mira said...

Дани, радвам се, че тиквеният чийзкейк ти е харесал :). Признавам, че съм доста доволна от този със сьомга - става свеж и лек, ще е доста добро решение за лятото :)
Диди, Николета, благодаря :)

Indian Recipe said...

Actually i didn't understand your language but tried to make your recipe at home. It was awesome recipe. Measurements provided in ingredients
worked perfect. Thanks for your great post.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...